Hlavní navigace

Nvidia chystá kryptotěžní kartu se 7nm čipem GA100. Prý bude 2× rychlejší než vše ostatní

25. 3. 2021

Sdílet

Zdroj: Nvidia
Šílenství kolem kryptoměn vyprodukovalo další kuriozitu: Nvidia prý pro těžaře chystá speciální karty s jejím nejvýkonnějším GPU Ampere, 7nm čipem GA100, který je jinak vyhrazený čistě pro servery a sektor HPC.

Fenoménu těžení kryptoměn má asi většina z čtenářů se zájmem o herní PC a grafické karty už plné zuby, ale zdá se, že teď aspoň nastane případ, kdy budou „těžaři“ vysávat hardware někomu jinému. Když Nvidia oznámila, že bude ve firmwaru a ovladačích karet omezovat rychlost těžby kryptoměn, aby byly karty GeForce pro hráče, zároveň s tím také odhalila speciální portfolio karet bez obrazových výstupů určených zase jen pro těžbu.

Ty byly z většiny tvořené starými GPU Turing. Teď ale prý Nvidia chystá naopak kartu, která by dostala to vůbec nejmodernější, co Nvidia má a co se ani do grafik GeForce – které jsou vyráběné o něco horším 8nm procesem Samsungu – nedostalo: její 7nm GPU GA100, které se prodává jen jako výpočetní akcelerátor (a hodně draho).

Tato informace pochází zatím z neověřeného zdroje, takže je jako obvykle třeba brát ji s rezervou. Ovšem zdrojem je leaker Kopite7kimi, který má dost slušné skóre a mimochodem jako první prozradil plán Nvidie na omezovač rychlosti těžby Etherea, takže se asi vyplatí mu naslouchat.

Tento leaker nejdříve tweetnul, že „A100 je těžební monstrum“, ale poté rovnou uvedl, že se na trh chystá speciální karta pro kryptoměny založená na čipu A100. Tato karta má patřit opět do stejné řady krypto akcelerátorů CMP HX, kterou Nvidia oznámila současně s oznámením omezovače pro GeForce. Bude z těchto modelů ale suverénně nejvýkonnější a určitě také nejdražší, běžně se A100 prodává za tisíce dolarů.

https://twitter.com/I_Leak_VN/status/1373986155998310402

Kopite7kimi neuvedl výkon, podle jiného leakera by ale měl být někde okolo 210 MH/s (patrně Etherea). Model by podle něj prý měl mít označení CMP 220HX a cenu okolo 3000 dolarů. Nevíme, ale jak důvěryhodná tato část je a zda nejde o spekulaci. 7nm GPU by s těmito čísly bylo víc jak dvakrát výkonnější proti doteď nejvyššímu modelu CMP 90HX, který má podle Nvidie výkon 86 MH/s.

Specifikace GPU pro těžbu kryptoměn Nvidia CMP Specifikace GPU pro těžbu kryptoměn Nvidia CMP. První tři modely jsou založené na čipech Turing, mělo by jít zhruba o ekvivalenty GTX 1660, RTX 2070 a RTX 2080 Ti. Čtvrtý model 90HX má 8nm čip Ampere GA102 a je variantou GeForce RTX 3080 (Zdroj: Nvidia)

Je třeba říct, že pro extrémní „hashrate“ by GPU GA100 z akcelerátoru A100 mohlo opravdu mít potenciál. Čip má 6144bitovou sběrnici s pamětí HBM2, což dává teoretickou propustnost 1,8 TB/s. Vzhledem k tomu, že GeForce RTX 3090 s čipem GA102 (jenž pohání CMP 90HX) má propustnost 936 GB/s, mohla by skutečně hashrate GA100 být zhruba dvojnásobná. Právě od propustnosti pamětí se nejvíc odvíjí těžební výkon kryptoměny Ethereum.

Tip: Nvidia Ampere je tu: obří výpočetní GA100, 8192 shaderů. Architektura jde i do GeForce

Akcelerátory A100 nepoužívají ovšem sběrnici naplno. Mají z výroby jednu z šesti vrstvených pamětí HBM2 deaktivovanou, takže jejich sběrnice je jenom 5120bitová a propustnost se uvádí 1,519 TB/s (existuje ovšem i výkonnější verze A100 80GB s propustností rovnou 2,0 TB/s). Zatím nevíme, jak by to bylo u těžební verze. Bylo by pikantní, kdyby Nvidia seriózním vědeckým a enterprise uživatelům dodávala částečně deaktivovaný produkt a kryptokopové dostali exkluzivní plnotučnou verzi. Je proto pravděpodobné, že těžební verze GA102 spíš bude nějak osekaná. Nvidia by se naopak mohla snažit zbavit se skrze ní těch kusů křemíku, které se pro standardní akcelerátor A100 nedaly použít.

Nvidia A100 PCIe 1600 Nvidia A100 v provedení pro slot PCIe (Zdroj: Nvidia)

Kdy tato těžní grafika (respektive spíš negrafické GPU) vyjde, není zatím známo. Také těžko říct, zda se bude prodávat na běžném trhu, Nvidia by ji mohla prodávat jen ve velkém různým velkotěžařům. Nicméně kdyby nastalo prasknutí kryptobubliny, tak by se pak některé možná mohly dostat na aukční eBay/Aliexpress a podobně a třeba by mohly být zajímavé pro experimenty s touto architekturou, na kterou si normální nadšenec do PC jinak nesáhne.

Galerie: Nvidia Ampere je tu: obří výpočetní GA100, 8192 shaderů. Architektura jde i do GeForce (Fotogalerie)

Zdroj: Kopite7kimi, I_Leak_VN

Byl pro vás článek přínosný?