Hlavní navigace

Nvidia chystá novou grafiku Titan. Verze pro „sběratele“ bude mít svítící chladič

3. 11. 2017

Sdílet

Zdroj: Nvidia

Včera se na internetu objevily navnazovací obrázky nereferenčního Radeonu, shodou okolností tu ale máme prakticky vzápětí něco podobného i z druhé strany. Pro změnu přímo Nvidia totiž vypustila krátké video, na kterém v dramatických úhlech kamery a za ještě dramatičtější hudby předvádí zřejmě nový model grafiky. Vypadá to, že po vydání pozdního Pascalu GeForce GTX 1070 Ti se firma zaměří ještě na highend a vypustí i novou Grafiku (GeForce GTX) Titan.

Na krátkém videu, které firma vyvěsila na Twitteru (nejde tedy o žádný pokoutní únik) si moc konkrétních informací nevezmete, nicméně ukazuje, že novinka se bude jmenovat Nvidia Titan X Collector's Edition nebo Titan Xp Collector's Edition. Jasné to úplně není, protože u nynější karty na chladičích ono Xp vyraženo není a uvedeno je na nich stále jen X. Nový model ale pravděpodobně bude odvozen od verze „Xp“, protože ta je novější a výkonnější. Mělo by tak jít o grafiku s plným čipem GP102 a 12 GB paměti GDDR5X.

Collector's Edition znamená „sběratelská verze“. Co přesně to znamená v tomto kontextu a zda bude třeba u těchto karet i vyšší výkon, to ještě nevíme. Z videa je ale jasné, že je stále použitý stejný chladič z „Founders Edition“, tedy referenční chlazení s jediným radiálním ventilátorem. Nově ale přinese nejmodernější trend dnešního hardwaru: barevné nasvícení. To je vidět na zmíněném videu a pravděpodobně bude typu RGB s možností nastavit odstíny a různé efekty.

Vzhledem k tomu, že má jít o verzi „pro sběratele“, je asi možné, že tento nový Titan X(p) nebude plně nahrazovat v nabídce standardní Titan Xp vydaný před půl rokem. Collector's Edition by teoreticky mohla být (ještě) dražší verzí a jakožto speciální edice se prodávat za ještě víc, než současných 1200 dolarů (v korunách s DPH je to nyní díky zlepšenému kurzu „jen“ 32 tisíc).

Kdy se sběratelský svítící Titan Xp objeví na trhu, zatím Nvidia neprozrazuje, vzhledem k publikaci tohoto „teaseru“ to ale asi už dlouho trvat nebude. Cílem pravděpodobně bude stihnout předvánoční prodeje, takže se asi dá očekávat vydání ještě nyní v listopadu. Nejspíš kolem jeho poloviny, pokud ne dřív.

Byl pro vás článek přínosný?