Hlavní navigace

nVidia Fermi: ještě později, než jsme čekali

20. 2. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ve čtvrteční novince o Radeonu „Trillian“ jsem nesprávně uvedl, že Nvidia Fermi bude vydána 2. března/marce. Jak se ukazuje, toto datum už dávno není aktuální. Krátce po vydání novinky jsem se doslechl o dalším datu, tentokrát 27. března. Je možné, že právě v tento den vyjdou první recenze, reálná dostupnost je ale jiný příběh.

Výroba čipů Fermi se rozjela na plné obrátky v právě probíhajícím prvním kvartálu roku 2010, aby v kvartálu druhém (od dubna/apríla do června/júna) mohly karty být ke koupi. Jak prohlásil sám generální ředitel Nvidie, Jen-Hsun Huang, v tomto období se dočkáme více než jednoho produktu založeném na Fermi, včetně karet Quadro pro pracovní stanice a Tesla pro výpočetní nasazení.

Myslel tím Huang pouze karty založené na čipu GF100, nebo i na levnějších derivátech této architektury, kterých by se zpoždění high-endového modelu nemuselo nutně dotknout? Odpověď skýtají další výroky, které cituje server X-bit labs:

„U produktů nižší třídy platí, že o novou architekturu lidé příliš nestojí. Ti, kteří kupují karty nových generací, bývají early adopters a bývají to buď herní nadšenci, nebo profesionální grafici – mají konkrétní důvody, proč je pro ně nová karta přínosná. Naše mainstreamové čipy současné generace jsou výborné, stačí na všechno, co od nich mainstreamoví kupující vyžadují. Nedávno dostaly úžasné nové schopnosti a tak si myslím, že se jim na trhu bude ještě dlouho dařit dobře. Poté přejdeme na novou generaci, jak rychle to bude možné…“

Je tedy asi nadmíru jasné, že výborné 40nm GeForce řady 200 s ještě lepší 55nm G92b potáhnou nabídku Nvidie ve střední a nižší třídě ještě nějaký čas. Alespoň se na Fermi můžeme pořádně připravit: marketing Nvidie rozjíždí kampaň s recyklovaným sloganem „Are You Ready?“, což naznačuje, že stejně jako kdysi je na co se těšit…

Zdroj: X-bit labs

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku