Hlavní navigace

NUC bude dostupnější. Intel chystá modely používající pevné disky místo SSD

29. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Svůj drobný barebone Intel pojmenoval ambiciózně NUC, což je zkratka pro Next Unit of Computing. To evokuje myšlenku nějakého všudypřítomného až lidového počítače. Nicméně v současnosti je NUC stále spíše záležitostí pro specifická použití. Jednou z věcí, které jej omezují, je zřejmě i to, že vyžaduje použití úložiště typu SATA. Moduly mSATA lze v nízkých kapacitách sehnat poměrně levně, pokud ale chcete větší úložný prostor, značně vám miniaturní počítač prodraží. Zdá se, že Intel si je této záležitosti vědom, a v druhé generaci NUCů začne nabízet i modely založené na klasických pevných discích.

První vlaštovkou v tomto směru byl už NUC DN2810FYK s dvoujádrovým Celeronem N2810 (založeným na Atomové architektuře Bay Trail). Ten bude zatím v nabídce nejlevnější a v souladu s tím u něj Intel zřejmě počítá s instalací magnetického úložiště místo SSD. Z uniklých materiálů vyplývalo, že jeho skříň bude upravena, aby se do ní vešel 2,5" disk pro notebooky. Nyní se ale ukazuje, že s pevnými disky se počítá nejen pro tento lowendový NUC, ale také pro ty s výkonnějšími procesory generace Haswell.

Desky těchto NUCů jsou již také vybaveny portem SATA (jejich vnitřnosti byly minulý měsíc vystavovány na IDF 2013). Intel tedy asi jen vyrobí alternativní skříně, zatímco samotná elektronika zůstane beze změn. Podle webu Legit Reviews chystá Intel „harddiskové“ varianty minimálně od modelů s procesory Core i3-4010U a Core i5-4250U. Ponesou označení D34010WYKH a D54250WYKH, přičemž písmeno H v názvu očividně znamená „HDD“. Tyto modely budou údajně uvedeny v prosinci (decembri).

Kvůli tomu, jak je na PCB a ve skříni těsno, zřejmě budete k připojení HDD potřebovat speciální kabely, které ale mají být součástí dodávky. Aby skříňka pojala pevný disk, musela ztloustnou o 1,5 cm (výška narostla z 34,5 mm na 49,5 mm). Jak bude vypadat, můžete vidět v galerii. Doufejme, že zvýšení také o něco zlepší tepelné podmínky uvnitř, neboť plotnové disky nemívají přílišné zahřívání rády. Co se provozních vlastností týče, neměly by se příliš změnit, jelikož budou použity disky pro notebooky. Intel údajně bude s těmito barebony dodávat stejný napájecí adaptér (výkon 65 W), jako dříve.

Poměry ve skříni a na PCB si vyžádaly speciální kabeláž (Legit Reviews)
Poměry ve skříni a na PCB si vyžádaly speciální kabeláž (Legit Reviews)

Zvětšený objem myslím není příliš na závadu, ale uživatelé zvyklí provozovat operační systém z SSD se asi těmto modelům budou muset vyhnout (pokud ovšem nebude možné současně použít i slot mSATA). Vnímáme-li ale tyto NUCy jako lowendová PC, dávají pevné disky smysl, neboť umožňují relativně levně pořídit zařízení s kapacitou 500 GB až 1 TB (1,5 TB s tenkým tříplotnovým diskem od Hitachi). To lze již považovat za plnohodnotné úložiště pro normální osobní počítač. Ostatně odpovídá tomu, co máme běžně v noteboocích.

 

Zdroj: Legit Reviews

Byl pro vás článek přínosný?