Hlavní navigace

Nový zákon na cenzuru webu přehodnotí Ústavní soud. Piráti a spol. přesvědčili 22 senátorů

29. 8. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Novela zákona o hazardních hrách, kterou chce ministerstvo financí zatočit s nelegálním hazardem, prošla poslaneckou sněmovnou, senátem a podepsal ji také prezident Miloš Zeman.

Cenzuru internetu připojenou k návrhu hazardního zákona ještě mohou zastavit senátoři

Dle návrhu MFČR budou zahraniční sázkové kanceláře zdaněny. A která daně platit nebude, ta bude postavena mimo zákon. Problematické jsou paragrafy 82 a 84, které se dotýkají internetového hazardu. Nelegální weby bude třeba blokovat a o tom, který web je nelegální, rozhodne úředník, jenž adresu vystaví na zvláštní seznam. Poskytovatelé internetu pak mají 15 dní na to, aby danou adresu svým zákazníků nezobrazily.

 

Návrh na zrušení paragrafů 82 a 84 ještě před prázdninami začali sepisovat senátorka Veronika Vrecionová (ODS), předseda Pirátů Ivan Bartoš a právník Marek Antoš (PřicházíCenzor.cz). Teď jej dokončili a získali na svou stranu 22 senátorů, jejichž podpisem byla splněna podmínka minimálního počtu 17 senátorů podle zákona č. 182/1993 Sb, zákona O Ústavním soudu. A právě Ústavní soud nyní bude posuzovat, zdali je novela (nebo spíš zmíněné body) protiústavní.

Čtěte také:

Zdroj: Piráti

Byl pro vás článek přínosný?