Hlavní navigace

Novinky: Unlocker 1.9.2, Start Menu Reviver 1.0, Vuze 5.0 a další

17. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Unlocker 1.9.2 CZOficiální stránka

Jeden z nejpopulárnějších nástrojů na odstraňování nesmazatelných souborů a složek, Unlocker, se po více než dvou letech dočkal malého vylepšení. Autor zřejmě uznal, že s významnějšími novinkami nemá důvod pospíchat. Ostatně, aktuální verze aplikace funguje stále spolehlivě, a to i v nových Windows 8. Integruje se do kontextové nabídky, odkud ji v případě potřeby vyvoláte. Kromě smazání dovede data přesunout či přejmenovat, případně je pouze odemkne a další akci nechá na vás.

Kromě několika opravených chyb autor sjednotil instalační program, který nyní obsahuje 32bitovou a 64bitovou verzi Unlockeru. Nejvýznamněji bohužel vystupuje lišta pro prohlížeče Delta, která ovšem není ničím, čím byste si chtěli počítač zahltit. Při instalaci si tedy dejte pozor a položku raději vynechte.

Unlocker 1.9.2

Start Menu Reviver 1.0 ENOficiální stránka

Hitparáda pokusů o oživení nabídky Start ve Windows 8 si možná našla dalšího miláčka, jenž bude chvíli okupovat žebříčky. Nebude to mít jednoduché, neboť se na pohledná jedná o komplexní aplikaci. Zachovává hranatý styl, představený ve Windows 8, tedy i možnost dotekového ovládání, současně dle tradice přidává tlačítko na hlavní panel. Se Start Menu Reviver se budete chvíli sžívat, svůj čas ale můžete zrovna tak věnovat Úvodní obrazovce v Osmičkách.

 

Podobností byste našli více, obě nabídky spouští desktopové a dotekové programy, v obou můžete hledat. Pouze Start Menu Reviver se však neroztahuje na celou obrazovku, což majitelé osobních počítačů bez dotekového displeje zřejmě ocení. Od věci není rychlý přístup k nastavení nebo k nabídce pro vypnutím počítače. Instalovat mohou nejen majitelé Windows 8, ale také zájemci z řad uživatelů Windows 7.

Start Menu Reviver 1.0

BetterDesktopTool 1.6 ENOficiální stránka

Občas nechcete vlastním očím uvěřit. Co se může vejít do aplikace, jejíž instalační program zabírá zhruba půl megabajtu prostoru? Divili byste se, ale BetterDesktopTool poskytuje hned dvě zásadní funkce. První z nich zpřehledňuje situaci ve chvílích, kdy máte před sebou několik oken. Vyrovná je vedle sebe, takže vidíte jejich obsah, takže se můžete přesně a rychle navigovat. Jedná se o další klon Mission Control z OS X, jež představuje něco jako pokročilou alternativu ke kombinaci Alt+Tab.

Za druhé dostanete virtuální plochy, kde můžete například oddělovat soukromý život od pracovního a několik projektů od sebe, aby se vám okna zbytečně nemíchala. Klávesové zkratky lze přizpůsobit vlastním potřebám, dokonce budete využívat rohů obrazovky k rychlé aktivaci funkcí. Ty se ale mohou překrývat s funkcemi, které Microsoft implementoval do rohů obrazovky ve Windows 8. BetterDesktopTool můžete používat zdarma jen nekomerčně.

Vuze 5.0 CZOficiální stránka

Ačkoli klientů pro nejpopulárnější výměnnou síť existuje celá řada, používanost alternativ ve srovnání s nejúspěšnější značkou příliš vysoká není. Ve vodách BitTorrentu neohroženě vládne uTorrent, zatímco ostatní po něm paběrkují. Jeden ze známějších, který se dříve nazýval Azureus, nyní Vuze, to po skoro deseti letech vývoje dotáhl do plnohodnotné páté řady. Slibuje proto větší novinky, z nichž nejvíce vystupuje upravené prostředí. Tlačítka se přesunula, nástrojovou lištu navštívilo políčko pro hledání torrentů. Lehké úpravy proběhly také v postaním panelu.

Kategorie se proměnily ve štítky. Ty mají výhodu v tom, že k torrentu lze přiřadit více štítků najednou. Kategorie se v příštích verzích odeberou na věčnost. Někteří ocení grafy, vyhodnocující průběh konkrétního přenosu. Vylepšeno bylo rovněž prostředí pro vzdálený přístup.

Vuze 5.0

Bitdefender Antivirus Free 1.0.14 ENOficiální stránka

Bezplatný antivir s jednou z nejúčinnějších technologií proti počítačovým breberkám staví na tom, že uživatele nebude obtěžovat. Pevné disky proto testuje samovolně, při nečinnosti uživatele, s viry si rovněž poradí sám a už vůbec se nesnaží vám podsouvat zbytečné informace o tom, že si zaktualizoval databázi. Nepochybujeme o tom, že pro mnoho lidí bude takové řešení nedostačující, ovšem pokročilým jedincům Bitdefender nabízí placený antivir.

Zdarma dostupná edice na základě zpětné odezvy aspoň dostala do záměrně chudé výbavy plnohodnotný prohlížeč pro soubory v karanténě. Požadovaná data pak přidáte na bílou listinu, aby si je Bitdefender Antivirus Free nepletl s viry. Stačí, abyste je odstranili z karantény. Podobně můžete navštěvovat stránky, které antivir považuje za nebezpečné. Vaši volbu si zapamatuje a příště varování nezobrazí. Tvůrci zapracovali i na častějším aktualizování nebo na kompatibilitě s firewallem od Comoda.

Bitdefender Antivirus Free 1.0.14

IObit Malware Fighter 2.0 CZOficiální stránka

Jestli jste se svým antivirem spokojení, možná hledáte pouhý doplněk. Pak zkuste nový Malware Fighter od firmy IObit. Oficiální stránka v době psaní článku sice ještě o verzi 2.0 taktně mlčela, odkaz ke stažení již navzdory tomu vedl k novince. Co originálního říct k celkem obyčejnému nástroji proti malwaru? Obsahuje povedené prostředí, které se inspirovalo dlaždicemi. Autoři ostatně přislíbili plnou podporu pro Osmičky. Prostředí aplikace ovládne i začátečník, navíc by s ním neměl být problém ani na dotekové obrazovce.

Český překlad potěší, jak to ale bývá, je amatérský. Pokud rozumíte anglickým výrazům, raději češtinu vynecháte. Velký problém vidím v tom, že se Malware Fighter chová jako obyčejný reklamní produkt. Vašemu počítači sice s malwarem může pomoct, jenže současně vám vnucuje jiné aplikace od IObitu, např. Start Menu 8 nebo Smart Defrag. Některé z nich s bezpečností vůbec nesouvisí, Malware Fighter nicméně prohlašuje, že vás počítač není zabezpečený.

IObit Malware Fighter 2.0

Další důležité novinky:

Byl pro vás článek přínosný?