Hlavní navigace

Nvidia s kartami GeForce RTX Super vydá nástroj FrameView: měřič FPS a spotřeby GPU

4. 7. 2019

Sdílet

S GeForce RTX 2000 Super vydá Nvidia nový softwarový nástroj, který v overlay umí měřit percentily FPS, ale hlavně aktuální spotřebu karty i samotného GPU.

V úterý Nvidia představila refresh grafických karet generace Turing, modely GeForce RTX 2070 Super a GeForce RTX 2060 Super (přičemž GeForce RTX 2080 Super po nich bude následovat se zpožděním dvou týdnů). Ty jsou stále založené na stejných 12nm čipech, takže s nimi nepřicházejí nějaké technologické novinky, ale Nvidia spolu s nimi přišla s jedním novým softwarovým nástrojem.  

Kolik FPS a kolik wattů máte zrovna pod backplatem?

Ten se jmenuje FrameView a jde o nový monitorovací nástroj pro grafické karty. Funguje jako overlay v obrazovce hry, která ukazuje údaje o výkonu GPU. Oproti běžným počítadlům FPS má ale dva podstatné rozdíly. Tím prvním je, že se nezaměřuje jen na základní údaj o průměrných FPS, ale na podrobnější údaje důležité pro plynulost hry, na nichž se dnes velmi často hledí i v recenzích.

FrameView tak kromě průměrné hodnoty měří (a měl by je umět i ukládat do logu) také počet přeskočených snímků a zejména „percentily“, tedy snímkové frekvence pro scény, v nichž nastávají propady. Nástroj ukazuje 99% percentil (tedy průměrné FPS pro 1 % nejpomalejších snímků), 95% percentil (5 % nejpomalejších) a 90% percentil (nejhorších 10 %). Tyto údaje představují relevantnější a více reprezentativní alternativu k hodnotě „minimálních FPS“ a ukazují vám, jak rychle vaše GPU danou hru zvládá v nejnáročnějších scénách. A pokud máte tyto hodnoty nízké, může to signalizovat, že máte někde výkonnostní problém.

Software Nvidia FrameView (Zdroj: HotHardware) Software Nvidia FrameView (Zdroj: HotHardware)

Nástroj FrameView by tak měl být užitečný při ověřování, zda herní počítač správně funguje a zda někde nejsou nějaké zádrhele. Zejména 99% percentil je často užitečná hodnota také pro recenzenty, takže nástroj by se mohl hodit i jim, ovšem bude samozřejmě asi třeba chvíli ověřovat, zda jeho výsledky sedí s jinými metodami a lze jim tedy věřit.

Aktuální spotřeba celé karty a samotného GPU

Druhá specialita FrameView je sledování spotřeby/TDP grafické karty, což už je unikátnější funkce. Nástroj ukazuje v reálném čase, jaký je odběr celé grafiky (čemuž většinou nepřesně říkáme TDP, ale Nvidia tuto hodnotu označuje TGP – Total Graphics Power – a měly by v ní být i ztráty napájecí kaskády karty, spotřeba paměti a snad i ventilátory). Separátně je pak uvedena hodnota zřejmě jen pro samotné GPU, tedy bez ostatních komponent karty, která je označená „CHP“ a je logicky o dost nižší. Mimochodem, do spotřeby karty (a spotřeb karet uváděných ve specifikacích) se nepočítá případná spotřeba VR headsetu nebo monitoru připojeného k USB-C/VirtualLinku.

Ukázka měření aktuální spotřeby GPU v programu FrameView (Zdroj: HotHardware) Ukázka měření aktuální spotřeby GPU v programu FrameView (Zdroj: HotHardware)

Toto rozlišení spotřeby samotného grafického procesu od jeho pamětí a VRM je vůbec docela zajímavý detail, ke kterému byste se asi jinak snadno nedostali. FrameView bude také ukazovat hodnotu "PPW" (zřejmě "performance per watt"), která by měla říkat, jak energeticky efektivní aktuálně pracující GPU je (čím vyšší, tím lepší; jde asi o FPS vydělené spotřebou).

FrameView bude fungovat i na grafických kartách dalších výrobců, tedy nejen s kartami Nvidia. U těch ale nebude podporováno podrobně uvádění spotřeby celé karty a zároveň samotného GPU a ani údaj o efektivitě. Na snímcích pro Radeon je vidět jen jedna hodnota označená poněkud komplikovaně „AMDPWR“. Podle popisu se zdá, že tato hodnota bude představovat jen spotřebu samotného GPU, nikoliv celé karty.

Zde opět asi bude třeba určitá opatrnost, protože ač mají GPU registry, z nichž lze aktuální spotřebu číst, nemusí interpretace těchto hodnot nutně být úplně přímočará. Nástroj by pak teoreticky mohl u konkurenčních karet dělat určité chyby, zatímco pro karty Nvidia podobné komplikace inženýři budou znát a automaticky je zohlední. Nicméně toto by se při troše snahy mělo dát sladit.

Beta FrameView bude ke stažení 9. července

Program FrameView bude zdarma k dispozici ke stažení ze stránek Nvidie. V tuto chvíli ovšem ještě není vydán, první beta má být uvolněna až 9. července. Tedy v den, kdy se reálně začnou prodávat i samotné grafiky GeForce RTX 2070/2060 Super.

Galerie: Nvidia GeForce RTX 2080 Super Founders Edition

Byl pro vás článek přínosný?