Hlavní navigace

7nm GPU od Nvidie asi hned tak nebudou. 12 nm stačí, i tak jsme nejlepší, řekl CEO

29. 3. 2019

Sdílet

To, že AMD vydalo v únoru první herní grafiku se 7nm čipem (ovšem jde jen o adaptování GPU Vega 20 určených primárně pro výpočetní segment), by teoreticky mělo znamenat, že tento proces už je připraven pro výrobu relativně velkých a výkonných čipů. A tím pádem byla na místě otázka, kdy přijdou 7nm GPU také od Nvidie.

Pokud by totiž Nvidia byla také se 7 nm agresivní, znamenalo by to, že současné 12nm Turingy, jen čerstvě uvedené, budou mít velmi krátký život. Bude tedy Nvidia na 7nm procesu rychle a uvede taková GPU třeba ještě letos? Na tuto otázku možná nastínil odpověď šéf firmy Jen-Hsun Huang.

Jen-Hsun Huang: Nvidia 7 nm nepotřebuje

Nvidia sice prakticky nikdy neprozrazuje dopředu svoje plány, ale často odpovídá na otázky finančních analytiků, takže se nějaké informace mohou dostat ven touto cestou. Na nedávno skončené konferenci GTC 2019 se takto šéf společnosti Jen-Hsun Huang zmínil i o plánech na 7nm GPU a vypadá to, že Nvidia spíš nikam spěchat nebude.

Analytiky zajímalo, zda Nvidia vzhledem k příchodu 7nm výroby urychlí příchod nové architektury, svázané s tímto procesem, a to i v kontextu onoho 7nm čipu od AMD. V případě Pascalu byla Nvidia na nové technologii totiž dokonce o kousek dřív, zatímco teď teprve přechází na 12nm proces (v kartách GeForce alespoň). Jen Hsun-Huang ovšem řekl, že 12nm čipy a architektura Turing jsou podle Nvidie dostatečně atraktivní a náhradu brzo potřebovat nebudou. V souladu s tím také na GTC 2019 nebyla odhalena dokonce ani speciální výpočetní architektura, která by po dvou letech nahradila architekturu Volta a čip GV100.

What makes us special is we can create the most energy-efficient GPU in the world at anytime, and we should use the most affordable technology. Look at Turing. The energy-efficiency is so good even compared to somebody else’s 7nm.

Jen-Hsun Huang se při této příležitosti také pořádně strefoval do AMD, když prohlásil: „To speciální na Nvidii je, že dokážeme za všech podmínek vyrobit ta energeticky nejefektivnější GPU na světě, a měli bychom proto používat tu cenově nejdostupnější technologii. Podívejte se na Turing. Energetická efektivita je tak skvělá, i když se srovná s 7nm čipy někoho jiného.“ Jinými slovy, Nvidia podle něj nepotřebuje na 7nm proces přecházet a stačí jí levnější výrobní proces, kterým je teď 12nm technologie od TSMC. Podle tohoto vyjádření o generaci lepší výrobní proces není podstatný, protože Nvidia by podle tohoto vyjádření stejně dokázala vyhrát.

Jen Hsun Huang CEO Nvidia 1600 Jen Hsun Huang, CEO a zakladatel Nvidie

12nm čipy jsou asi momentálně lukrativnější

Z toho to vypadá, že Turingy nebudou nahrazeny nějak rychle. Nvidia by mohla přechod na 7nm technologii odložit právě z důvodu výdělečnosti. Z výše uvedeného se zdá, že kvůli ceně za 7nm výrobu by na takových GPU měla nižší marže, než teď na 12nm (a dost velkých) čipech. Bude tedy asi důležité, jak rychle 7nm výroba zlevní, protože to může firmu přimět toto rozhodnutí změnit. Pokud ale nejde o blufování, asi to může znamenat, že Nvidia hned neodpoví na 7nm GPU Navi, která by prý mohlo AMD vydat na konci roku, a bude proti nim dále posílat Turing.

Ovšem toto asi bude hodně záviset na tom, jak konkurenceschopné takové 7nm Radeony budou. Pokud by ani Navi nedostalo Nvidii pod nějaký tlak, tak by se Turing mohl asi opravdu dočkat náhrady až po dvou letech, tedy někdy v roce 2020. Ale na druhou stranu pokud by už to po Navi pro Nvidii takto sebevědomě nevycházelo, tak se politika samozřejmě asi obrátí a 7nm přechod se urychlí. Možná je dobré připomenout, že loni v červnu také Jen-Hsun Huang trošku zatloukal a tvrdil, že nová GPU (odhalená pak v srpnu) jsou ještě daleko. A že tehdy dvouleté Pascaly jsou pro hráče ideální koupě.

nvidia geforce gtx rtx turing ilustrace gpu graficka karta cip 1600Každopádně nám toto ale snad dává určitý vhled do toho, jak se teď Nvidia na grafický trh dívá, a lepší představu o tom, zda čekat 7nm GeForce brzo, nebo až za dlouho. Vypadá to spíš, že generace Turing žádná jepice nebude.

Galerie: Grafické karty Nvidia GeForce GTX 1660 Ti generace Turing

Byl pro vás článek přínosný?