Hlavní navigace

Novinky: Restart on Crash, Desktop Earth 2.1.1, Firefox 4 Beta 2 a další

31. 7. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Restart on Crash EN - Oficiální stránka

Doba pokročila, potíží se zamrzajícími programy ubylo, pokud se mi to tedy jen nezdá. Úplně se jich naneštěstí nejspíš nezbavíme nikdy. Když už ale musíme z různých důvodů používat program, který stabilitou trochu šetří a často padá, usnadněme si alespoň obnovení jeho činnosti. Aplikaci Restart on Crash si dost možná zamilujete, protože ušetří zbytečnou práci a mnoho nervů. Jakmile zjistí, že některý ze sledovaných programů havaroval, znovu jej spustí. Složitého přidávání se nebojte, protože můžete využít seznam aktuálně spuštěných procesů.

Z něj si vyberete program, který chcete nechat sledovat, a Restart on Crash se postará o zbytek. Nastavení si ukládá do složky, kam jej rozbalíte, takže je plně přenosný a měl by být kompatibilní se všemi novějšími verzemi Windows.

Clipbox 0.1.8 EN - Oficiální stránka

Práce se schránkou patří k nejběžnějším činnostem ve Windows, což si častokrát vůbec neuvědomíme. Ať už kopírujeme text v textovém editoru, nebo vyjímáme soubory, abychom je jinde vložili, schránka nás stále provází. Má však jednu vadu, její paměť není zrovna dlouhodobá - obsah se s každým dalším zkopírováním přepíše a zpět už jej nic nevrátí. Program Clipbox bychom mohli nazvat rozšířenou pamětí schránky, kdy si můžete procházet položky staré několik dní. Technicky vzato schránce zůstává schopnost uchovávat maximálně jednu položku naráz, stačí ale v Clipboxu vybrat jinou položku z historie a ta se vrátí zpět na své původní místo ve schránce.

Nepočítejte ale s tím, že by si Clipbox pamatoval každý zkopírovaný soubor, do databáze ukládá pouze text.

Start Menu Cleaner 1.51 EN - Oficiální stránka

Skoro by se mohlo zdát, že na důkladnou údržbu Windows potřebujete aspoň tucet nástrojů. Nejen registr potřebuje čas od času vyčistit, nepořádek zůstává dokonce v nabídce Start, s čímž vám v některých případech nepomůže ani jinak velmi užitečný CCleaner. Po odinstalaci programu v ní často zůstanou prázdné složky nebo odkazy na spuštění již neexistujících souborů. S jejich nudným bytím zatočí trochu specializovanější Start Menu Cleaner. Asi budete souhlasit, že nabídka Start zbavená nadpočetných složek a zástupců je prostě přehlednější.

Desktop Earth 2.1.1 EN - Oficiální stránka

Prošli jste doslova tuny galerií a obrázků, a přesto jste nenašli vhodného kandidáta k umístění na plochu? Říká se, že v jednoduchosti je krása. Napadlo vás někdy, jak by se na vaší ploše vyjímala Země? Stáhněte si Desktop Earth a možná budete překvapeni, nejde totiž jen o jediný statický obrázek. Každých pár minut se snímek zaktualizuje, takže uvidíte naši planetu přesně tak, jak byste ji v danou chvíli viděli z vesmíru. Buď budete s posouvajícím se časem postupovat po jejím obvodu, nebo v nastavení vyberte časové pásmo, na které bude pohled po celý den vystředěný.

V noci uvidíte osvětlená města či povrch měsíce, případně si můžete vybrat některou z dalších předvoleb. Schválně, za jak dlouho se vám neustále se měnící pozadí okouká?

DiskCheckup 3.0 EN - Oficiální stránka

Havárie disků nejsou ničím výjimečným, prostě se dějí a ochránit se před nimi můžete jen obtížně. V první řadě si pohlídejte teplotu disku, přehřívání dokáže jeho život výrazně zkrátit. I když mu ale zajistíte důstojné životní podmínky, nevydrží disk věčně. Na potenciální havárii vás upozorní například program DiskCheckup, který vyčte údaje z disku a na případné výchylky oproti normálnímu stavu vás upozorní. Ve srovnání s jinými diagnostickými nástroji má DiskCheckup navíc funkci, jejíž cílem je zaznamenávat údaje o disku a posléze z nich odvodit datum, kdy některé hodnoty klesnou pod únosnou mez.

Upozornění na potíže umí poslat také e-mailem. Díky DiskCheckup se kromě informací o opotřebení dozvíte skoro až ohromující množství technických údajů o disku ve vašem počítači.

Mozilla Firefox 4 Beta 2 CZ - Oficiální stránka

S betaverzemi chystaného Firefoxu 4 se budeme setkávat podle všeho častěji než dřív. Třítýdenní mezidobí se zkrátilo nejméně o týden a zatím to vypadá, že Mozilla chce slibované vydání další betaverze do dvou týdnů dodržet za každou cenu. Třetí beta by nás tak mohla potěšit v pátek, 6. srpna. Věnujme se ale aktuálnímu vydání, kde si konečně můžeme poprvé osahat tzv. „App Tabs“, tedy panely určené speciálně pro webové aplikace, jež chcete ponechat stále otevřené. Když v českém vydání Firefoxu (minule nebyla čeština dostupná, tentokrát spolu s ní nechybí ani slovenština) klepnete pravým tlačítkem myši na panel, zvolte položku „Připnout panel“.

Dále vývojáři opravili mnoho chyb a pracovali na vylepšeních pod kapotou, jako je rychlejší zpracování JavaScriptu a další doplňování funkcí z třetí generace kaskádových stylů.

Další důležité a zajímavé novinky:

Byl pro vás článek přínosný?