Hlavní navigace

Novinky: VLC media player 2.1, Total Commander 8.5 beta 4 a další

27. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

VLC media player 2.1 CZOficiální stránka

Vývoj pokročil a my se opět můžeme kochat multimediálním přehrávačem v nové verzi. VLC media player 2.1 nese kódové označení Rincewind a navazuje na tradici. Přehrávač se vizuálně neproměnil, to by fanoušci ostatně tvůrce nejspíš ukřižovali. Pod kapotou se nicméně odehrály velké změny. Vývojáři přepsali zvukové jádro, aby dosáhli lepší správy hlasitosti a zařízení. Kvůli tomu museli přepsat logicky i zvukové moduly.

Těšit se budete z nových efektů, k nimž patří přehození kanálů či rozšířené stereo. Vizuální stránka multimédií bude těžit z hardwarové akcelerace. Ta byla rozšířena na platformy Windows, iOS, Android a Linux. Přehrávač s tím současně podporuje řadu nových kodeků a formátů. VLC media player se pomalu připravuje na nástup obsahu v rozlišení až 4k. O zbytku novinek se dočtete na www.videolan.org.

VLC media player 2.1

Notepad++ 6.5 RC CZOficiální stránka

Pokud nepatříte ke skupině vývojářů, patrně vás nový Notepad++ nechá chladnými. Nadcházející řada to dopracovala tak daleko, že byl zvolen kandidát na vydání – takže je krůček od oficiálního uvolnění. Zvýraznění syntaxe s podporou mnoha programovacích jazyků zůstává. K tomu si ale přidejte podporu jazyka CoffeeScript nebo vkládání na více míst v režimu zobrazení více sloupců. Práci vám výrazně usnadní automatické uzavírání uvozovek, závorek nebo tagů v HTML a XML.

Jestli se vám Notepad++ líbí, novou řadu přivítáte s nadšením. Pakliže autor nenalezne žádné další chyby, bude kandidát na vydání prohlášen za stabilní verzi. To by se mohlo stát během víkendu.

Notepad++ 6.5 RC

AVG 2014 build 4142 CZOficiální stránka

V boji proti virům pokračuje také původem české AVG. Produktová řada pro nadcházející rok se na trhu usídlila zkraje září. Ačkoli se jedná o sotva měsíc staré produkty, firma již stihla vydat první balíček s důležitými opravami (HotFix 1, sestavení 4142). Ten nicméně není určen pro bezplatnou edici antiviru, nýbrž pro edici Internet Security. Ignorovat byste jej neměli, protože přináší kompletní podporu Windows 8.1. Pokud v říjnu budete upgradovat operační systém, aktualizujte i antivir.

Vývojový tým se dále zbavil fatální chyby, kvůli níž docházelo k poškození některých dat při kontrole e-mailů. AVG by také mělo způsobovat méně falešných poplachů. Instalace opravného balíčku se proto vyplatí.

AVG 2014

Comodo Internet Security 6.3 CZOficiální stránka

Nezapomeňte, že pokud mát zájem, Comodo vám jako jedná z mála firem nabídne zdarma komplexní ochranu. Kombinuje firewall s antivirem, za což obvykle ne zcela nevýznamnou sumu zaplatíte. Podobně jako AVG se i produkt od Comoda připravuje na příchod Windows 8.1. Již v tuto chvíli slibuje plnou kompatibilitu s tímto operačním systémem. Kromě toho vývojáři napravili několik chyb, včetně zamrznutí Průzkumníka po instalaci produktu.

 

Kdyby se vám to zdálo málo, Internet Security 6.3 do prohlížečů instaluje doplněk, jenž vám bude krýt záda. Jeho účelem je zlepšit soukromí a zabezpečení při brouzdání po webu, údajně však i výkon. To budete muset posoudit sami. Upozorňujeme, že instalační program má přes 200 MB.

Comodo Internet Security 6.3

Total Commander 8.5 beta 4 CZOficiální stránka

Že legendární správce souborů nemůže být lepší? O tom by se s vámi jeho autor Christian Ghisler pohádal. Ještě má pár nápadů, které zapracoval do Total Commanderu 8.5. Betu ale v produktivním prostředí raději nepoužívejte. Přímo v aplikaci můžete rozbalit více druhů archivů, např. 7‑Zip nebo RAR v páté verzi. (Což je formát starý sotva několik týdnů.) Archivy RAR již také neskrývají názvy souborů, když zadáte heslo.

Myslíte, že dotekové displeje na nástroj starší než všechny tablety a chytré telefony dohromady nebudou mít žádný vliv? Špatně, Total Commander 8.5 částečně podporuje dotekové ovládání. Konkrétně když na položku klepnete, označíte ji. Pakliže ji podržíte, otevře se kontextová nabídka. Dvoupanelový průzkumník si rozumí i s obrazovky s vysokou hustotou bodů. Ehm, jistě si všimnete i nového písma. Co na něj staří harcovníci řeknou?

Total Commander 8.5 beta 4

VirtualBox 4.3 beta 3 CZOficiální stránka

Pokud provozujete virtuální počítače, pravděpodobně víte moc dobře, co se vám na VirtualBoxu líbí. I kdyby ne, možná vás přesvědčí v nadcházejícím vydání 4.3. V první řadě se setkáváme s podporou virtualizace Windows 8.1, což zní dobře pro testery, kteří si nové dlaždice chtějí osahat nanečisto. Za další program podporuje protokol IPv6 nebo doteková zařízení připojitelná skrze USB. Každá verze každé aplikace má nějakou stěžejní novinku.

VirtualBox 4.3 přijde s natáčením videozáznamu. I zbytek novinek ale stojí za vypíchnutí. Kus aplikace autoři zcela přepsali pro lepší výkon. Zaměřili se na správu záložek a začali experimentovat s virtuálním routerem. Dva a více virtuálních počítačů mohou sdílet jednu interní síť a používat jedinou službu NAT. Betu ale používejte se zvýšenou opatrností.

VirtualBox 4.3 beta 3

Další důležité novinky:

Byl pro vás článek přínosný?