Hlavní navigace

Nový highend Intelu, Skylake-X, potvrzen na srpen. Výkon a IPC možná zlepší L2 cache

23. 1. 2017

Sdílet

Zdroj: Intel

Letošní novinky Intelu byly asi v  platformě mainstreamových desktopových procesorů (LGA 1151) vyčerpány hned zkraje roku čipy Kaby Lake. Ovšem v separátní highendové platformě se ještě nadílka chystá – a to procesory Skylake-X a Kaby Lake-X, které přinesou novou platformu X299 a socket LGA 2066. V případě prvního z nich také můžeme být napnutí na novou architekturu jádra, jelikož tato CPU nejsou totéž, co desktopový Skylake. Jde o separátní větev architektury, vyvinutou pro servery.

Minulý měsíc jsme zde měli zprávu tchajwanského webu DigiTimes, že by se tato nová desktopová platforma, nahrazující LGA 2011-3 s čipsetem X99, měla objevit v třetím kvartálu. Tuto linii nyní potvrdil také server BenchLife.info, jenž je jedním z nejlépe informovaných zdrojů. Vypouští plány a slajdy Intelu i AMD pravidelně a hlavně s velkou přesností. Podle tohoto webu je už prakticky potvrzené, že se vypuštění procesorů Skylake-X (a doplňkově Kaby Lake-X) odehraje v srpnu letošního roku. Velmi pravděpodobně v jeho druhé polovině, dle BenchLife Intel zřejmě k premiéře využije veletrh Gamescom, konající se v Kolíně nad Rýnem 22–26. srpna.

O parametrech Kaby Lake-X a Skylake-X jsme psali zde. První bude zřejmě adaptací běžného desktopového Kaby Lake, takže na platformě LGA 2066 nebude poskytovat plnou konektivitu PCI Express a bude mít jen dvoukanálový paměťový řadič. Plnohodnotný Skylake-X bude mít paměti čtyřkanálové, s oficiální podporou DDR4 na 2666 MHz; obě řady pravděpodobně budou číslována jako řada „7000“ stejně jako základní Kaby Lake.

Informace o čipech Kaby Lake-X a Skylake-X (Zdroj: BenchLife.info) Informace o čipech Kaby Lake-X a Skylake-X (Zdroj: BenchLife.info)

Z obou čipů bude zajímavý zejména Skylake-X. Měl by poprvé obsahovat podporu pro instrukce AVX-512, přinášející 512bitové vektorové operace SIMD nad registry sady ZMM. Tato CPU tedy budou důležitou novinkou pro programátory. Tím ale zřejmě architektonické rozdíly nekončí. Serverová verze Skylake má zdá se podstatně přepracovaný systém pamětí cache, což by mohlo přinést zvýšení IPC jader i lepší škálování s více jádry/vlákny. Již déle víme, že CPU budou mít značně menší L3 cache: pro desetijádro se uvádí netypická kapacita 13,75 MB.

1MB L2 cache možná zvýší výkon při stejné frekvenci

Objevily se ovšem také informace, že Intel současně s tím naopak zvětšil L2 cache, která doposud byla trochu ve stínu a ani se neuváděla ve specifikacích. Od přelomové premiéry architektury Nehalem měla vždy stejnou kapacitu 256 KB. To bylo tehdy považováno za kompromis, který jádra asi stál nějaký výkon, ovšem Intel s tímto uspořádáním vydržel (velmi úspěšně) skoro deset let. Serverový Skylake-EP, který je již v rukou některých uživatelů, ale prý podle některých průsaků má 1MB L2 cache na jádro, což je překvapivě velké nafouknutí, čekat by se asi dal spíš přechod na jen dvoujnásobných 512 KB. Pro srovnání – tuto kapacitu má u architektury Zen i AMD.

Pokroky v implementaci ale možná nyní umožňují velikost 1 MB, aniž by příliš utrpěla latence (kterou je většinou výměnou za kapacitu třeba zhoršit). V takovém případě, potvrdí-li se tato informace, by možná 1MB L2 mohla přinášet zajímavá výkonová zlepšení. Zároveň na moderním procesu L2 cache nemá v poměru k logice velký rozměr, takže je pro ní více místa, než bylo v jádrech před deseti lety.

procesory_broadwell-e_pro_patici_lga_2011-3_04Coffee Lake bude mít TDP 35, 65 a 95 W

Kromě informací o Skylake-X a Kaby Lake-X BenchLife také ve zprávě zmiňuje procesory Coffee Lake, které Intel chystá pro mainstreamovou platformu. Ta mají údajně jít na trh za rok v prvním kvartále roku 2018. Ač jde stále o 14nm CPU, mají poprvé na levné desky platformy LGA 1151 přinést šest jader. Podle BenchLife budou tyto procesory mít stejné třídy TDP jako současný Skylake a Kaby Lake, tedy 35, 65 a 95 W. Nevíme však, zda se i šestijádra vejdou do 65W spotřeby, nebo budou 95W. Momentálně Intel do této třídy TDP zařazuje jen odemčené „káčkové“ modely pro přetaktovávače (přesněji řečeno u nich uvádí 91 W), u Coffee Lake by ale teoreticky i zamčená šestijádra mohla být 95W.

Byl pro vás článek přínosný?