Hlavní navigace

Videa do 8 minut nesmí přerušit reklama. Chrome stránku jinak ztrestá (od srpna)

10. 2. 2020

Sdílet

V rámci kultivace se Koalice za lepší reklamy dohodla na tom, jak nemají vypadat reklamy v krátkých videích. Za několik měsíců Chrome tato pravidla adoptuje.

Před dvěma roky Google ve Chromu aktivoval svůj vlastní blokátor reklamy. Je poměrně snadné ho přehlédnout, protože blokuje pouze agresivní reklamy. Navíc lze předpokládat, že během dvou let se už weby z větší části přizpůsobily – zobrazovat reklamu, kterou Chrome zablokuje, nemá smysl. To teď ostatně podnik potvrdil, nemusí už prý blokovat tolik jako dříve. Prohlížeč od reklamního giganta ovládá kolem 65 % trhu s prohlížeči. Google se nezastavil a zaměřil se i na vyloženě škodlivé reklamy, ale také na pochybné placené služby. Před pár dny firma oznámila další krok v boji s obtěžujícím obsahem. Připomínám, že standard určující vhodnost typů reklam stanovuje Koalice za lepší reklamy. Google se k ní připojil před třemi roky a právě ona Koalice čerstvě oznámila novinky, na které samozřejmě zareaguje také dominantní prohlížeč.

Pravidla pro kratší videa

Tentokrát se soustředí na rušivé reklamy v kratších videích, specificky maximálně osm minut dlouhých, a vychází z výzkumu, jehož se zúčastnilo téměř 45 000 lidí z osmi zemí, jež reprezentují 60 % globálního obratu v online reklamě. Co Koalice považuje za nepřijatelné?

  • Spoty (nebo skupiny spotů) délkou přesahující 31 sekund, jež se objevují před videy a jež nelze po 5 sekundách přeskočit.
  • Jakékoli reklamní spoty, jež se začnou přehrávat v průběhu videa.
  • Reklamní pruhy obrázkové či textové, jež zaujmou pozici ve středu okna s přehrávačem, případně zaberou přes 20 % prostoru pro video.

Na tahu je web

Web má nyní čtyři měsíce na to, aby se stanoveným standardům přizpůsobil. Od 5. srpna 2020 pak Chrome začne zcela blokovat reklamy na stránkách, které se těmto pravidlům nepřizpůsobí a budou ve videích zobrazovat rušivé reklamy. (S pojmem rušivé pracuje Koalice.) Platí to samozřejmě také pro YouTube.

Koalice standardy pro reklamy stanovuje na základě srozumitelné motivace – tvrdí, že kvůli příliš agresivním reklamám si lidé pravděpodobně instalují blokátory, které na webu nemilosrdně zlikvidují všechny nebo většinu reklam.

Zdroj: Chromium Blog | Coalition for Better Ads

Byl pro vás článek přínosný?