Hlavní navigace

Nvidia potichu uvedla GeForce GTX 1650 s pamětí GDDR6. Zhoršila ale asi takty GPU

1. 4. 2020

Sdílet

Před časem se vynořila informace, že karta GeForce GTX 1650, od níž mimochodem už existuje i výkonnější upgrade GTX 1650 Super, dostane verzi, které bude mít původní parametry GPU části, ale současně bude osazená rychlejší pamětí GDDR6. Před několik dny redaktor webu VideoCards tweetnul, že tato karta zřejmě opravdu je v plánu a nyní už je zřejmě definitivně potvrzená. Objevila se totiž rovnou v nabídce obchodů. Ne-super GTX 1650 s GDDR6 se evidentně dřív nebo později chystá na trh, měla by to být asi nejbližší nová grafická karta, která se teď někdy ukáže.  

Karty s GDDR6 už jsou v obchodech, někde se i prodávají

Twitterový leaker Momomo_us včera upozornil, že v nabídce německého internetového obchodu PC Service Point se objevily karty GeForce GTX 1650 od firmy Gigabyte s označením D6 v názvu, které by mělo signalizovat právě paměti GDDR6. Tyto modely navíc zdá se již jsou na webu Gigabyte, kde je paměť DGGR6 potvrzená. Dřívější únik v databázi ECC, která na GTX 1650 s pamětí GDDR6 ukazoval, se vztahoval ke kartám MSI. Takže výskyt je již zachycen u dvou výrobců.

GeForce GTX 1650 GDDR6 v eshopu GeForce GTX 1650 GDDR6 v eshopu

Dvě karty zřejmě osazené pamětí GDDR6 mají označení Gigabyte GeForce GTX 1650 D6 OC (kód GV-N1656OC-4GD) a Gigabyte GeForce GTX 1650 Windforce D6 OC (GV-N1656WF2OC-4GD). Fotky k nim eshop ještě nemá (a karty také ještě nejsou skladem). Ale asi lze předpokládat, že zatímco PCB budou muset být jiná – asi by se mohla použít ta pro karty Super – chladiče budou totožné s takto pojmenovanými kartami v původní verzi s pamětí GDDR5. Protože TDP samotného GPU se asi nezmění, nebude třeba chlazení dimenzovat na silnější výhřevnost.

GeForce GTX 1650 D6 Windforce OC 4G na webu Gigabyte GeForce GTX 1650 D6 Windforce OC 4G na webu Gigabyte: GDDR6 je potvrzená takříkajíc černé na bílém (respektive obráceně)

Karty budou osazené výstupy DisplayPort, DVI (jen digitální) a HDMI, jak je typické u nižších výkonnostních tříd a dle označení a popisu v eshopu bude kapacita paměti zachována beze změn na 4 GB.

GDDR6 verze má o 50 % vyšší propustnost, ale horší výkon GPU?

V konfiguraci GPU nejsou změny co do počtu stream procesorů/shaderů, což znamená aktivovaných 896 shaderů na frekvenci. Ovšem vypadá to, že by se mohly paradoxně snížit takty. Referenční verze originálního modelu GTX 1650 vydaného před rokem  je normálně má na 1485 MHz v základu a 1665 MHz pro boost. Jenže specifikace na webu Gigabyte hovoří o tom, že referenční GTX 1650 s GDDR6 má mít takt boostu jenom 1590 MHz (zda/jak se snížil základní takt, ještě nevíme).

Karty s označením OC budou přirozeně z továrny popohnaná na vyšší takty, které jsme pro model Windforce OC zjistili na webu Gigabyte: pofrčí na taktu 1710 MHz, což by měl být boost. Bohužel i zde je to pokles proti GDDR5 verzi této karty, ta má podle Gigabyte boost 1785 MHz. Paměti GDDR6 jsou zdá se na taktu 12 GHz efektivně, takže v kombinaci se 128bitovou sběrnicí se jedná o navýšení propustnosti o 50 % na 192 GB/s.

Specifikace karty GeForce GTX 1650 D6 Windforce OC 4G Specifikace karty GeForce GTX 1650 D6 Windforce OC 4G

Toto by mohlo zlepšit o něco výkon minimálně ve vyšších rozlišeních; až recenze asi ukáží, zda bude tato štědrá propustnost při zhoršeném hrubém výpočetním výkonu bude pozitivně cítit, případně jak to bude v nižších rozlišeních jako je Full HD. Kvůli nižšímu výkonu shaderů se tato výhoda zase může vypařit a karta může být pomalejší.

Původně jsem chtěl napsat, že by toto mohla být nová nejlepší grafika se spotřebou do 75 W, a tedy bez přídavného napájení, ale jestli referenční i OC verze nakonec budou mít takty snížené proti GDDR5 verzím, tak nevím nevím. Je ovšem ještě nějaká šance, že specifikace, které jsme nalezli na čínském web Gigabyte, jsou chybné (nebo jen pro Čínu). Naděje asi umírá poslední a vzhledem k tomu, jaké je dneska datum...

Galerie: Gigabyte GeForce GTX 1650 Windforce D6 OC s GDDR6

Kdy se tyto karty začnou prodávat? Obchod PC Service Point nemá uvedené datum předpokládané dostupnosti pro karty Gigabyte. Uvedení tedy možná je na spadnutí, nebo už se dokonce událo, jen to bylo potichu a bez fanfár. Takže pokud pořízení modelu v této cenové/váhové kategorii plánujete, možná s GDDR6izovanou verzí můžete začít počítat.

Oprava: Modely Inno3D, o kterých jsme psali jako o GDDR6 verzích GTX 1650, jsou ve skutečnosti GTX 1650 Super. Za toto přehlédnutí se omlouváme. Zatím tím pádem má GDDR6 modely původní ne-Super GeForce GTX 1650 s GDDR6 pouze Gigabyte.

Kdy se ale objeví nějaké recenze, to nevíme. Pokud Nvidia tuto kartu uvede potichu, tak asi nebudou žádné zápůjčky vzorků přímo od ní a může chvíli čekat, než si nějaký web tuto kartu opatří z obchodu. Ostatně ani originální GTX 1650 neměla při uvedení žádné recenze připravované předem pod NDA.

Kterou variantu GeForce GTX 1650 byste preferovali?

Zdroje: Momomo_us, Tom's Hardware, Gigabyte

Byl pro vás článek přínosný?