Hlavní navigace

Jen-Hsun Huang prakticky potvrdil, že Nvidia vydá vlastní procesory. Zatím pro servery

17. 9. 2020

Sdílet

Zdroj: Nvidia
Před akvizicí ARM do světa výkonných CPU nezasahoval, serverové procesory nechal vyrábět další. Nvidia ale zřejmě začne CPU nabízet i přímo pod vlastní značkou a přímo tak konkurovat Intelu a AMD.

Tento týden oznámila Nvidia oficiálně svou největší akvizici v historii (a i jedno z největších v IT obecně): koupí ARM a stane se tak vlastníkem těchto procesorových a dalších architektur a technologií. Vyrojily se okolo toho dohady nad tím, kam to povede a zda Nvidia dokáže hrát roli neutrálního poskytovatele pro všechny rozličné uživatele architektury ARM.

Firma sice uvádí, že chce v tomto zaběhnutém modelu pokračovat, ale změny se v něm evidentně stanou, protože teď Nvidia víceméně potvrdila, že kromě licencování bude také nabízet přímo vlastní verze procesorů ARM – a nemíní se tím podle všeho její dosavadní produkce čipů Tegra a Drive pro auta. Nvidia tedy z licenčního modelu ARMu přejde zároveň i na model Intelu či AMD a bude těmto firmám (ale i také značkám ARM procesorů) přímo konkurovat.

Toto poměrně přímo naznačil CEO Jen-Hsun Huang při brífinku ke koupi ARMU v odpovědi na otázky novináře Timothy Prickett Morgana (z webu The Next Platform). Ten se zeptal na serverová CPU, zda Nvidia nechce uvést vlastní implementaci poměrně slibné architektury ARM Neoverse pro servery. Ta je základem Gravitonu 2 od Amazonu nebo Ampere AltraAltra Max, Nvidia ale zatím (před touto akvizicí) neprojevila zájem na ní vlastní čip postavit, byť by samozřejmě mohla – když to dokáží i téměř startupy.

Jen licencování Nvidii stačit nebude, bude nabízet i vlastní hotová CPU

Teď se to ale zdá se mění. Jen-Hsun Huang uvádí, že počítá se třemi způsoby, jak ARM procesory pro servery v budoucnu budou vznikat. Jednak si různé firmy budou moci jako dnes licencovat tuto architekturu a založit na ní vlastní procesor – jako běžný komerční produkt pro další zákazníky (Ampere), nebo pro vlastní potřebu (Amazon).

Vedle toho také Nvidia bude nabízet možnost, aby si takový klient procesor objednal u ní s tím, že bude možné architekturu pro tohoto klienta upravit. Toto by tedy fungovalo jako semi-custom divize AMD (slovo semi-custom Huang přímo použil). Nvidia by sice jako placenou službu prováděla vývoj, ale nakonec by čipy neprodávala pod svým jménem.

Prezentace ARM procesoru pro servery Ampere Altra 09 Prezentace ARM procesoru pro servery Ampere Altra. Podobný by mohla na základě architektury Neoverse snadno nabízet i Nvidia (Zdroj: Ampere)

Ovšem Huang přímo uvedl, že jako třetí možnost bude, že s jádra ARM Neoverse bude přímo Nvidia prodávat vlastní procesory pod svou značkou, tedy něco jako „Nvidia GeForceon“ (čistě ilustrační příklad). Huang uvedl, že chce, aby na trhu bylo co nejvíce možností, a že všechny tyto tři cesty jsou možné a bude je chtít všechny využít.

Pokud tedy Nvidia dosud (nebo před započetím plánů na koupi ARMu) neplánovala vlastní serverové procesory ARM, nyní je už podle tohoto v roadmapě má. Výslovně oznámeno to sice nebylo, ale mezi řádky je to implikováno hodně silně. Za jak dlouho na tento trh Nvidia vstoupí, to ještě není jasné. Ale trh serverových ARMů je už relativně ustavený a rozjetý (byť tržní podíl není nějaký velký), takže cestička je poměrně prošlapaná.

Možná, že se serverového CPU Nvidia dočkáme už s příští generací architektury Neoverse (N2) nebo s tou přespříští. Nvidia tím bude mít docela silné serverové portfolio: výpočetní akcelerátory ústřední pro AI aplikace, síťování Mellanox (nyní už přejmenované na Nvidia Networks) a nyní i celý základ platformy v podobě procesoru. Bude tedy moci nabídnout kompletní sladěnou platformu podobně jako Intel.

Galerie: Serverová architektura ARM Neoverse N1, prezentace

Procesory Nvidia v PC a noteboocích?

Asi vás zajímá, zda vstup Nvidie do serverových CPU znamená i procesory pro PC, konkurující AMD Ryzenům a Intel Core. Zatím je asi pravděpodobnější, že Nvidia kouká hlavně po serverech kvůli vysokým maržím a o notebooky a desktopy asi zájem mít nemusí. V nich by bylo nutné bojovat s tím, že ekosystém her a aplikací počítá s procesory x86 a Nvidia/ARM by musela běžet s emulací. Trh PC také není tak rostoucí jako trh AI a serverů. Možná je pravděpodobnější, že před PC se Nvidia zkusí znovu vstoupit do mobilní oblasti zařízení Android.

Nvidia Shield TV 2017 Nvidia Shield TV 2017: konzole či set-top-box Nvidie s vlastním procesorem Tegra (Zdroj: Nvidia)

Objevily se sice naděje, že by Nvidia mohla mít zájem i o PC a že by mohla dokonce být tou firmou, která skutečně prosadí platformu ARM ve světě zařízení s Windows, jako nyní Apple prosazuje ARM na své platformě. Ty jsou ale zatím asi trošku předčasné, zatím nejsou indicie, že by o to Nvidia měla zájem. I když... s jídlem roste chuť a koneckonců by Apple mohl sloužit jako inspirace.

Modul Jetson Nano s procesorem Tegra (Zdroj: Nvidia)

Naproti tomu servery jsou asi trh, který je pro ARM již teď poměrně jednoduše přístupný (proti platformě Windows) a také připravený. Proto asi Nvidia zaútočí zde a asi je opravdu vysoce pravděpodobné, že to znamená nějaký mnohojádrový výkonný procesor, který se postaví Xeonům Intelu (a Epycům od AMD). Otázka je asi jen, jak brzo přijde a jak se povede.

Zdroj: Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?