Hlavní navigace

Nvidia na kartách GeForce dovolí 10bitové barvy pro OpenGL profi programy jako Photoshop

2. 8. 2019

Sdílet

Loni v létě Nvidia odhalila grafické karty GeForce RTX pro hraní her s ray traycingovými efekty skrze technologii DirectX Ray tracing a letos v lednu pak byly vydány herní notebooky s mobilními verzemi těchto grafik. Teď Nvidia zdá se s GeForce RTX míří ještě na jednu oblast – na tvůrce obsahu, pro které představila spolu s výrobci notebooků modely řady „Studio“. Na Siggraphu firma oznámila nové modely této řady, které různí výrobci vydali, ale hlavně jednu novinku v ovladačích, která bude mít širší dosah a přivítají ji i uživatelé stolních PC. Už před časem Nvidia oznámila vydání jakýchsi poloprofesionálních ovladačů pro tvůrce obsahu, které by byly někde na půl cesty mezi speciálními ovladači pro drahé profi karty Quadro, které mají certifikace pro různé CAD a další aplikace, a obyčejnými ovladači pro herní karty GeForce. Tyto ovladače se jmenovaly Creator Ready Drivers a jsou určené těm tvůrcům, kteří nevlastní grafiky Quadro a tedy nemohou použít ovladače pro ně, ale jen karty GeForce. Ovladače Creator Ready se totiž dají nainstalovat i na normální hráčské grafiky (dokonce je můžete stáhnout přes GeForce Experience, kde lze mezi oběma typy ovladačů přepínat).

Z Creator Ready je Studio Driver

Původně ovladače Creator Ready přinášely nějaké výkonnostní optimalizace pro grafické programy typu Adobe Photoshop/Lightroom/Premiere Pro nebo Cinema 4D. Ovšem co jste s nimi nedostali, byla jedna dlouhodobá výsada karet Quadro (a Radeon Pro u AMD), a to podpora kvalitnějšího zobrazení na monitorech s podporou 10bitových barev. Běžné ovladače sice podporují 10bitové barevné rozlišení (či 30bitové, pokud počítáte všechny tři barevné složky) třeba pro HDR obsah a hry v rámci DirectX, ovšem profesionální software různého druhu nepoužívá tento režim a 10bitový výstup je přes OpenGL. A přesně toto běžné grafické karty nikdy neuměly a potřebovaly jste kvůli tomu zaplatit za Quadro, jehož ovladač 10bitové barvy v OpenGL povoluje.

Konečně 10bitové (30bitové) barvy i na normálních grafikách

A právě toto je velká novinka v novém vydání Creator Ready ovladačů Nvidie. Respektive v ovladačích větve Studio Driver, Nvidia je totiž teď přejmenovala a nově se jmenují právě "Studio", pod tímto označením je také naleznete na webu Nvidia tam, co dřív ovladače Creator Ready. V pondělí vypuštěné vydání 431.70 (stahovat ho od Nvidie můžete zde) zprovozňuje tuto výsadní vlastnost na všech grafikách, které tento ovladač podporuje, což jsou stejně jako pod předešlým pojmenováním Creator Ready modely založené na GPU architektury Pascal, Volta a Turing (a to jak GeForce GTX, tak Titan, ne však GeForce GT nebo MX). Pokud je tedy vaše GeForce dostatečně nová, měli byste teď mít možnost s ní plnohodnotně využívat svůj 10bitový monitor v Photoshopu a dalších programech.

Nvidia Studio Driver 03 Nvidia Studio Driver umožní poprvé použít 10bitové barvy v profi programech jako je Adobe Photoshop nebo Premiere

Jde o docela velkou věc, protože toto omezení je opravdu mnohaleté a nutilo uživatele vynakládat peníze na drahé grafické karty profi řad, na nichž zase často kvůli ovladačům moc dobře nešly hrát hry. Mezitím se přitom z 10bitových LCD stala docela dostupná záležitost, ale GPU tuto „demokratizaci“ 10bitového zobrazení pro profi grafiku nerespektovala. Mimochodem, také AMD na začátku roku (dokonce jako první) oznámilo dostupnost omezené sady funkcí z profi ovladačů i pro normální herní karty Radeon. Podporu 10bitového zobrazení v OpenGL neměly. Ale možná teď můžeme trošku doufat v konkurenční tlak a to, že krok Nvidie přiměje AMD k odpovědi a tato schopnost by se pak mohla objevit i v ovladačích Radeon Software.

Nvidia Studio Driver poznamky Poznámky k vydání Nvidia Studio Driver uvádějící podporu 10bitových barev

Notebooky řady „RTX Studio“

Jak už bylo řečeno, Nvidia tento ovladač vydává ve spojení s řadou „Studio“ či „RTX Studio“ notebooků různých výrobců, které jsou určené stejné cílové skupině jako tyto ovladače. Tyto notebooky musí splňovat určité požadavky, mezi nimiž je dle očekávání na prvním místě to, aby uvnitř bylo GPU Nvidia. Nejméně to musí být GeForce RTX 2060, případně může jít o výkonnější herní Turingy, ale přípustné jsou i grafiky regulérní profi řady Quadro. Jako CPU pak musí být osazeno minimálně Intel Core i7 ve 45W verzi (tedy linie H, nikoliv U). A co je podstatné (a vítaná vlastnost), LCD panel notebooku musí být od výrobce zkalibrovaný.

Nvidia Studio Driver 04 RTX Studio notebooky a ovladače Nvidia Studio

Podle Nvidie je teď těchto notebooků na trhu 27, z toho 17 jich bylo oznámených na Computexu (kde to ovšem v proudu větších zpráv zapadlo a nevěnovali jsme se tomuto tématu, za což se vám omlouváme). Nyní na SIGGRAPHu Nvidia oznámila dalších 10, a to od HP, Dellu, Lenova a firmy Boxx.

Galerie: RTX Studio notebooky a ovladače Nvidia Studio

Byl pro vás článek přínosný?