Hlavní navigace

Novinky: Songbird 2.0, LibreOffice 3.6 beta 1, Update Freezer a další

15. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

LibreOffice 3.6 beta 1 CZOficiální stránka

Můžete si klidně říkat „né, už je to tu zase“, vývoj LibreOffice nicméně postupuje svižně kupředu a nemůžeme si nechat pro sebe, co se chystá do příští hlavní verze (o servisním vydání by nebylo co říct). Řada 3.6 postupuje jednotlivými fázemi podle plánu a betaverze dává tušit, nač se můžeme těšit. Tentokráte se kancelářský balík nenese na vlnách revoluce, přesto vás potěší například tím, že zobrazuje počet slov v dokumentu ve stavovém řádku. Tuto užitečnou informaci tak nemusíte nikde zdlouhavě lovit. V textovém editoru přibude také podpora pro Smart Art, což si můžete vyzkoušet například na testovacím dokumentu ve formátu DOCX. Do kontextové nabídky aplikace Calc se propracovala možnost sloučení buněk.

Zásadně se zlepšilo také importování souborů ve formátu CSV. Celkově se mnoho úprav v pozitivním smyslu dotkne kompatibility s různými formáty. Čeští uživatelé jistě ocení aktualizovaný tezaurus. Zklamat by neměl ani výkon, rychleji program především dokončí importování některých dat. Čekají nás ještě dvě betaverze a tři kandidáti na vydání. Konečné vydání LibreOffice 3.6 pak přivítáme na začátku srpna.

 

Songbird 2.0 CZOficiální stránka

Ačkoli jsme ani už v nic nedoufali, hudební přehrávač Songbird přeci jen nezemřel a nyní vychází ve verzi 2.0. Kromě nového vzhledu, který se více než kdy jindy podobá iTunes od Applu, ale nepřináší žádné zásadní novinky, s jednou výjimkou. Kromě toho, že v programu můžete jako dříve poslouchat muziku, kupovat ji v integrovaném obchodě 7digital a synchronizovat ji se svým přenosným přehrávačem, se nyní přehrávač napojuje na novou službu songbird.me. Tu tedy můžete vedle webové aplikace spravovat také v desktopovém programu. Slouží především k objevování nových interpretů na základě vašich preferencí, což si program při přehrávání zaznamená.

 

Songbird se nám částečně přetavil v sociální hudební službu. Můžete jej používat také na mobilních zařízeních s operačním systémem Android. Webová aplikace songbird.me vám nabídne rovněž slušný přehled o interpretech, o tom, co zrovna dělají nového, můžete dokonce poslouchat upoutávky písniček od doporučených umělců. Program nadále obsahuje český překlad, musíte jej ale aktivovat ručně.

Songbird 2.0 Songbird 2.0 Songbird 2.0 

Evernote 4.5.7 ENOficiální stránka

Jedno z nejlepších míst, kam ukládat poznámky, je bezesporu virtuální poznámkový blok Evernote. K ukládání a prohlížení můžete využít webovou aplikaci, případně desktopovou. A na mobilech zase mobilního klienta. Flexibilní řešení můžete používat k ukládání textových poznámek, obrázků a vůbec čehokoli, co vás napadne. Jen musíte myslet na to, že měsíčně můžete zdarma do cloudu nahrát pouze 60 MB dat. V běžných případech si se základním datovým stropem vystačíte. Nová verze klienta pro Windows přináší seznam posledních aktivit, takže konečně budete mít přehled nad sdílenými poznámkovými bloky. Každá událost je pěkně popsaná a obsahuje výstižnou ikonku. Stream novinek vás rovněž bude navádět k dalším funkcím, které třeba nevyužíváte.

Více automatizace má za následek usnadnění práce. Evernote od nynějška bude samovolně stahovat poznámkové bloky, k nimž jste byli pozváni někým jiným.

 

Update Freezer 1.3 ENOficiální stránka

Aktualizovat programy je docela důležité. Sice se říká, že co funguje, na to raději nesahat, avšak především kvůli bezpečnosti tomu neunikneme. Microsoft má sice platformu Windows Update, jenže na ni vývojáře třetích stran pustit nechce. Ti proto řeší aktualizace po svém a abychom nemuseli všechno aktualizovat ručně (a neustále na to myslet), přidávají do svých produktů různé aktualizační služby. Což je sice hezké, ale na druhou stranu nám pak počítač vytěžuje nepřeberné množství různých procesů běžcích na pozadí. Pokud si myslíte, že jste již na všemi těmito aktualizačními mechanismy ztratili kontrolu, vyzkoušejte nástroj Update Freezer.

Ten sice nutně nemusí podporovat všechny mechanismy, co existují, ale většinu těch nejznámějších odhalí a má nad mini příjemnou moc. Pomocí přepínacích tlačítek můžete služby různě vypínat a zase zapínat. Program podporuje mj. Skype, Firefox, Windows Update nebo službu od Googlu. Ani se nemusí instalovat, pokud nechcete. Snadno tak můžete pozapínat vypnuté služby na jiných počítačích, kde je třeba někdo nezodpovědný vypnul a aktualizace softwaru neinstaluje ani ručně.

 

WhoCrashed 3.05 ENOficiální stránka

Pokaždé, když padá operační systém, si pokládáte otázku, co za to asi může. Ojedinělému pádu možná pozornost nevěnujete, ale při opakovaných chybových hlášeních a modrých obrazovkách smrti už situaci v počítači řešit musíte. V tu chvíli musíte zjistit, proč k pádům dochází. Kdo za ně můžete? Tuto otázku vám pomůže zodpovědět aplikace WhoCrashed. Není určený úplným začátečníkům, sběhlejší uživatel ale díky němu může snáze identifikovat problémový ovladač. Zahrajte si na Sherlocka a z podezřelých vyberte skutečného škůdce. Pokud můžeme soudit, program odmítá fungovat pod Windows 8. V Sedmičkách by ale měl běžet bez problému.

 

Better Explorer beta 1 ENOficiální stránka

Mít lepšího Průzkumníka si přeje asi každý. Ten základní z principu nikdy neuspokojí všechny. Také často využíváme různých alternativ, především dvoupanelových variant. Existují ale i jiné projekty, které staví na obyčejném Průzkumníkovi a zachovávají jeho styl. Typickým příkladem je Better Explorer, který se inspiroval nejnovější verzí správce souborů od Microsoftu. Z Windows 8 tedy přebírá pás karet a tomu přidává vlastní funkce. Tou nejzásadnější bude patrně panelové prostředí. I v jednom okně tak můžete mít otevřených více složek najednou. Záleží na vás, zda vám tento koncept vyhovuje více než dvoupanelové alternativy.

První betaverze nepatří k nejdokonalejším. Reaguje trochu pomalu, na svižnosti se ale docela jistě zapracuje. Program byl vytvořen čistě pro Windows 7. Nezkoušejte ho proto ani ve Vistě. Naopak s Windows 8 Release Preview kompatibilitu hlásí, takže zde se ničeho nebojte. Průzkumník v systému nebude instalací Better Explorer nahrazen, jedná se o samostatně spustitelný program.

 

Další důležité novinky:

Byl pro vás článek přínosný?