Hlavní navigace

Nvidia vyvíjí pro GeForce vlastní verzi Smart Access Memory. Funguje s AMD i Intelem

14. 11. 2020

Sdílet

Zdroj: AMD
Radeony RX 6000 budou měly mít proti GeForce výhodu, pokud poběží s procesorem Ryzen 5000. Ale Nvidia to tak nenechá a podobnou věc vyvíjí také.

Při odhalení grafik Radeon RX 6000 oznámilo AMD, že při jejich zkombinování s Ryzenem 5000 a deskou s čipsetem A520/B550/X570 bude možné dosáhnout o trošku vyššího výkonu ve hrách pomocí funkce nazvané Smart Access Memory. Toto nadělalo trošku vrásky recenzentům, protože vzniká dilema, zda změnit procesor v testovací sestavě, aby byl výkon maximální, nebo použít pořád Intel, protože jde o majoritní platformu.

Mohlo se zdát, že tato markeťácky řečeno „synergie“ dodá grafikám Radeon trik navíc do výkonnostní konfrontace s grafikami GeForce RTX 3000, ale nyní to vypadá, že Nvidia se zde zase dotáhne. Chystá totiž stejnou nebo podobnou funkci také.

Ekvivalent Smart Access Memory pro sestavy Intel/Nvidia a AMD/Nvidia

Zatím nebylo nic oficiálně oznámeno, ale webu GamersNexus údajně zástupci Nvidie uvedli, že pracují na stejné funkci také pro grafické karty GeForce. Přesněji by mělo jít o GPU Ampere, takže starší grafiky se možná nedočkají. Rozdíl proti funkci Smart Access Memory má ovšem být, že verze od Nvidie má být podporována jak s procesory Intel, tak AMD.

https://twitter.com/GamersNexus/status/1327006795253084161

Smart Access Memory by mělo spočívat v tom, že procesor má přístup do plného rozsahu grafické paměti na kartě (v tomto případě Radeonu), zatímco normálně mají grafické karty otevřené jen menší okno (mělo by to být 256 MB) a pokud by procesor chtěl do celého rozsahu, musí se tato pro CPU viditelná paměť přepínat. Nejde ale o proprietární technologii, toto rozšíření rozsahu by mělo být přímo ve specifikaci PCI Expressu.

Mělo by jít o tzv. Resizable BAR, kde BAR je označení pro onen zpřístupněný rozsah paměti. Smart Access Memory využije toto rozšíření umožněné ve specifikacích PCI Expressu a zvětší viditelný rozsah paměti GPU na celých 16 GB (nebo jinou kapacitu, kterou karta nese). Toto by mělo vést k zefektivnění komunikace s grafikou a tím k nárůstu výkonu.

Zdá se, že je to tedy poměrně jednoduchá věc, i když nevíme, zda kolem této technologie nemá AMD ještě postavené nějaké další optimalizace. To asi půjde zjistit porovnáním s alternativní implementací, kterou chystá Nvidia pro Ampere.

Tuto funkci možná už dokonce prý mají ovladače Radeonů pro Linux, ovšem na Widnows to teď patrně bude novinka. Zdá se, že ani u Nvidie nebyl resizable BAR použitý.

Kdy bude implementace od Nvidie, se ještě neví

To se teď každopádně změní, přičemž podle tweetu GamersNexusu bude na GeForce RTX 3000 tato funkce použitelná jak na platformě AMD, tak na Intelu. Není jasné, zda bude třeba mít zapnutou (a zpřístupněnou) nějakou volbu v BIOSu. Minimálně v případě AMD asi bude potřeba zapnout stejnou volbu, která aktivuje Smart Access Memory (kterou přidává AGESA 1.1.0.0). Je ale už potvrzeno, že Nvidia bude nastavení BAR podporovat jak na deskách s PCIe 4.0, tak s PCIe 3.0.

Lidé z Nvidie prý GamersNexusu sdělili, že při testování naměřili podobné nárůsty výkonu, jaké avizovalo AMD (tedy nějaké jednotky procent, přičemž bonus se asi mění hru od hry). Pokud tedy bude Smart Access Memory po vydání dávat Radeonům nějakou významnější výhodu, Nvidia by ji později mohla zase eliminovat.

Až bude testování této funkce hotové, měla by být přidána aktualizací ovladačů. Ovšem termín dokončení a dostupnosti v tuto chvíli nebyl sdělen. Je možné, že ladění ještě pár týdnů nebo měsíců potrvá.

Technologie AMD Smart Access Memory

Zdroj: GamersNexus (Twitter)

Byl pro vás článek přínosný?