Hlavní navigace

Novinky: Trillian 5.3, Waterfox 18.0.1, Audacity 2.0.3 a další

26. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Trillian 5.3 CZOficiální stránka

Jeden z nejkrásnějších kecálků pro Windows, jenž citelně utrpěl odstraněním průhlednosti ve Windows 8, se rovněž chlubí širokou podporou komunikačních sítí a protokolů. Dokonce si v něm zavoláte v rámci Skypu, současně můžete pracovat se sociálními sítěmi. Přidávání příspěvků na Twitter patří k základním dovednostem Trillianu. Pomalejší vývoj v posledních měsících nám vývojáři vynahrazují tím, že dokončili řadu 5.3. Velký důraz věnovali skupinovému chatu. K vybraným konverzacím se lze připojovat automaticky, chat neopustíte ani po zavření okna atp.

 

K tomu tým přihazuje skupinový chat ve vlastní síti. Těžit budete ze zálohování konverzací do cloudu, vždycky se dozvíte, o čem se diskutovalo, když jste byli odpojení. Jiné vylepšení zodpovídá za snadné chatování při hraní her v celoobrazovkovém režimu. Když budete zrovna uprostřed řežby, můžete dát svým přátelům echo, že se sejdete na pivku ve dvacet hodin. Trillian se otevírá firemním zákazníkům. Slibuje spolehlivou službu na vlastní doméně. Pár vizuálních úprav postřehnete jistě také. A konečně, Skype již pod Windows 8 funguje, jak má!

Trillian 5.3
Trillian 5.3

CCleaner 3.27 CZOficiální stránka

První vydání nájemného čističe v tomto roce přinese radost zejména uživatelům Windows 8. V rámci zlepšování kompatibility s nejčerstvějším operačním systémem z Redmondu došlo na podporu Internet Exploreru 10. Nikoli však desktopové edice, s ní si CCleaner poradil vždycky. Řeč je o verzi prohlížeče pro Metro, která byla při čištění dosud hanebně přehlížena. Od nynějška bude vymýcena historie prohlížení a vyrovnávací paměť. O prohlížečích bude v souvislosti s novým CCleanerem ještě řeč. Piriform do svého produktu zařadil podporu pro Chrome 24 a Firefox 17 a novější.

Současně zlepšil kompatibilitu s doplňky pro Chrome. Možná víte, že ty lze prostřednictvím známého čističe odebírat. Jinak na seznamu novinek naleznete běžné opravy chyb. Jako obvykle lze stáhnout buď běžný CCleaner, nebo jeho přenosnou verzi, která se neinstalujte.

CCleaner 3.27
CCleaner 3.27

Waterfox 18.0.1 ENOficiální stránka

Oficiální vydání 64bitového Firefoxu je v nedohlednu, Mozilla nemá na vývoj čas a prostředky, proto vydávání sestavení pro Windows na čas dokonce zastavila. Na nátlak komunity si to rozmyslela, přesto se vývoj kupředu mílovými kroky hýbat nebude. Projekt Waterfox nicméně dělá kus práce za Mozillu. Navenek se prakticky jedná o obyčejný Firefox, jenže pod kapotou bylo provedeno mnoho optimalizací. Ve 32bitových systémech s tímto prohlížeče logicky nepochodíte, v 64bitových Windows naopak pocítíte razantní výkonnostní nárůst. Pokud chcete výkon, zkuste Waterfox.

Stáhnout můžete rovněž přenosnou edici. Vývojář provedl vlastní měření, kde svůj prohlížeč srovnává s běžným Firefoxem. Osmnáctá řada přichází tradičně s lehkým zpožděním oproti ohnivé lišce, vyvíjené Mozillou. Vývoj zpozdila chyba v použitém kompilátoru, která byla odstraněna ve spolupráci s Intelem. Čekejte tedy v podstatě stejné novinky, jaké obsahuje Firefox 18, plus nějaká technická vylepšení navíc.

Waterfox 18.0.1
Waterfox 18.0.1

Audacity 2.0.3 CZOficiální stránka

Zřejmě neexistuje populárnější nástroj na stříhání audia, který by byl dostupný zdarma, a navíc měl otevřený zdrojový kód. Dokonce obsahuje český překlad a můžete si pořídit verzi, jež se neinstalujte. Pár kladů by vývojový tým rád ještě přidal. Poslední vydání se zaměřuje především na opravování chyb. Nenarazíte tak na padání Audacity při pokusu o opravu prázdné zvukové stopy. Přehrávání někdy způsobovalo silné zkreslení zvuku. Dočkali jsme se i trojlístku efektů. První postupně tlumí hlasitost a pokračuje až do ztracena, druhý usnadňuje částečné tlumení a třetí nahradil předchozí modul pro úpravu basů.

Zpracování zvuku by navíc mělo být kvalitnější a rychlejší. Projekt nadále trápí několik známých problémů. Vývojáři na nich povětšinou pracují, do stávajícího vydání nicméně nestihli vyřešit například vzácnou chybu, která Audacity zabrání uložit projekt. Někdy se vyskytuje rovněž u automatického uložení. Kdybyste si podezřelého chování všimli, odešlete vývojářům zpětnou vazbu.

Audacity 2.0.3
Audacity 2.0.3

Weeny Free Key Recovery 1.2 ENOficiální stránka

Ztratili jste produktový klíč ke svým Windows? Neklesejte na mysli, pomocí speciálního nástroje jej z útrob nainstalovaného systému snadno vypreparujete. Weeny Free Key Recovery je jedním z takových pomocníků. Jeho obsluhu naštěstí zvládne úplný začátečník, dokonce ani angličtinu nemusíte znát zrovna dokonale. Po spuštění automaticky prohledá systémové oblasti a během pár vteřin vám prozradí výsledek. Kromě produktových klíčů k Windows dovede vyhledat kódy také k jiným aplikacím od Microsoftu, včetně kancelářské sady Office nebo Visual Studia.

Poradí si i s programy třetích stran, jejich plný výčet nicméně není nikde uveden, takže vám nezbude než vyčkat a podívat se, co všechno ve vašem počítači najde. Vývojový tým se zaměřil především na populární kousky jako Photoshop nebo antivir od firmy Symantec. Weeny Free Key Recovery dále vyjme klíče z některých her, patří k nim Call of Duty nebo FIFA. Windows 8 již oficiálně podporuje, nejstarším kompatibilním systémem jsou Windows XP. Klíče si snadno vyexportujete. Aplikaci stáhnete např. z tohoto zrcadla.

Weeny Free Key Recovery 1.2
Weeny Free Key Recovery 1.2

SoftPerfect WiFi Guard 1.0.2 ENOficiální stránka

Máme tu další jednoúčelový nástroj. Ani SoftPerfect WiFi Guard nemusíte instalovat. Komu poslouží? Především všem lidem, kteří se bojí o svou bezdrátovou síť. S tímto strážcem totiž snadno objevíte všechna připojená zařízení. Pokud tam nějaké nemá co pohledávat, můžete to řešit dál a zablokovat jej. Může se jednat o obyčejného parazita, jenž zneužívá vaši domácí Wi-Fi. Seznam dostupných přístrojů si můžete uložit a zkoumat jej později. Vaši síť bude prohledávat v pravidelných intervalech. Pokud nalezne nové neznámé zařízení, upozorní vás. SoftPerfect WiFi Guard podporuje Windows 2000 a novější.

SoftPerfect WiFi Guard 1.0.2
SoftPerfect WiFi Guard 1.0.2

Další důležité novinky:

  • Speccy 1.20 – informace o vašem počítači v přehledné formě

Byl pro vás článek přínosný?