Hlavní navigace

Nvidia možná koupí ARM, jedná se SoftBankem. Důsledky by mohly být hodně zajímavé

23. 7. 2020

Sdílet

Zdroj: Nvidia
SoftBank údajně zvažuje kompletní nebo částečný prodej ARMu a Nvidia cítí příležitost stát se víc než jen výrobcem GPU. Údajně jedná o koupi.

Letí to, ale už jsou to čtyři roky, co japonská investiční skupina SoftBank koupila firmu ARM Holdings, která stojí za licencováním, ale hlavně vývojem procesorové architektury ARM – jader Cortex a Neoverse (pro servery), spřízněných mobilních GPU Mali, ale i dalšího IP používaného v Arm čipech.

Možná jste teď zaregistrovali, že SoftBank nyní údajně kvůli potřebě peněz uvažuje, že by relativně brzo ARM zase zpeněžil. Zatím jen nezávazně, ale včera se mezi možnými kandidáty na koupi objevilo hodně radikální jméno: od ARM má prý zájem samotná Nvidia, jenž je nyní při chuti a povzbuzená možná i tím, že nedávno v tržní kapitalizaci dostihla a na chvíli překonala Intel.

Nvidia coby nový pán ARMu?

Podle Bloombergu, který přinesl tuto zprávu, Nvidia údajně sama v průběhu posledních týdnů aktivně kontaktovala SofBank ohledně svého zájmu o ARM. Bloombergu to údajně sdělilo několik lidí, kteří jsou o věci obeznámení. Podle stejných zdrojů se pravděpodobně objeví i další nápadníci (takže by mezi nimi vznikla určitá licitace), takže nakonec to nemusí být Nvidia, kdo ARM koupí – ať už celý, nebo jeho část.

SoftBank údajně zvažuje možnost ARM prodat buď kompletně, nebo z něj udělat akciovou společnost, tedy uvolnit akcie na burze a prodat tím nějaký podíl. Údajně je možné, že vedení se nakonec rozhodne pro tuto druhou možnost, místo přímého prodeje například právě Nvidii. Ta ale podle všeho má zájem.

ARM Cortex A78 a Cortex X1 logo ilustrace 1600 ARM nabízí licenční jádra a instrukční sadu používanou v drtivé většině mobilních zařízení (Zdroj: ARM)

Pokud by Nvidia ARM kupovala celý, šlo by o jednu z největších IT či hardwarových akvizic. SoftBank v roce 2016 zaplatil přes 24 miliard liber (tehdy 32 miliard dolarů). Ale akcie technologických firem od té doby vylétly strmě vzhůru a rovněž ARMu se věští čím dál lepší budoucnost. Na trhu nejlevnějších mikrořadičů a embedded jader ho sice ohrožuje RISC-V, ale jinak je tažen mobilní oblastí a výhledově možná i servery ARM pořád na vzestupu. Tudíž je možné, že nyní by cena akvizice byla třeba i dvojnásobná.

Tip: ARM uvedl nová jádra Cortex-A78 a Cortex-X1. O 30 % lepší IPC, výkon konkurující Applu

Nvidia je sama uživatelem jader ARM ve svých SoC Tegra, nyní používaných v embedded a automobilovém průmyslu. Před lety opustila snahy prodávat procesory pro PC, tablety, telefony nebo servery, ale kdysi dávno je avizovala. Je možné, že ambice dostat se do této oblasti a naplno se stát soupeřem Intelu (a AMD) šéfu Nvidie Jen-Hsun Huangovi zůstala. Nyní může cítit šanci tohoto cíle opět dosáhnout a posunout Nvidii z role „výrobce GPU/akcelerátorů“ na vyšší úroveň.

Arm má zvláštní status, antimonopolní kontrola by byla silná

Ovšem je třeba dát pozor na to, že ARM není podnik stejného typu jako Intel, který procesory vyrábí přímo na vlastní triko. Místo toho jen vyvíjí design, který pak používají licenčně desítky firem. Pro přístup k jeho technologiím tedy není třeba platit desítky miliard, stačí odvádět mírné licenční poplatky. Podobně jako třeba Apple tedy pro vývoj vlastních CPU Nvidia ARM vůbec nepotřebuje kupovat. A naopak, pouze koupením této firmy nezíská celý trh čipů ARM pro sebe.

Tip: Ampere letos uvede 128jádrový ARM procesor Altra Max. Máme parametry 80jader

To, že technologii ARM používají desítky různých firem, je také při akvizici problém. ARM nemá kvůli tomu, že z každého vyrobeného čipu má jen malý licenční poplatek, nějak závratné příjmy, jen okolo asi miliardy dolarů za kvartál v tržbách. Při pokračování současného modelu podnikání by se tedy astronomické ceny v desítkách miliard vracely poměrně pomalu.

Je zde proto riziko, že by koupě ARMu mohla poškodit konkurenci na trhu tím, že by nový majitel buď chtěl architekturu ARM urvat jenom pro sebe, nebo by ostatním licencujícím firmám výrazně zvýšil poplatky (a tím by je opět znevýhodnil). Tento obchod tedy asi bude regulační orgány po celém světě hodně bedlivě zkoumán a řada rizikových zájemců (například Intel nebo Apple) by mohla být zamítnuta.

ARM procesor obsluhující čtečku otisků v MacBooku Pro (Zdroj: iFixit)

Tip: http://Počítače Apple končí s Intelem. První ARM Macy vyjdou už letos a co to bude obnášet

Motivace Nvidie není jasná

Kvůli výše uvedenému není moc jasné, proč vlastně Nvidia chce ARM koupit. Může jít prostě o strategickou investici, Nvidia má jednoduše k dispozici hodně peněz a zvažuje, jak je využít. Také může si myslet, že by dokázala architekturu a licenční jádra ARM podílem na vývoji výrazně zlepšit.

Kdo by podle vás měl nejlépe koupit ARM?

Nezdá se úplně pravděpodobné, že by Nvidia přímo měla onu velikášskou měla představu, jak po akvizici postupně ovládne trh ARM procesorů, vyštípe konkurenci a stane se hegemonem jako Intel ve světě x86 CPU. Ale vyloučit, že někdo tajně má takové velké oči, nemůžeme. Ale nakonec je samozřejmě možné, že Nvidia má zájem třeba jen na několikaprocentním podílu, což by nemělo nějaké velké dopady.

Možnost, že by povstala aliance ARMu a Nvidie, by ovšem byla velmi zajímavá, pokud by na ní opravdu došlo.

Křemíkové firmy, které vyrábějí procesory s technologií ARM (Fotogalerie)

Zdroj: Bloomberg

Byl pro vás článek přínosný?