Hlavní navigace

Voják nahrazuje úředníka. Úřad pro kybernetickou bezpečnost povede generál Řehka

20. 3. 2020

Sdílet

Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost má nového šéfa. Povede jej generál Karel Řehka, který nahradí Dušana Navrátila. Ten přitom vedl úřad od jeho vzniku v roce 2017. Původně byla kybernetická bezpečnost zajišťována v rámci NBÚ (Národního bezpečnostního úřadu). NÚKIB sídlí v Brně a kromě pozemních telekomunikačních sítí se zabývá i satelitním systémem Galileo (ten sídlí v Praze).

Nyní již bývalého ředitele odvolala vláda jednomyslně loni v prosinci. Oficiální důvody byly takové, že prý neměl dostatečnou odbornost a komunikační schopnosti. Premiér Babiš jej kritizoval již od roku 2018, kdy NÚKIB vydal varování ohledně používání zařízení čínských firem Huawei a ZTE v telekomunikačních sítích.

Server iHned píše, že premiérovi vadilo, že varování vydal bez předložení analýzy dopadů na státní zakázky. Úřad tuto analýzu dodal o tři týdny později. Odvolání bylo jednomyslné v rámci vlády, shodli se na něm premiér Babiš i ministr vnitra Hamáček. NÚKIB čeká v přístích letech mj. stavba nového sídla za necelou miliardy korun.

NÚKIB Z této budovy by se NÚKIB měl v roce 2024 stěhovat do chystaného areálu v Černých polích

Dušan Navrátil byl v letech 1996 až 1998 poslancem za ODA a později za ODS. Později ze strany vystoupil a začal pracovat v Národním bezpečnostním úřadu NBÚ.

Karel Řehka má 45 let a je vystudovaný voják (začal v roce 1989). Absolvoval mj. kurz Rangers ve Spojených státech a operoval i v rámci mise KFOR v srbském Kosovu. Vykonával funkci velitele střediska 601. skupiny speciálních sil v Prostějově (elitní jednotka české armády). Působil na velitelství sil rychlé reakce NATO v Rheindahlenu v Německu a byl i v Afghanistánu. Jeho posledním působištěm byl post ředitele speciálních sil ministerstva obrany.

zdroj: NÚKIB

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.