Hlavní navigace

Betaverze „Chredge“ oficiálně uvolněna. Kdy bude stabilní vydání?

21. 8. 2019

Sdílet

Neoficiálně si už můžete vyzkoušet betaverzi nového Edge. Unikl také instalační program pro stabilní vydání prohlížeče, ten však zatím není funkční.

Oživeno dne 21. 8. 2019

„Chredge“ to oficiálně dotáhl do fáze betaverze, která je rovnou dostupná nejen pro Windows 10, ale také pro starší vydání Windows a macOS. Microsoft se chlubí tím, že vývojová sestavení prohlížeče byla dosud stažena milionkrát. U betaverze očekávejte, že k výměně hlavní verze za novější bude docházet jednou za šest týdnů, přičemž mezitím budou uvolňovány servisní aktualizace pro danou řadu.

Přestože se jedná o betaverzi, Microsoft považuje nový Edge za připravený pro každodenní použití. Betaverze je nová stabilní verze, zdá se. Kdy se dočkáme skutečného prvního stabilního vydání? Až dosud Microsoft o časovém rámci nemluvil a napínal nás. Na svém blogu k tomu nic neuvedl, Joey Belfiore ale pro Cnet řekl, že finální „Chredge“ očekává koncem tohoto, případně začátkem příštího roku. Není tak o nic přesnější než naše odhady.

Betaverze nového Edge je dostupná ke stažení Betaverze nového Edge je dostupná ke stažení

Původní článek ze dne 30. 7. 2019

V první polovině dubna Microsoft oficiálně zahájil testování prohlížeče, který je založený na Chromiu, ale nese stejný název jako prohlížeč, který je od prvopočátku součástí Windows 10. Testování „Chredge“ či „Edgia“ bylo postupně doplněno o 32bitové varianty. Dočkali se také ti, kteří používají macOS.

Po několika měsících bychom ale oprávněně očekávali posun k cílové pásce, protože Edge je nadále oficiálně dostupný pouze v kanálech Dev a Canary. Platí to zvlášť v situaci, kdy má nový Edge vyjít i pro Windows 7, jemuž podpora oficiálně končí v lednu. Aktuálně nám chybí betaverze a pak samozřejmě stabilní vydání.

Možná už jsme k onomu posunu blízko, možná to nic neznamená. WalkingCat na svém Twitteru ale zveřejnila odkazy ke stažení příslušných instalačních souborů pro Windows. V tuto chvíli platí, že stabilní verzi instalační program nestáhne, zato betu ano. Jedná se o verzi 76.0.182.19, a pokud jste se dříve seznámili s Edgem Dev či Canary, nic vás v prohlížeči nepřekvapí. Jen by měl být lépe odladěný.

https://twitter.com/h0x0d/status/1156104433333239808

Zdroj: WalkingCat na Twitteru

Byl pro vás článek přínosný?