Hlavní navigace

Novoroční dáreček: kvalitní antivirus na rok zdarma

3. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

U malwaru se často setkáte s typem nežádoucího programu, který je kvůli komplexnosti potřeba odstranit specifickým způsobem – například hned několika různými antiviry nebo přímo určitým „antiprogramem“ ušitým na míru. Ani pak ale nemáte jistotu, že se škůdce po restartu počítače nezačne šířit znovu. Jedním z účinných řešení tohoto problému je virtualizace – tj. načtení kopie systému namísto originálu, která umožní chod většiny funkcí, ale neposkytne oprávnění na zápis do systémových složek. Záškodnické programy tak nebudou mít šanci se zpětně šířit do systému za vašimi zády.


Na rok zdarma – dobrá reklama

Pro získání Returnilu nemusíte udělat vcelku nic víc, než je klasická e-mailová registrace na domovských stránkách. Poté, co zadáte registrační údaje, budete nasměrováni na stránku, z níž si můžete antivir zdarma stáhnout, a obdržíte zároveň aktivační kód, kterým rozběhnete jeho roční bezplatný chod.

Aktivační kód je třeba zadat při instalaci do pole I have a valid licence numer for this product (je třeba vybrat příslušný radio button). Uvolnění verze na rok je oproti 30 dennímu trialu znamenitým marketingovým tahem, protože pokud si za rok na Returnil opravdu zvyknete, patrně pro vás nebude problém uvolnit na prodloužení licence oněch 30 nebo více dolarů.

Pro zefektivnění celkových služeb Returnilu můžete ještě potvrdit zasílání zpětné vazby vývojářům. Aplikace si následně pro svoje první spuštění vyžádá restart.

Základy umí na jedničku

Pro přístup k funkcionalitě Returnilu můžete využít speciální ikony, která se vytvoří na ploše, nebo klasické ikony v system tray v pravém dolním rohu obrazovky.

Když si spustíte hlavní okno aplikace – položka Open Returnil System Safe 2011 – objeví se před vámi základní přehled funkcí: Real-time protection – rezidentní štít, nastavení virtuálního módu (Virtual Mode), System Restore – možnosti obnovení systému. Dozvíte se rovněž, do kdy vám bude Returnil bezplatně fungovat.

Nastavení antivirové ochrany najdete pod heslem Virus Guard. Do boje s malwarem můžete vyrazit s rychlým Quick scanem, který se zaměří na citlivá a systémová místa, nebo robustním Full scanem, u nějž snadno nastavíte citlivost a detailnější parametry skenování. K dispozici máte i tzv. Cloud Protection, což je ochrana využívající znalostí o virech z online databází.

Na kartě System Restore si můžete pohrát s nastavením obnovení systému. Returnil si ukládá historii stavů sytému, takže pomocí funkce Full Restore nebo File Recovery snadno napravíte škodu, kterou na vašich datech škodlivý software napáchal.

Lék zvaný virtualizace

Mocný virtualizační nástroj najdete na kartě Virtual Mode. Při jeho zapínání budete upozorněni, že veškeré od nynějška provedené změny budou po restartu počítače zrušeny – to je ostatně i důvod, proč virtuální mód vůbec zapnout. V každém případě, když budete přece jen potřebovat nějaká data uložit, máte k dispozici speciální File Manager. Po heslem Virtual  Mode > Tools můžete vybrat konkrétní soubory, jejichž editace bude trvalá i ve virtuálním módu. Do seznamu těchto výlučných souborů se dostanete přes odkaz Define list.

V poli File Protection vyberete naopak soubor, k nimž má být definitivně zamezen přístup. K ochraně systémových a citlivých souborů tak můžete přidat i jiné soubory, které by mohli být malwarem využity k vlastnímu šíření dál do systému.

Pod heslem Access Real Disk pak najdete File Manager, který vám zpřístupní soubory jak virtuálního, tak reálného systému, a umožní přenos dat mezi nimi.

Samotná virtualizace vám nejlépe poslouží jednoduše tak, že ve virtualizačním módu spustíte klasický antivirový scan. Viry, které by se snad po úspěšném odstranění chtěly odněkud zpětně nakopírovat, mají díky restriktivním právům zamezen přístup do systému.

Returnil se v boji proti malwaru jeví po všech stránkách jako kvalitní pomocník. Přemýšlíte-li o posílení řad vašich antivirů, za zkoušku nyní (a po celý rok 2011) opravdu nic nedáte.

Byl pro vás článek přínosný?