Hlavní navigace

Novoroční pozdravy z cizích světů. NASA vyfotila sněhuláka, Číňané odvrácenou stranu Měsíce

Sdílet

Zdroj: Redakce

Americká sonda New Horizons, která po setkání s Plutem dál pluje Kuiperovým pásem, pořídila ostrou fotku zatím nejvzdálenějšího tělesa. Tím je planetka 2014 MU69, které vědci přezdívají Ultima Thule.

Objekt vzdálený 6,5 miliardy kilometrů má dva názvy proto, že se fakticky skládá ze dvou těles a připomíná sněhuláka. Ultima je koule o průměru 19 kilometrů, která je spojena s 14km sférou Thule. Pro vědce jde o unikátní úkaz. Jednak se podařilo ve vysoké rychlosti a velké vzdálenosti od sondy (27 000 km) přesně zachytit poměrně malý objekt, jednak samotná planetka ukazuje, jak se formovala sluneční soustava.

NASA je na 99 % přesvědčena, že obě části se spojily již před 4,5 miliardy lety, kdy kolem Slunce začaly vznikat první planety. Ultima Thule může být jakýmsi embryem, jenž kolem sebe nemělo dostatek materiálu, aby mohlo vytvořit větší těleso.

Ultima Thule Ultima Thule na snímku z barevné kamery, ostřejší černobílé a průniku obou fotek (zdroj: NASA)

Historický úspěch si připsala také Čínská národní vesmírná agentura (CNSA). Její sondě Čchang-e 4 se dnes jako první podařilo měkce přistát na odvrácené straně Měsíce, kterou kvůli vázané rotaci ze Země nikdy neuvidíme. Většina zkoumání našeho přirozeného satelitu se v minulosti prováděla právě na přilehlé straně, takže čínská mise může přinést mnohé nové poznatky.

Odvrácená strana Měsíce Odvrácená strana Měsíce (zdroj: CSNA)

CNSA také světu vyslala první ostrý snímek dosud neprobádaného území v okolí kráteru Von Kármán. Lunární mise Čchang-e 4 má za cíl dlouhodobě sledovat teplotu Měsíce, studovat chemické složení hornin, pozorovat sluneční korónu a měřit kosmické záření. Čína má s Měsícem velké plány. Příští rok by z něj chtěla odebrat vzorky hornin a dopravit je zpět. Do deseti let by chtěla také navázat na program Apollo a na povrch poslat své astronauty.

TIP: Takhle zní Mars. NASA pořídila první záznam z rudé planety

Byl pro vás článek přínosný?