Hlavní navigace

Novinky: Windows8 StartMenu, QCopy, Disguise Folders a další

23. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Open Freely 1.0 ENOficiální stránka

Otevírání souborů je možná běžná rutina, ale potřebujeme k tomu řádné softwarové vybavení. Na archivy komprimační nástroje, na dokumenty textové editory, však to znáte. Windows na řadu souborů čerstvě po instalaci hledí jako tele na nová vrata. Doinstalovat potřebné programy zabere dost času, takže se vybízí použít universální otvírák. Jeden takový se nazývá Open Freely. Možná si jej tolik oblíbíte, že zahodíte ostatní software. Jak to u těchto všestranných aplikací bývá, umí všechno, ale nic pořádně. Troufne si třeba na editaci dokumentů pro Microsoft Office, samozřejmě se ale funkcemi této sadě neblíží ani zdaleka.

Na druhou stranu by základní pokrytí funkcí mělo dostačovat nenáročným lidem, kteří po milionech tlačítek nebaží. Ani po tunách programů. Prostě si nainstalujete Open Freely a o nic dalšího se starat nebudete, protože vám bude vyhovovat. Otevře všechny multimediální soubory, dokumenty a archivy. Potřebujete něco dalšího? Podporuje i stará Windows 2000 a novější. Do systému vám v případě potřeby doinstaluje řadu kodeků a podobných podpůrných komponent.

Bad Peggy 1.1 ENOficiální stránka

Digitální fotoaparáty jsou naší zkázou, protože se fotí úplně všechno a asi tak dvacetkrát. Málokdo si zachová soudnost a zabere pěkné zákoutí pouze jednou, zato kvalitně. V době, kdy kvantita přebíjí kvalitu, není snadné procházet fotogalerie, zabere to hodiny. Přitom by se obsah dal zredukovat, třeba vyřazením duplikátů a vadných snímků. Aplikace na hledání duplicitních obrázků jsme tu několikrát měli, dneska si proto představme pro změnu pomůcku pro filtraci poškozených obrázků. Bad Peggy se zaměřuje dost jednostranně, a to na jeden z nejběžnějších a ve fotoaparátech používaných formátů – JPEG. Ať už je snímek úplně prázdný, nebo trpí jinými vadami, program ho odhalí.

K běhu vyžaduje Javu 6 nebo novější. Snad vás potěší, že využívá všechna jádra v procesoru.

Windows8 StartMenu 1.1 ENOficiální stránka

Z nových Windows jsme viděli již několik zásadních novinek. Další prý ještě uvidíme, budoucnost ale nechme stranou, starejme se o současnost. Dotykové prostředí Metro zaujímá v osmičkách tak velkou roli, že dokonce vytlačuje klasickou nabídku Start. Její místo zaujímá nový Start, který se od toho předchozí zase tolik neliší. Jen vzhledově, z hlediska funkcí se sobě tolik nevzdalují. Jenže si na ni budeme muset zvyknout – a zvyk je železná košile. Pokud si zvykat nechcete, existuje možnost, jak ji zapnout. Jenže to se zase musíte vrtat v registru.

Nejprostší řešení nabízí miniaplikace pro plochu. Windows8 StartMenu vám dovolí okamžité přepnutí z Metra na klasickou nabídku Start. A zase obráceně. Takhle si při práci snadno zvolíte variantu, která vám vyhovuje víc. Nepotřebujete k tomu žádné složité návody

QCopy 1.0.2 ENOficiální stránka

Jedna z ukázek Windows 8 nás namlsala opravdu hodně. Konečně budeme moci operace se soubory pozastavovat a dialogová okna se inteligentně seskupí. Pokrok bude tentokrát hodně viditelný, nepůjde pouze o vylepšení na pozadí, jichž si obvykle okem nevšimneme. Pokud se na přepracované operace těšíte, zkuste alternativu pro stávající Windows. QCopy nepovažujte za kopii představené funkce z Windows, pracuje úplně jinak. Vlastně na zahájení operace čeká. Vy si nejprve do hlavní okna programu přetáhnete ty soubory, které chcete zkopírovat, a celá operace proběhne posléze najednou. Bohužel nelze přesouvat, kopírování zůstává jedinou možností.

QCopy vám možná ani nenahradí klasické operace se soubory, do služby se přihlásí hlavně při hromadných operacích. Fronty můžete ukládat na pozdější zpracování. Zpracování souborů i pozastavíte. Autoři sice program předurčili k síťovým přenosům, ale užijete ho bez problému i lokálně. Neobejde se bez technologie .NET Framework 3.5 SP1.

Windows Repair 1.0.1 ENOficiální stránka

Nešlapou vám Windows tak dobře jako po instalaci? V případě osmiček budeme moci provést obnovení systému do továrního stavu a snadno se tak potížích způsobených denním opotřebením systému zbavit. Dnes nic takového udělat nelze, takže kromě regulérní reinstalace nám zbývají leda aplikace určené k vyléčení Windows. Na zázraky věřit nemusíte, za zkoušku každopádně nic nedáte. Nástroj s prostým názvem – Windows Repair – podporuje XP, Vistu i sedmičky, čili všechny hlavní systémy. Postupuje pečlivě, podobně jaké lékař. Před samotným aktem nápravy umožňuje nechat proběhnout několik volitelných kroků.

V první řadě se pokusí odstranit případnou infekci, k tomu nabízí tři různé aplikace (včetně Microsoft Security Essentials), na něž odkazuje. Stáhnout je a použít musíte sami. Za druhé se pokusí zkontrolovat souborový systém, který zahájí restartem počítače, protože probíhá těsně před kompletním nastartování Windows. Pak zjistí, zda se všechny systémové soubory nachází na svém místě a v neporušeném stavu. Vyhnout se můžete ještě obnově systému. Samotná oprava pak hloubkově zasáhne do mnoha komponent a pokusí se systém opravit.

Další důležité novinky:

Tip na starší software

Disguise Folders 1.0 ENOficiální stránka

Dnešní tip ani zdaleka nedosahuje kmetského věku (což by v případě aplikace pro Windows mohlo znamenat klidně dva tři roky). Kdepak, výtvor třináctiletého vývojáře pochází z letošního srpna a poměrně kreativní nápad jistě oceníte. Na schovávanou si v počítači můžete hrát třeba s pomocí sofistikovaného TrueCryptu, avšak vaše cenné složky s dokumenty před slídili uchráníte i jinak. Mnohem jednodušší varianta totiž funguje také skvěle. Disguise Folders vaše složky prostě převlékne, takže se budou tvářit třeba jako odkaz na Windows Update nebo na Koš. Přehled dostupných oblečků hledejte na obrázku níže.

Prográmek se nemusí instalovat. Ovládá se velmi jednoduše. S uznáním mladého vývojáře nepospíchejte – po převleku vás poklepání na složku opravdu přesměruje tam, kam napovídá obleček. Pakliže jste si zvolili Windows Update, otevře se místo složky s daty služba Windows Update. Teď mladíkovi zatleskejte. K obnovení si musíte pamatovat jméno složky, což je trochu nepohodlné. Ale zase i o kus bezpečnější.

Byl pro vás článek přínosný?