Hlavní navigace

Nvidia asi opravdu koupí ARM. SoftBank jedná jen s ní, plácnutí možná už za pár týdnů

1. 8. 2020

Sdílet

Zdroj: ARM
Vypadá to, že Nvidia opravdu spolkne ARM. Obě strany chtějí uzavřít dohodu do několika týdnů a údajně je už jednání hodně daleko.

Před pár dny přistála s pořádným bouchnutím zpráva, že Nvidia, tradiční výrobce GPU, ale díky úspěchu s technologiemi umělé inteligence v datacentrech firma s mnohem většími ambicemi, oslovila japonskou investiční skupinu SoftBank se zájmem koupit od ní ARM Holdings.

Získala by tak firmu, která vlastní, vyvíjí a licencuje architekturu ARM, procesorová jádra a další technologie dlouhé řadě výrobců čipů, kteří tuto instrukční sadu používají. A ač je sama docela malá, má tedy obrovský význam.

Nvidia + ARM je prý hodně blízko

Ze začátku vypadala tato zpráva trošku neuvěřitelně a nebylo jasné, proč by vlastně Nvidia měla mít zájem. Ale zdá se, že tento obchod je opravdu pravděpodobný. Bloomberg, který o této věci prve informoval, nyní přišel s dalšími podrobnostmi, které nasvědčují, že ruka má mnohem blíž do rukávu, než se myslelo.

Podle jeho zdrojů je zájem Nvidie vážný a jednání, konaná už nějakou dobu, vstoupila do velmi pokročilé fáze. Rozhodnutí o prodeji by tedy mohlo padnout hodně brzo, obě strany by ho údajně rády dosáhly v řádu několika málo týdnů.

Nvidia je údajně momentálně jedinou firmou nebo zájemcem, s kterým teď SoftBank jedná, což může naznačovat, že věc opravdu spěje k uzavření. Ovšem není to záruku, Bloomberg upozorňuje, že kdyby jednání ztroskotala (kvůli výši nabízené/požadované) ceny, může se SoftBank zase vrátit na začátek a zkusit to s jinými zájemci.

CEO Nvidie Jen-Hsun Huang prezentuje datacentrová GPU (Zdroj: Nvidia)

Prodej ARMu komplikuje jeho přecenění, Nvidia ale může platit akciemi

Problém s ARMem je, že podle celkem často se objevujících názorů bylo původní odkoupení právě SoftBankem za přestřelenou cenu, což nyní činí těžším opětovné prodání. ARM má sice dnes enormní význam a rozšíření, ale objem licenčních poplatků, které ARM inkasuje, není zas tak velký, na tržby je tedy společnost relativně malá a tedy investice do ní je při zachování nynějšího obchodního modelu poměrně špatně návratná (pokud by se drasticky nezvedly ceny).

Předchozí prodej byl za asi 32 miliard dolarů a je možné, že nyní bychom se bavili o požadované ceně až třeba 55 miliardy dolarů. Nvidii by ovšem mohla hrát do karet jedna věc. Podle separátní zprávy Financial Times se jedná o tom, že by zaplatila částečně hotově a částečně svými akciemi. A ty v poslední době vylétly velmi vysoko (tržní kapitalizace Nvidie je vyšší než Intelu, zvlášť po jeho nedávném pádu).

Protože akcie Nvidie stouply na ceně za několik posledních let mnohonásobně, dovolily by jí zaplatit poměrně slušný kus akvizice. Pro SoftBank to ovšem samozřejmě znamená riziko – pokud by dnešní akciová bublina praskla, může přijít o velkou část peněz, které v akciích dostane.

Obchod mohou zkomplikovat obavy z potlačení soutěže

Proč by Nvidia měla chtít ARM koupit, když může jeho jádra či instrukční sadu celkem levně licencovat? Andrei Frumusamu ze serveru AnandTech si myslí, že by mohla mít v hledáčku lukrativní trh serverů. Jádra CPU Cortex a Neoverse, která ARM navrhuje, jsou poměrně pokročilá, a pokud by Nvidia přestala licencovat architektury ostatním společnostem, které se pokoušejí o serverové ARMy (Amazon, Ampere), mohla by jim vzít jejich tržní podíly a natlačit se sama do potenciálně hodně výnosného trhu serverových procesorů proti Intelu a AMD.

Galerie: ARM procesory pro servery Ampere Altra a Altra Max se 128 jádry

Tip: Ampere letos uvede 128jádrový ARM procesor Altra Max. Máme parametry 80jader

Tip: Amazon uvádí procesor Graviton2: 7nm, 64 jader ARM, 30 miliard tranzistorů. Drtič Intelu?

Místo drobných za licence by pak inkasovala tučné marže za celé procesory, což by mohlo vynášet i pár miliard ročně a další na synergii s dalšími produkty – Nvidia by měla kompletní platformu CPU, GPU i konektivity (Mellanox).

Potenciálně velký problém pro akvizici ovšem představuje antimonopolní dohled. Zrovna výše zmíněný scénář by se asi moc nelíbil. Státní orgány dost možná budou chtít záruky, že Nvidia zachová rovné licencování technologií a IP ARMu pro všechny stávající i nové zákazníky. Na druhou stranu ale nějakou představu, jak získat výnos z investice třeba až 50 miliard dolarů během méně než 50 let, firma v hlavě mít musí, pokud se o tuto akvizici pokouší.

Myslíte, že by spolknutí ARMu Nvidií ohrozilo konkurenci v procesorech a vytvořilo příliš dominantního hráče na trhu?

Zdroje: Hexus, Financial Times, Bloomberg

Byl pro vás článek přínosný?