Hlavní navigace

Nový Edge bude distribuován přes Windows Update. Microsoft vydal nástroj na blokování

20. 12. 2019

Sdílet

Edge založený na Chromiu bude vydán v lednu, to už víme. Teď ale známe další podrobnosti ohledně distribuce.

Již začátkem listopadu Microsoft uvedl, že k prvnímu ostrému vydání Edge dojde 15. ledna 2020. Řeč je tedy o novém Edgi postaveném na Chromiu, který zdědil název pro produktu na jiné bázi. Microsoft na konferenci Ignite dále uvedl, že se Edge stane součástí Windows 10 hned po vydání. Distribuce bude ovšem řízená, proto nelze počítat s okamžitým plošným nasazením. Dnes známe další detaily distribuce nového prohlížeče. Microsoft zveřejnil pro nás zajímavou část dokumentace, které si všimla Mary Jo Foley. V té firma popisuje změny po instalaci stabilního vydání prohlížeče. V praxi jsme si to díky „uniklému“ instalačnímu programu už zažili. Krátce shrnuto, nový Edge kompletně nahradí ten starý v tom smyslu, že ke starému se po instalaci už nedostanete. Ale pozor, Microsoft v dokumentu uvádí, že takovou změnu nevyvolá uživatelská instalace. (To je v rozporu s naší zkušeností, šlo však o zkušenost s nehotovým softwarem.) Aby došlo k úplnému nahrazení, musí dojít k systémové distribuci, která bude provedena pomocí služby Windows Update, viz níže.

Zbývat se jimi podrobněji smysl nemá, běžný počítač je obdržel. V kostce jde o to, že Microsoft svůj operační systém na nástup nového prohlížeče připravoval ve třech vlnách prostřednictvím standardních servisních aktualizací. Ještě dodám, že ačkoli ve standardní podobě nebude přístupný, technicky vzato po migraci starý Edge v systému zůstane. Důvodem samozřejmě bude kompatibilita. Primárně organizacím pak Redmondští nabízí návod, jak oba Edge provozovat vedle sebe.

Nástroj na blokování nového Edge

Pro distribuci nového Edge využije službu Windows Update a prohlížeč tak nebude vázaný na konkrétní hlavní verzi Windows. Automatizovaná distribuce proběhne ve Windows 10 od verze 1803. Spolu s tím Microsoft uvedl nástroj na blokování automatizované instalace „Chredge“. Zabrání tomu, aby byl starý Edge automatizovaně nahrazen novým. Blokovací nástroj nemá omezenou životnost.

Blocker Toolkit ovšem nezabrání manuálně vyvolané instalaci prohlížeče. Instalovat ho nemusí organizace využívající Windows Server Update Services nebo System Center Configuration Manager, které už mají možnost spravovat distribuci. Pokud chcete, neměl by problém využít nástroj také na běžných domácích počítačích.

První stabilní vydání Edge je vesměs dobře funkční, postrádá ale některé základní funkce. Omezená je zejména synchronizace uživatelského obsahu, chybí např. synchronizace doplňků. Microsoft ale může „Chredge“ aktualizovat průběžně nezávisle na systému, takže chybějící funkce může do všech instalací doplnit v rámci týdnů až měsíců.

Byl pro vás článek přínosný?