Hlavní navigace

Nvidia v datacentrech vydělává víc než na GeForce. V Q2 její tržby dosáhly 3,87 miliardy $

20. 8. 2020

Sdílet

Zdroj: Nvidia
Nvidia má za sebou rekordní kvartál, její tržby se dostaly skoro na 4 miliardy $. Je to přitom jenom začátek, hned příště už bude střílet skoro na pět...

Po finančních výsledcích Intelu a AMD tu teď máme také výsledky Nvidie za druhé čtvrtletí roku (tedy zhruba – Nvidia má posunutý účetní rok, takže její druhé čtvrtletí znamená květen až červenec a jde už pro ní o účetní rok 2021). A výsledky jsou to hodně pozoruhodné, jak co do rekordní výše tržeb, tak v tom, odkud tyto tržby jdou. V krátkosti, firma slavila velké úspěchy s nejnovějšími GPU Ampere.

Nvidia totiž tak trochu překročila svůj stín. Ačkoliv začínala a dlouho byla zaměřená na herní grafické karty, v tomto kvartále už tvořily menšinu jejích tržeb. Peníze utržené za lukrativní výpočetní GPU a další produkty pro datacentra nyní převýšily tržby, které má Nvidia za grafické karty GeForce (a zřejmě i konzole Switch k tomu). Toto je navíc možná jen začátek

Po předchozím prvním kvartálu, kdy měla tržby 3,08 miliardy, byla prognóza na teď skončený druhý kvartál 3,65 miliardy dolarů plus minus 2 %. Realita je výrazně vyšší, tržby dosáhly 3,866 miliardy $, Nvidia je tedy krůček před čtyřmiliardovými čtvrtletními tržbami.

Finanční výsledky Nvidie za Q2 FY2021 Finanční výsledky Nvidie za Q2 FY2021 (Zdroj: Nvidia)

Částečně je v tom schovaná akvizice Mellanoxu, jehož tržby se nyní poprvé přičetly k tržbám Nvidie, ovšem to by mělo být jen nějakých 540 milionů (údajně 14 % celkových tržeb), původní byznys Nvidie tedy dostal hodně přes 3 miliardy. Meziroční nárůst je proti Q2 FY2020 o 50 %, ovšem v tom je ještě odražen i efekt kryptokocoviny v minulém roce.

Firma měla čistý zisk 622 milionů dolarů (99 centů na akcii), což je o 14 % více než před rokem, ale o třetinu méně než v prvním kvartále. Hrubá marže totiž klesla z 65,1 % na 58,8 %. Mělo by však jít jen o jednorázový vliv akvizice Mellanoxu, v dalších kvartálech marže zase stoupne.

Nvidia A100 GPU Ampere GA100 v provedeni SXM4 1600 Nvidia A100. GPU Ampere GA100 v provedení SXM4 (Zdroj: Nvidia)

GeForce už jsou pro Nvidii méně peněz než datacentra

Zatímco dřív byla výpočetní GPU pro Nvidii lukrativní bonus, tato část byznysu je díky expanzi strojového učení a AI pro firmu čím dál větší důl na peníze. V tomto kvartálu firma dosáhla obřích serverových tržeb 1,752 miliardy dolarů (bez Mellanoxu jen za GPU tedy asi 1,2 miliardy, v Q1 to bylo 1,141 miliardy). Je to o 54 % více než o kvartál zpátky a o 167 % víc než před rokem. Oproti tomu v kategorii „Gaming“ získala za grafické karty GeForce jen 1,654 miliardy $. To je také 26% meziroční nárůst, ale nestačil, Nvidia nyní oficiálně je víc serverová společnost než herní.

Tržby za grafiky Quadro klesly (203 milionů, o 30 % méně než loni), stejně jako ty z automobilů (111 milionů, meziročně pokles o 47 %, proti Q1 zhoršení o 28 %). Tržby z OEM produktů byly 146 milionů, o 32 % lepší než před rokem, ale jen o 6 % lepší než v Q1.

Finanční výsledky Nvidie za Q2 FY2021 jednotlivé segmenty Finanční výsledky Nvidie za Q2 FY2021: jednotlivé segmenty (Zdroj: Nvidia)

Nižší tržby z ostatních menších složek jen podtrhují nárůst datacentrového a ostatně i herního byznysu. Karty GeForce a také profesionální Quadro dost možná nyní mají nižší tržby, protože už Nvidia chystá přechod na nové čipy Ampere. Ty už se teď postaraly o růst tržeb v datacentrech a v Q3 a Q4 by jejich herní verze měla také hodně vylepšit bilanci Nvidie – mohly by růst prodeje na kusy, ale podle tohoto možná i ceny za jednu grafiku.

Finanční výsledky Nvidie za Q2 FY2021 trend tržeb Finanční výsledky Nvidie za Q2 FY2021: vývoj tržeb za posledních osm čtvrtletí (Zdroj: Nvidia)

Tržby dál porostou, příště už přes 4,5 miliardy

Nejlepší zpráva pro akcionáře a firmu ve výsledcích ovšem stojí v prognóze na příští čtvrtletí. Firma uvádí, že očekává tržby dokonce 4,4 miliardy dolarů, opět plus minus 2 %. Toto se nejspíš opět povede o 5–10 % překonat, protože zhruba o takový faktor má Nvidia typicky výhled podhodnocen. To znamená, že tržby vystřelí až k nějakým 4,6 až 4,7 miliardám, což je strmý růst, mnohem vyšší, než co přinesla akvizice Mellanoxu. Hrubá marže má zase být vyšší, nějakých 62,5 %, takže se dá čekat také velmi vysoký čistý zisk.

Tip: Nvidia možná koupí ARM, jedná se SoftBankem. Důsledky by mohly být hodně zajímavé

Pokud by Nvidia dosáhla i jen stejný výsledek za Q4, přesáhly by její tržby za celý rok 16 miliard. To je sice pořád méně, než Intel utrží za jeden kvartál, ale s takto strmým růstem se opravdu už možná mluvit o tom, že Nvidia jednou možná bude moct polovodičovému gigantu konkurovat jako rovný s rovným, zvlášť pokud jí třeba vyjde akvizice ARMu.

Stane se podle vás jednou Nvidia firmou srovnatelně velkou jako Intel?

Zdroje: Nvidia (1, 2, 3)

Byl pro vás článek přínosný?