Hlavní navigace

Nový Trillian 4.2 Astra: komunikujte se všemi all-in-one

9. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Od dob, kdy bylo ICQ jediným instant messaging nástrojem používaným širokou veřejností, již nějaký ten pátek uplynul. Objevily se nové sítě a nové protokoly, přičemž každý z nich byl něčím zajímavý nebo inovativní a každý z nich si tak našel svoje příznivce.

No a protože časy babylonské věže jsou ty tam a lidstvo se z nich poučilo, existuje dnes celá řada aplikací, které množství různých IM přístupů sjednotily. Takovou aplikací je i Trillian a v nové verzi přichází v opravdu fešáckém kabátě. A to s podporou tolika služeb a funkcí, kolik si jen dokážete představit.

Instalace a základní nastavení

Trillian 4.2 Astra pro Windows stáhnete zde.

Po instalaci vás IM klient provede iniciálním nastavením – registrací do sítě Astra (pokud v ní již nemáte účet), volbou služeb a protokolů, které chcete integrovat (a že jich není málo) a zadáním personálií a vzhledu. Veškerá nastavení provedená v úvodu můžete kdykoliv později změnit.

Výčet dostupných služeb je opravdu docela rozsáhlý. Zahrnuje jednak IM sítě jako AIM, ICQ, Windows Live Messenger, Yahoo! Messenger, IRC, XMPP, Skype a další, stejně tak jako sociální sítě Facebook, Twitter a MySpace a služby pro email jako POP3, IMAP, Gmail, Hotmail a Yahoo! Mail.

K požadované službě zadáte pouze údaje, které používáte pro připojení z klienta dané služby (resp. z prohlížeče v případě např. Facebooku) a uložíte je v nastavení. Trillian vás pak na základě těchto údajů vždy automaticky připojí.

Při tomto iniciálním nastavení přístupových údajů jste vždy dotázáni, zda s konkrétním krokem souhlasíte. Nemělo by se tedy stát, že budete např. automaticky sdílet s Facebookem přes Trillian nějaká data, pokud to explicitně nepotvrdíte.

Kolik jazyků umíš, tolikrát jsi…instant messengerem

Když zadáte potřebné údaje, konečně se před vámi objeví ovládací panel Trillianu v celé své kráse. Všechny vybrané IM služby máte zobrazeny pěkně pod sebou ve skupinách. V agendě MY WEB najdete sociální sítě, pod MY CONTACTS kontakty ze všech abstrahovaných IM, přičemž díky Facebookovské funkci CHAT se sem přesunou i všechny kontakty z Facebooku. Kontakty můžete třídit jednak podle jejich charakteristik (abecedně nebo podle statusu), podle velikosti historie konverzace (nejvýše tedy budou kontakty lidí, se kterými si píšete nejvíc) nebo podle typu IM sítě, ze které se načetly.

K dispozici máte nepřeberné množství nastavení. Když se zaměříte na vizualizaci, tak nechybí možnost zobrazení po řádcích nebo po ikonách, včetně různých úrovní velikosti, zakázání nebo zobrazení avatarů atd. Při najetí nad položku v seznamu vám vyskočí okno s detaily, což oceníte zejména u Twitteru – pokud vás ve větším množství tweetů něco zaujme, jedním pohybem myši si zjistíte podrobnosti. Na tweety můžete rovněž jednoduše reagovat nebo je sami postovat.

Nastavit si dle libosti můžete opravdu všechno

Základní nastavení (hlavně již zmíněnou vizualizaci) najdete v horním panelu v nabídce View nebo nabídce Trillian. Opravdu komplexní variabilita voleb se však skrývá až pod heslem Preferences (tam se dostanete např. kliknutím na ozubená kolečka v dolní části okna).

Nastavení jsou rozdělena podle oblastí, kterých se týkají, a nutno podotknout, že jdou skutečně do hloubky. Můžete si kupříkladu vytvořit celou síť statusů a roztřídit je po skupinách. V seznamu kontaktů můžete kromě velikostí a stylu zobrazení měnit chování skupin, chování offline kontaktů a pozici celého seznamu. Pohrát si můžete dosytosti i s nastavením upozornění, která vyskakují v pravém dolním rohu – můžete je zapnout nebo vypnout na prakticky všechny možné události týkající se kontaktů i zpráv.

Pokud často posíláte soubory, bude se vám hodit automatické vytváření složek podle kontaktů a automatické proskenování virů.

Aby to bylo všechno „pěkné a blýskavé“ podle vašich představ, kromě základních motivů obsažených v instalaci si můžete vybírat z nepřeberné škály vzhledů, které jsou ke stažení na internetu. Kvalitní oficiální skiny vám však budou k dispozici, až pokud si připlatíte za verzi Pro.

Třešničkou na dortu jsou miniaplikace (přidáte je přes horní nabídku Trillian | Add Widget). Přidat si tak můžete třeba okno hlásící aktuální stav počasí ve vašem regionu.

Verze Pro jde ještě dál

Naštěstí pro nás se tvůrci Trillianu rozhodli vydávat dvě verze – jednu okleštěnou zdarma a jednou s plným arzenálem funkcí za poplatek 15 dolarů. Tzv. Pro verze je obohacena o video chat, technickou podporu, databázi oficiálních motivů vzhledu, přístup do členského diskusního fóra a celou řadu dalších funkcí navíc.

Trillian free je však sám o sobě natolik šikovným nástrojem, že i bez příplatků stojí za to jej vyzkoušet.

Byl pro vás článek přínosný?