Hlavní navigace

Nvidia chystá na rok 2018 novou generaci GPU Ampere. Může vyjít v druhém čtvrtletí

13. 11. 2017

Sdílet

Zdroj: Nvidia

Od Nvidie nakonec budeme dnes mít ještě jednu zprávu (po jejích bombastických finančních výsledcích za třetí kvartál). V této souvislosti totiž zdá se prosáklo i cosi o plánech na budoucí grafické karty, respektive jejich novou architekturu, která by měla nahradit dnešní Pascal.

Nvidia má nyní na trhu dvě architektury – Pascal z roku 2016 v herních grafikách GeForce a Voltu uvedenou letos pro výpočetní oblast. To zde zmiňuji proto, že tato jména úplně „vyčerpala“ dosud známou roadmapu firmy. Zatímco dříve jsme znali jména nějakých plánovaných architektur/generací dopředu, Nvidia je přestala prozrazovat a nyní jsme takříkajíc nevěděli, „co bude dál“. Tedy až doposud, jelikož nyní toto jméno prozradil německý web Heise.

Podle toho se nová architektura Nvidie jmenuje Ampere. Opět tedy zůstává schéma značení po různých slavných fyzicích. V tomto případě je to André-Marie Ampère (1775–1836), jeden z otců našeho pochopení a zvládnutí elektromagnetismu (viz Wikipedii). Po Ampèrovi se jmenuje SI jednotka proudu ampér, což by mohlo svádět ke vtípkům o příkonu GPU, nicméně Nvidia v posledních letech nemívá v tomto ohledu nějaké velké problémy. Architektura GPU pokřtěná Ampèrovým jménem by podle Heise údajně Nvidií mohla být představena na jaře na konferenci GTC 2018, kterou pořádá 26. až 29. března. To by asi otevíralo možnost, že by pak firma uvedla GPU a karty založené na Ampere během druhého čtvrtletí roku 2018, i když to je v tuto chvíli samozřejmě jen spekulace.

Podobizna zachycující Ampèra v roce 1825 Podobizna zachycující Ampèra v roce 1825, rytina ze sbírek Smithsonian Institution

GeForce 2000?

Z prozrazeného kódového jména by se teoreticky daly vyvozovat i nějaké dopady na samotnou architekturu. To, že se nyní doslýcháme o dalším „fyzikovi“, pravděpodobně naznačuje, že nová generace GeForce nebude založená na Voltě (respektive Voltovi), kterážto architektura tak asi zůstane jen jako postranní větev pro výpočetní nasazení, superpočítače a výpočty umělé inteligence ve smyslu neuronových sítí. Ostatně, velká část jejích novinek byla specifická právě pro tuto oblast. GeForce řady 2000 tak pravděpodobně Voltu přeskočí a budou už mít nová GPU generace Ampere.

Je zde asi určitá šance na alternativní možnost: že Ampere bude „odhalen“ jen ve smyslu přidání tohoto jména do oficiálních plánů s datem vydání v budoucnosti (2019, 2020…), tedy ne jako nová architektura pro rok 2018. Tato možnost je myslím méně pravděpodobná, ovšem pokud by na ní došlo, možná by Ampere byl až řada 3000 a Volta přece jen GeForce 2000. Ovšem proti tomu mluvila už před časem zpráva webu Fudzilla a zatím ani v ovladačích neprosákla jména jiných GPU generace Volta než výpočetního GV100. Je tedy asi pravděpodobnější, že skutečným následníkem Pascalu v oblasti GPU pro hraní her je právě Ampere.

Byl pro vás článek přínosný?