Hlavní navigace

Novinky: RockMelt, Firefox 4 Beta 7, uTorrent 2.2 a další

13. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

RockMelt EN – Oficiální stránka

Tři miliony lidí v České republice používají Facebook. Nebo si tam minimálně založili účet – víme, že počet registrovaných účtů zákonitě přebije počet uživatelů, kteří aplikaci skutečně pravidelně používají. Pokud se považujete za notorické „facebookáře“, měli byste zvážit, zda vám v sociálním online životě neposkytne výhodu prohlížeč, který dopředu počítá s tím, že chcete být napojení do spletité sítě přátel a všechno s nimi sdílet. Dlouhých pět let láká právě na propojení se všemožnými sociálními službami Flock, zatím však ne moc úspěšně. Momentálně vyvíjená třetí generace Flocku opouští Mozillu a staví na zdrojovém kódu Google Chrome, respektive Chromia. Právě to ji spojuje s úplně novým prohlížečem RockMelt. Už na žádost o pozvánku do betatestu (jiná možnost, jak se k RockMelt dostat, zatím neexistuje) vás webová stránka požádá o napojení na Facebook.

Je vám tedy určitě jasné, že zmiňovaná sociální služba hraje při používání RockMelt první housle, jejím nepřátelům se bude tento prohlížeč těžko zamlouvat. Po obou bocích se tyčí užitečné lišty, v první z nich najdete něco jako RSS kanály zobrazující dění ve spletenci všech sociálních služeb. Druhá obsahuje seznam nejčastěji kontaktovaných přátel, zelená ikonka signalizuje, že jsou připojení, pak s nimi můžete ihned začít chatovat. S adresním řádkem sousedí tlačítko určené situacím, kdy chcete s ostatními něco sdílet, například zajímavý článek na ExtraWindows. Mimochodem, adresní řádek zde nefunguje zároveň jako vyhledávací pole, to dostalo vlastní prostor. Nejjednodušší cestou ke sdílení obsahu s kamarády je přetáhnout jej (třeba obrázek) přímo na avatara v postranním panelu. Veškerá vaše nastavení se zálohují do cloudu, takže se ani nemusíte bát ztráty dat.

Mozilla Firefox 4 Beta 7 CZOficiální stránka

Trvalo to dlouho, čekání se podle všeho vyplatilo. Přesto by mnozí takřka dvouměsíční zpoždění sedmé bety chystaného Firefoxu 4 označili za tragické. Víte ale proč je tento vývojový milník tak důležitý? Protože obsahuje kompletní výbavu funkcí, žádné další by se ve čtvrtém Firefoxu objevit neměly. Od teď se sice bude „jen“ ladit, konečné vydání stejně sklouzlo až za hranici letošního roku. JägerMonkey upravuje dosavadní JavaScriptové jádro naprosto zásadním způsobem, rychlost zpracování JavaScriptu se tak směle poměřuje s nejrychlejšími konkurenty od Googlu i od Applu. Stránka Are we fast yet? mapuje každodenní posun vývojářů, v testu Sunspider můžete vidět, že JägerMonkey vítězí. Zrychlování přitom ještě není konec a Mozilla ukazuje, že ani její dny tedy (zatím) neskončily. Osobně jsem zaznamenal velmi rychlé spuštění celého programu.

Některé operace jsou hardwarově akcelerovány, ve Windows XP se využívá Direct3D 9, zatímco v modernější Vistě a Windows 7 hovoříme o Direct3D 10. Práce pokročily také na řádné podpoře webových standardů. Ovšem i běžný uživatel si na Firefoxu najde to své. Spodní stavová lišta zanikla, odkazy na stránce se teď zobrazují v adresním řádku. Pokud byste tam dole opět rádi viděli ikonky doplňků, zapněte novou lištu doplňků. Do přepracovaného okna „O aplikaci“ se přestěhovalo tlačítko vyhledávající aktualizace programu, ikonka indikující přítomnost RSS kanálu na stránce zmizela úplně, prý ji skoro nikdo nepoužíval. Prozatím ji zastupuje podnabídka v menu Záložky. Funkci Panorama aktivuje jiná klávesová zkratka, Ctrl+E – předchozí kombinace s mezerníkem byla zvolená docela nešťastně.

Chit Chat for Facebook EN – Oficiální stránka

Od Facebooku dnes ještě neutečeme, podíváme se na to, jak si zpříjemnit chatování s této síti. Řešení, které vás oprostí od místy nepohodlného a nespolehlivého webového rozhraní, se nazývá Chit Chat for Facebook. Díky této plnohodnotné aplikaci pro Windows už nemusíte mít v internetovém prohlížeči neustále otevřený panel s Facebookem. Chit Chat for Facebook má na své straně mnoho výhod, od pohodlnějšího ovládání po upozorňování na příchozí zprávy. Od kecálků ICQ a Windows Live Messenger se nijak zásadně neliší, jen pochopitelně nenabízí zdaleka tolik funkcí. To udává samotná podstata chatu na Facebooku – zrodil se pro web, kde také primárně funguje. Přesto se vyplatí Chit Chat for Facebook používat, konverzace v panelech, ukládání historie nebo zmíněné upozorňování zvedají chatování na úroveň podobnou té v ostatních komunikátorech.

Vzhledem k rozšíření nejpopulárnější sociální sítě (její počet uživatelů navíc neustále roste) věřím, v mnoha případech dokáže zastoupit v České republice hojně využívanou, nicméně kritizovanou síť ICQ. Jak si stojí Facebook a ICQ u vás? Který chat se vám zdá lepší a proč?

uTorrent 2.2 CZ – Neoficiální česká stránka

Nejpoužívanější klient pro síť BitTorrent, jindy docela konzervativní, prošel po dlouhé době faceliftem. Z nové ikony se symbolem „µ“ vyzařuje pohodová nálada, což ostatně platí pro celý program. Chyběla vám klávesa, po jejímž stisknutí by se uTorrent uzamkl heslem, bez jehož znalosti by si nikdo údaje o vašem stahování neprohlédl? Tak ji tu máte. Nezobrazovalo se okénko pro přidání stahování z odkazů typu magnet? Už se ukazuje. Neuměl uTorrent pozastavit stahování, když jste počítač používali (a navázat spojení při nečinnosti)? Vývojáři ho to naučili. S výčtem příjemných novinek jsme neskončili, malinký klient totiž čelí invazi ještě menších aplikací bežících v rámci programu. Prozatím jich v katalog sídlí čtrnáct, časem budou pravděpodobně přibývat.

Takový Tetris vás možná na chvíli zabaví, mnohem užitečněji ale působí například miniaplikace spolupracující se sociální sítí Twitter. Před instalací si lze otevřít náhled na miniaplikaci, kde popis doplňuje obrázek.

Defraggler 2.0 CZ – Oficiální stránka

Vývojáři z týmu Piriform se v poslední době docela rozjeli a na čistič CCleaner 3.0 navazují vydáním defragmentačního nástroje Defraggler 2.0. Vedle standardních 32bitů oba programy existují v nativní 64bitové edici. Technologicky jde o vyspělé produkty, které podávají ve svých oblastech výborné výsledky. Spolehlivost prokázaly v různých testech a spokojená uživatelská základna nadšeně přikyvuje. Ne všichni umí anglicky – to si autoři uvědomili a díky dobré podpoře mluví konkrétně Defraggler 37 jazyky, mezi nimiž si lebedí i čeština. Jednoduché a účelné uživatelské prostředí bez reklam a skrytého spywaru společně s nulovou cenou dělá skoro zázraky. Pořád se divíte, proč si lidé programy od Piriformu tak oblíbili?

Defraggler 2.0 rozšiřuje schopnosti za hranice běžné defragmentace, uspořádá totiž systémové soubory během spouštění počítače. To dle mého názoru bohatě stačí provést jednou za čas, přesto lze nastavit opakování operace s každým spuštěním.

SiSoftware Sandra 2011 EN – Oficiální stránka

Rok co rok se studio SiSoftware hlásí o slovo s dnes již tradičním informačním a diagnostickým nástrojem Sandra, který jde v získávání údajů o vašem počítači pořádně do hloubky. Hardwarovou a softwarovou sekci doprovází řada benchmarků na důkladné otestování jednotlivých součástek. Letos se testovací oddělení rozrostlo hned o tři další kousky, které změří výkon Blu-ray mechaniky, rychlost konverze mezi několika formáty videí a zjistí, jak je na tom vaše grafická karta s šifrováním a dešifrováním. Jak jsme zvyklí, všechny výsledky z testování se srovnávají s konkurenčním hardwarem, Sandra využívá i přístup do rozsáhlé databáze na internetu. Grafů, dokonce interaktivních, si s ní užijete více než dost.

Další důležité novinky:

Byl pro vás článek přínosný?