Hlavní navigace

Nový webový Skype odpovídá Skypu 8. Podporuje i nahrávání hovorů

30. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Testovací verze je naneštěstí omezená na dva vybrané operační systémy a prohlížeče. Přesto ukazuje, že webová aplikace dnes bez problému zvládne doběhnout nativní program.

Rozdrobené portfolio Microsoft sjednocuje také na úrovni klientů konkrétní služby. Skype by měl nabízet stejné funkce a novinky napříč platformami, což je z hlediska konzistence velice důležité. Konsolidace klientů už doléhá také na web. Nový webový Skype jako by z oka vypadl klientům z osobních počítačů, tj. Skype 8. Zatím se jedná o veřejný test, takže pokud chcete, nový webový Skype si vyzkoušejte na adrese preview.web.skype.com. Pokud ovšem nepoužíváte některý z nepodporovaný prohlížečů. Ukázková verze totiž na rozdíl od té standardní kupodivu běží pouze v Edgi nebo Chromu. Dokonce je nutné používat Windows 10 či macOS 10.12, případně novější verze systémů rodin těchto. Vysvětlení k takovému kroku podáno nebylo. Jaké novinky přináší testovací webová verze Skypu?

  • Videohovory ve vysokém rozlišení,
  • reakce během hovorů,
  • nahrávání hovorů,
  • panel s oznámeními,
  • galerii s multimédii z chatů,
  • vyhledávání v konverzacích.
Skype Preview na webu nabízí prakticky to samé jako Skype pro osobní počítače Skype Preview na webu nabízí prakticky to samé jako Skype pro osobní počítače

Webový Skype se tedy tímto významně přiblížil Skypu z desktopů, prakticky se jedná o osmou řadu. Konvergence kódu se ukazuje být prospěšným elementem. Za zajímavost považuji, že takový program dokáže běžet v prohlížeči. Microsoft tímto vývojem potvrdil, že progresivní webové aplikace mohou být vážnějším vyzyvatelem nativních a na platformě závislých programů, byť o úplné paritě funkcí nemůžeme hovořit.

Byl pro vás článek přínosný?