Hlavní navigace

Nový socket pro Opterony: G34

17. 7. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nový socket se jmenuje G34 a ponese neuvěřitelných 1974 pinů (dnešní Opterony používají Socket F se 1207 piny, desktopové procesory Intelu s jádrem Bloomfield budou používat patici s 1366 piny).


Socket G34 je obdélníkového tvaru

AMD potřebuje novou patici kvůli přechodu na paměti DDR3 a za dva roky na to už bude nejvyšší čas. Zároveň ale nový socket umožní ještě jeden krok: výrobu vícejádrového procesoru ze dvou menších čipů, tedy to, čemu se odborně říká slepenec. O takových Opteronech se hovořilo již před několika měsíci, pro orientaci v kódových označeních doporučuji zhlédnout serverovou roadmapu AMD z počátku května.

Víme tedy, že AMD chystá Opterony složené ze dvou čipů – dvanáctijádrový Magny Cours a pravděpodobně také ještě nepojmenovaný procesor s osmi jádry, složený ze dvou čtyřjádrových čipů. Snad právě proto byl zvolen obdélníkový tvar procesoru. Dlouho jsme mysleli, že s čipy s integrovanými řadiči pamětí takový procesor nelze postavit. Jak AMD tento problém obešlo? DailyTech hovoří o čtyřech kanálech DDR3, tím se alespoň vysvětluje vyšší počet pinů. Jsou tedy dvě možnosti: buď AMD vyřešilo sdílení přístupu do paměti, nebo (a to se jeví jako pravděpodobnější řešení) bude každé jádro napojeno na vlastní operační paměť.

Ve starších materiálech AMD je jako nástupce patice LGA1207 uveden Socket G3. Informace z loňska ale vůbec nemluví o šestijádrech, ani o slepencích, takže od té doby se zřejmě plány AMD v serverovém segmentu změnily.

A na závěr ještě lingvistické hříčky, které odhalili čtenáři v diskuzi na serveru DailyTech. Někomu kódové označení Magny Cours evokuje „many cores“ (mnoho jader), jinému „mangy cores“ (mangy = prašivý, ošoupaný, špinavý) :)

Zdroj: DailyTech

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku