Hlavní navigace

Nvidia zprovozní podporu pro ray tracing na grafikách Pascal a Turing bez RT jader

19. 3. 2019

Sdílet

Včera jsme tu psali o podpoře ray tracingu na obecných GPU bez speciálních hardwarových jednotek určených pro jeho akceleraci, jak ji oznámil Crytek v enginu CryEngine. S tím, že efekty DirectX Ray Tracing budou dostupné i s použitím čistě výpočetních jednotek na starších a dnešních grafikách, se ovšem počítalo od začátku, takže by to asi nemělo být takové překvapení. A že půjde o řešení, které alespoň nějakou dobu bude použitelné a používané, teď dokládá i Nvidia. Na grafické konferenci GDC 2019 totiž oznámila vlastní krok tímto směrem: podporu ray tracingových efektů, které doposud šly jen na kartách GeForce RTX (s jednou výjimkou, která byla možná trochu nedopatřením), také na grafikách bez RT jader.

 

Ray Tracing bez RT jader je skutečností

To, co Nvidia označuje svým termínem RTX, je v podstatě implementace nad standardní technologií DirectX Ray Tracing (DXR), což je, jak naznačuje název, součást API DirectX definovaného Microsoftem. A implementace může vedle použití specializovaných RT jader běžet také na běžných shaderech čily výpočetních jednotkách (ty jsou ostatně zapojené i při RTX na RT jádrech, která v Turingu neakcelerují celý průběh ray tracingového výpočtu). A právě takovou alternativní, „obecnou“ implementaci teď Nvidia zpřístupní v ovladačích pro svoje starší grafické karty.

nvidia gdc 2019 ray tracing update prezentace anandtech 18 Nvidia zprovozní ray tracing na vybraných grafikách Pascal a Turing bez RT jader

Tato podpora se bude týkat grafické architektury Pascal, Turingů bez podpory RT jader (řada GTX 1600 – zatím s modely 16601660 Ti) a také čipu GV100 s architekturou Volta, tedy zejména Titanu V. V případě Pascalu nebude podpora ale pro úplně všechny grafiky, podle Nvidie bude zapnutá na GeForce GTX 1060 v její 6GB plné verzi a rychlejších modelech. 3GB ořezaná verze GTX 1060 už bude mít smůlu, stejně jako nižší GTX 1050 (Ti).

Tato implementace poběží na shaderech (stream procesorech) v podobném režimu jako obecné výpočty a bude mít tedy logicky nižší výkon. Určitou výhodu by měly mýt GPU Volta a Turing (GTX 1600), neboť v těchto architekturách se nacházejí separátní ALU pro celočíselné výpočty (viz článek o architektuře Turing), které je možné použít paralelně s FP32 ALU. Těmto grafikám tedy shaderový ray tracing asi půjde o něco rychleji než Pascalům. I tak ovšem tyto karty budou muset slevit z kvality, záměr asi je, že při jejich použití bude snížena kvalita a/nebo se použije na scéně ray tracingových efektů méně.

nvidia gdc 2019 ray tracing update prezentace anandtech 14 Ray tracing v Metro Exodus je na GeForce GTX generace Pascal až 3× pomalejší než na GeForce RTX (kteér se však započítává i upscaling DLSS)
nvidia gdc 2019 ray tracing update prezentace anandtech 16 V Battlefieldu V je naproti tomu díky omezenému použití ray tacingových efektů dopad o dost menší a možnost efekty provozovat i na hardwaru bez RT jader o to reálnější

Ale tam, kde budou třeba obzvlášť vhodné (například když na scéně bude postavené zrcadlo), budou teď na ne-RTX grafikách dostupné. Podle Nvidia by GeForce RTX měly mít „až“ 2× či 3× vyšší výkon než různé GeForce GTX, ale pochopitelně se to asi bude hodně měnit titul od titulu.

DXR bude v dubnovém ovladači

Tato obecná podpora pro DXR se má pro veřejnost objevit v dubnu, kdy je zpřístupní aktualizace ovladačů. Ray tracingové efekty pak bude možno na příslušných grafických kartách používat v Battlefieldu V, Shadow of the Tomb Raider, benchmarku Port Royal a také MMO hře Dragon Hound firmy Nexon (určené pro asijský trh) – to by snad měl být první titul, kde bude podpora dostupná. Toto jsou alespoň tituly, které nyní Nvidia uvádí, pochopitelně mohou ještě přibýt další.

Galerie: Oznámení ray tracingu pro GeForce GTX, celá prezentace Nvidie

Byl pro vás článek přínosný?