Hlavní navigace

Nový iPod Touch: tenký, rychlý, skvělý (recenze)

28. 9. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Převlečený iPhone 4

iPod Touch 4G (32 GB)
zapůjčil Apple ČR
rozměry 111 × 59 × 7 mm, 101 g
parametry displej 3,5", 640 × 960 bodů; foťák: přední VGA, zadní 960 × 720 px; kamera: 720 p, 30 fps
formáty video: H.264 (720p), MPEG-4 (VGA), Motion JPEG (35 MB/s); audio: AAC, HE-AAC, MP3, Audible, Apple Lossless, AIFF, WAV
výdrž až 40 h přehrávání hudby, 7 h přehrávání videa; doba nabíjení 4 h (2 h = 80 % kapacity)
v balení přehrávač, USB kabel, sluchátka
cena 7700 Kč
hodnocení 90 %

Jako majitele iPhonu 3G, který nosím v kapse více než dva roky, mne vždy uchvacoval design, respektive tenkost iPodu Touch. Tento přehrávač, který je ochuzen o volací funkce iPhonu, byl téměř o polovinu tenčí než iPhone a navíc i lehčí, takže vždy, kdy jsem vzal do ruky iPhone, jsem si připadal, že držím v ruce pořádnou cihlu. A teď si představte, že nový Touch je ještě o milimetr tenčí (7,2 mm!) a o něco lehčí. Je tak plochý, že jej vůbec nepocítíte v kapse.

Poznámka: Tenčí už být Touch asi nemohl, protože jinak byste do něj nemohl zapojit datový kabel či sluchátka. Už teď je to velmi na hraně.

Design novinky se přitom téměř nezměnil, stále vychází ze staré generace iPhonu a má celokovová záda. To je velmi efektní, jen se musíte připravit na to, že budete jak zadek, tak předek neustále utírat. Lesklá je skutečně efektní jen tehdy, je-li perfektně vyleštěná. A otiskům se neubráníte, i když máte mýdlem čerstvě umyté ruce. Častokrát jsem se přistihl, jak si třu iPod o triko nebo košili, abych se nemusel na ty fleky dívat. Holt za hezké materiály se platí.

Pořádný displej a procesor

Hlavní výhodou nového iPodu je displej se stejným rozlišením, jaký má iPhone 4 – tedy velmi jemné rozlišení 640 × 960 bodů (nejde o stejnou Retinu jako má iPhone 4, pozorovací úhly jsou slabší). Ani zde nebudu psát, jak jemné to rozlišení je, protože se to jen těžko představuje. Vždyť je to téměř tolik, co má iPad na třikrát větší úhlopříčce! Naprosto skvělé je nyní prohlížení webových stránek, které se na širší displej vejdou téměř bez zmenšování (960 bodů na šířku téměř odpovídá počítačovým 1 024 bodům, pro které je přizpůsobena drtivá většina webů), parádní je i prohlížení náročnějších PDF souborů.

iPod TouchHD záznam, videohovory s FaceTime a herní portál Game Center, zdroj: Apple

K tomu si přidejte výrazně rychlejší procesor, než jaký měla minulá generace, a zázrak je na světě. Touch reaguje svižně, nikde se nezadrhává, foťák dělá fotky jako na běžícím pásu a tak dále. Tam, kde na stařičký iPhone čekám jako na boží smilování, tam Touch jen problikne. Velmi rychlé je načítání internetových stránek, prohlížení PDF, otáčení displeje, psaní e-mailů, listování kontakty, aplikace jsou svižnější a rychleji se načítají – je to zkrátka pohádka. Nejenže mi teď můj iPhone připadá jako tlustá cihlička vhodná akorát do základů novostavby, ale při jeho používání si připadám, jako kdybych jezdil trabantem.

Volání oklikou

Touch je vybaven operačním systémem iOS 4.1, který s vámi komunikuje česky. Pokud by vám to ale nevyhovovalo, můžete si z menu vybrat angličtinu nebo jakýkoliv jiný jazyk, stejně jako si lze přepnout klávesnici na jakoukoliv jinou. Oproti iPhonu je sice Touch ochuzen o volání, určitá náhrada tu ale přece jen je. Touch totiž dostal do vínku mikrofon, takže můžete volat přes Skype (když jste připojeni na Wi-Fi) – ovšem musíte se spokojit s hlasitým odposlechem, Touch nemá klasické sluchátko, jen reproduktor. V případě, že budete chtít soukromí, musíte použít sluchátka.

Mikrofon se ale hodí pro ještě jinou funkci Touche – FaceTime. S ní můžete volat přes datové přenosy jinému majiteli nového Touche nebo iPhonu 4. Nejenže se navzájem uslyšíte, ale přes přední nebo zadní kameru se můžete i vidět. Během hovoru je můžete přepínat, takže chvíli můžete druhé straně ukazovat sebe a chvíli třeba svého čtyřnohého miláčka, jak si hraje s klubíčkem. Zde platí to samé jako pro Skype – když chcete soukromí, potřebujete sluchátka. Ta umí měnit hlasitost poslechu, pauzovat přehrávání hudby či videa a přeskakovat písničky.

Mimochodem, je až s podivem, jak dobře hraje vestavěný reproduktor na to, že má přístroj tak tenké tělo. Poslouchat hudbu sice na něm není žádná sláva, ale na film to až tak nevadí.

Rozdíly mezi iPodem Touch a iPhonem 4

  iPod Touch (4. gen.) iPhone 4
Rozměry 111 × 59 × 7 mm 115 × 59 × 9 mm
Hmotnost 101 g 137 g
Displej technologie TN technologie IPS
RAM 256 MB 512 MB
Paměť 8/32/64 GB 16/32 GB
Kamera 5 Mpx
GSM/3G ne ano/ano
GPS ne (jen triangulace přes BTS) ano
Výdrž video/hudba 7/40 hodin 10/40 hodin

 

Funkce a rychlost

Kamera a foťák

Zadní kamera umí natáčet HD video v rozlišení 720p, ale fotky dělá bohužel jen v rozlišení 960 × 720 bodů, takže jako foťák je iPhone 4 bezesporu lepší – má totiž 5 Mpx. Foťák i kamera reagují velmi svižně, takže na „cvaknutí závěrky“ nečekáte jako u starého hardwaru a stejně tak se fotka neukládá celou věčnost. I prohlížení obrázků je rychlé – nový hardware jednoznačně prospěl po všech stránkách. Při focení můžete využít digitální zoom tažením jezdce po displeji a lze také přizpůsobit expozici místu, na které ukážete prstem. Nemusíte tak spoléhat na automat jako u starší fotící aplikace.

Zatímco rozlišení zadní kamery je zmíněných 1 280 × 720 bodů při 30 snímcích za sekundu (formátem je MJPEG s datovým tokem až 35 Mb/s) přední kamera umí natáčet jen video ve formátu VGA (640 × 480 bodů) rovněž s 30 snímky za sekundu. Na video se můžete podívat na televizi i na monitoru, a to skrz volitelný dokovací  stojánek, který nabízí kromě TV výstupu také VGA – a to s rozlišením 1024 × 768 bodů; TV signál má kvalitu 480i nebo 576i – norma NTSC a PAL. Můžete tak díky externímu výstupu připojit i projektor.

Svižný multitasking

Funkce Touche jinak zůstaly stejné, nic moc nového nepřibylo. Kromě klasických aplikací jako Mail, Safari, Hudba, Kalkulačka, Kalendář, Mapy, Youtube či Hledání je tu snad navíc jen Herní centrum, které nabízí uživatelům vytvořit si jakousi komunitu, v rámci níž můžete sdílet po přihlášení své herní úspěchy ve hrách. Nechybí samozřejmě multitasking, takže aplikace, z nichž vyskočíte, zůstávají běžet na pozadí a můžete se k nim kdykoliv vrátit a nebudou se spouštět znovu.

Má to ale jedno drobné úskalí. Po spuštění asi dvaceti aplikací se mi najednou začal Touch vybíjet rychlostí blesku – zcela nabitý přešel do stádia „nula“ během několika hodin a já nedokázal odhalit, která aplikace jej vytěžuje natolik, že kapacita baterie tak rychle klesá. Pozavíral jsem úplně vše, co vypadalo náročně, ale pokles jsem nezastavil. Pomohl až restart. S tímto souvisí i udávaná výdrž. Podle Applu by měl vydržet při přehrávání hudby až 40 hodin a s videem sedm hodin.

Toto jsou ale ideální údaje, neboť na pozadí budete mít stejně řadu aplikací, o nichž nebudete ani vědět a které vám výdrž sníží. „Vtip“ je v tom, že na pozadí pošlete tlačítkem jakoukoliv aplikaci, nikoliv jen tu vybranou. Nemůžete si zkrátka vybrat, zda aplikaci po opuštění ukončíte, nebo necháte běžet na pozadí. Je vhodné proto běžící aplikace občas zkontrolovat dvojitým stiskem tlačítka a ty nežádoucí pozavírat. Každopádně multitasking Touch nijak nezpomaluje, i s mnoha aplikacemi na pozadí je stále stejně svižný.

Kam pro hudbu a aplikace?

Stejně jako u iPhonu také u Touche můžete stahovat a případně nakupovat aplikace přes AppStore, a to jak v počítačových iTunes, tak přímo v přehrávači. Stejně tak můžete z iTunes stahovat hudbu a tu si pak v přehrávači pouštět. Ta je samozřejmě omezena na jediný přehrávač či počítač a není žádná možnost, jak ji dostat do jiného zařízení. Proto je vhodné si dobře rozmyslet, s kterým počítačem budete Touch synchronizovat. Pokud máte například notebook i počítač, dostanete hudbu do Touche jen z jednoho stroje. U aplikací je to jednodušší, ty jsou vázány na účet, takže je lze přenášet snadněji.

Kromě hudby a aplikací můžete nakupovat i knihy v nové aplikaci iBooks, která je novinkou v iOS 4. Na malém, ale detailním displeji, se knihy čtou relativně dobře, jen to není na žádné dlouhé používání jako například iPad nebo Amazon Kindle. Stáhnout si můžete i pár knížek zdarma, což platí zejména pro ty autory, kteří jsou už řadu let po smrti. Za Harryho Pottera samozřejmě budete muset zaplatit.

64 GB za pár kaček

iPod Touch je skvělý přehrávač hudby, videa, dobrá kamera i skvělý kapesní manažer. Jedinou větší výtku lze mít k rozlišení fotoaparátu a k nutnosti konvertovat video před použitím v přehrávači, protože Touch nepřehraje běžný MPEG-4 ASP (Xvid, DivX…). Naštěstí je konvertorů, které to umí zdarma a rychle, celá řada, jen to bohužel zdržuje. Navíc si musíte nechat vypálit titulky přímo do videa. Až na tuto drobnost nemám k iPodu Touch žádnou výhradu a zůstávají ve mne jenom kladné pocity.

Touch se nabízí celkem ve třech verzích – 8, 32 a 64 GB. Nejlevnější stojí okolo 5 800 Kč, prostřední 7 700 Kč a nejdražší téměř 10 000 Kč. Z rozdílu cen je patrné, že osmimegabajtová verze se moc nevyplatí, zvlášť když ji budete používat i na hry a videa – pak totiž osm megabajtů zaplníte velmi snadno. A mimochodem, iPod Classic se 160GB diskem stojí stejně jako iPod Touch 8 GB. Takže pokud chcete primárně poslouchat hudbu, může být Classic lepším řešením.

Tip: Recenze nových přehrávačů iPod Nano a iPod Shuffle

Screenshotová smršť

Screenshotová smršť

 

Byl pro vás článek přínosný?