Hlavní navigace

Nový BIOS pro Radeony HD 7950 od AMD přináší zdarma vyšší výkon

14. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hardware Canucks včera prozradil, že AMD rozeslalo zatím jen některým recenzentům novou verzi firmwaru pro Radeony HD 7950. Tamější redakce je z toho evidentně na rozpacích, a asi v tom nebude sama. Proč?

Nový BIOS zvedá základní takty karet v referenčním provedení z původních 800 na 850 MHz a navíc podporuje PowerTune Boost – automatické přetaktování, se kterým se v případě, že je spotřeba karty nižší než nastavený limit spotřeby, zvedá takt jádra automaticky až na 925 MHz. Takt pamětí zůstává zachovaný na 5000 MHz efektivně.

Potud to zní docela pěkně. Ale...

Dějství prvé, Radeon HD 7970 GHz Edition

Podobnou věc, ale přece jen o něco méně podivně, udělalo AMD s Radeonem HD 7970, když 22. června oficiálně a se vším všudy (s výjimkou naskladnění karet do obchodů) uvedlo Radeon HD 7970 GHz Edition (pro podrobnosti viz recenzi). U něj nabídlo vyšší výkon, se kterým Radeony 7970 ve většině testů po zprůměrování urvaly vítězství nad GeForce GTX 680 na referenčních taktech a napravilo tím výkon HD 7970 v porovnání s novou konkurencí. U HD 7970 ještě mluvilo AMD o tom, že uvedení výše taktovaných Radeonů umožnil pokrok ve výrobě a nový BIOS není možné nahrát do starších karet.

 

Když se dnes, téměř dva měsíce po uvedení podíváte do ceníků známějších obchodů, zjistíte, že u nás v obchodech najdete zatím snad jen jediného producenta, který by oficiální HD 7970 GHz Edition nabízel – předního výrobce Radeonů, společnost Sapphire. Ta má momentálně v nabídce hned tři gigahertzové modely, ale je jen jediný z nich je za avizovaných dvanáct tisíc s daní, další dva mají 6 GB paměti a tak jsou podstatně dražší.

S ohledem na to, že o „GHz edici“ se vědělo už dlouho před uvedením a výrobce by pro nové karty nemusel udělat o moc víc než flash BIOSu, je to celkem zvláštní. Ale třeba jsem zbytečně paranoidní a opravdu to jen déle trvá, svou gigahertzovou HD 7970 už avizovali i někteří další výrobci, naposledy třeba společnost HIS.

V tichosti až o 125 MHz nahoru

Ale zpět k „nové“ HD 7950. AMD už tentokrát kolem „nového modelu“ nedělá humbuk s omáčkou o pokroku výroby 28nm procesem a BIOS poslalo recenzentům s tím, že jej mají flashnout na starší referenční karty. Jestliže se o uvedení HD 7970 GHz Edition mluvilo jako o paper launchi, pro vylepšení výsledků testů výkonu formou rozeslání nového BIOSu mě už žádné označení nenapadá.

Chápu-li dobře odůvodnění, které uvádí HardwareCanuks, bylo to prý proto, aby se porovnávalo s výkonem, jaký by měly Radeony HD 7950 od nynějška mít (TechPowerUp už dokonce tvrdí, že je to nová oficiální referenční frekvence, které budou mít všechny Radeony HD 7950 vyrobené od poloviny srpna dále při zachování stávající ceny). Na Hardware Canucks jsou podstatně střízlivější, mluví se jen o tom, že by se s novými verzemi Radeonů HD 7950 mělo začít tento týden a závisí to na výrobcích karet. Jedním dechem dodávají, že to nemá znamenat přeznačování stávajících modelů (co to znamená pro přehlednost nabídky asi netřeba rozebírat). 

Nový BIOS, vyšší výkon zadarmo a pro všechny!

Na některých webech už dostala zpráva o úpravě taktů HD 7950 trochu jinou formu, ve které se mluví o tom, že AMD vypustilo nový BIOS, se kterým si zákazníci mohou zvýšit výkon již pořízených karet (samozřejmě s upozorněním, že to děláte na vlastní nebezpečí). 

Redaktoři Hardware Canucks při té příležitosti kontaktovali pět předních výrobců, aby se poptali, jak se na to dívají oni. Všichni z výrobců odvětili, že flashnutí tohoto BIOSu zákazníkem považují za porušení záručních podmínek, pročež AMD a partneři nedoporučují flashovat BIOS na stávající karty.

Na závěr zopakuju už to, co jsem zmiňoval v recenzi GHz modelu HD 7970 – doufám, že se podobné dodatečné ladění výkonu starých modelů ex post až podle toho, jak dopadne novinka konkurence, nestane běžnou praxí (i když se zdá, že na to spousta lidí uslyší).

Jakkoliv vítám, že nové Radeony nabídnou za stejnou cenu vyšší výkon, na trhu je už dávno nepřeberné množství stejně výkonných i výkonnějších přetaktovaných modelů, u kterých oficiální posvěcení parametrů od AMD nikomu nechybělo. Nová revize karet pod stejným označením přehlednosti nabídky neprospěje. Nezbavím se pocitu, že zvláštní forma, jakou AMD pro tuto akci zvolilo, i načasování má jediný účel – zkazit launch GTX 660 Ti, u níž se doba uvedení dá počítat na hodiny a vzbudit dojem, že srovnávat v recenzích GTX 660 Ti s doteď prodávanou HD 7950 je nekorektní.

Většina lidí by asi ocenila spíš konkurenční boj zlevněním stávajících karet než formou zlepšení poměru cena/výkon prostým ustanovením nových parametrů pro staré karty. Podobného efektu dosáhne každý, kdo zvládne otevřít ovládací panel grafické karty. Až moc mi to také začíná připomínat jednu nehezkou praktiku Intelu, který většinou raději stáhne starší modely procesorů a nahradí je novějšími s vyššími takty, jen aby nemusel s cenou dolů.

Nový BIOS můžete stáhnout třeba na TechPowerUp. Flashovat byste jej ale měli jen na karty v referenčním! provedení, pro flashnutí je nutné nastavit přepínač BIOSů do polohy „1“. A pro jistotu zdůrazňuji, že i když nový BIOS pochází přímo od AMD, nejedná se o oficiální vylepšení, výrobci tento krok nedoporučují a riskujete tím ztrátu záruky, a dodám už jen obligátní: a děláte to na vlastní nebezpečí.

Málem bych zapomněl, ještě jedna drobnost – nový BIOS pro HD 7950 s taktem jádra na 850 MHz a automatickým přetaktováním PowerTune Boost je možná už posledním hřebíčkem do rakvičky nedávných spekulací o tom, že by AMD chystalo HD 7950 GHz Edition.

Zdroj: Hardware Canucks, TechPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?