Hlavní navigace

GeForce GTX 1660 a GeForce GTX 1650 jsou blízko. Už známe data vydání a ceny

26. 2. 2019

Sdílet

Minulý týden vydala Nvidia grafickou kartu GeForce GTX 1660 Ti, první levnější model generace Turing bez tensor jader a RT jader pro ray tracing. Už nějakou dobu se ale mluví o tom, že by měla následovat ještě levnější GeForce GTX 1660 (bez „Ti“) a také GeForce GTX 1650. Dnes přišly nové informace, které oba tyto modely potvrzují. A rovnou k nim i udávají dobu, kdy přijdou do obchodů, a kolik budou stát.

Tyto zprávy přinesl web DigiTimes, který mívá informace z tchajwanského průmyslového prostředí, což je i tento případ. Podle zdrojů z těchto kruhů Nvidia chystá tyto dva nové Turingy k vydání v březnu a dubnu, přičemž GTX 1650 vyjde o něco později, než říkaly předchozí zprávy.

GeForce GTX 1660 za necelé tři týdny

Model GTX 1660 má podle DigiTimes být odhalen či uveden 15. března, což spadá na pátek za necelé tři týdny. Tento model je zřejmě stále založený na čipu TU116 jako model GTX 1660 Ti, jen bude o něco ořezán. Dle starších zpráv má obsahovat jen 1280 z 1536 stream procesorů (tj. bude jich o 17 % méně). Karta by údajně měla mít 192bitovou paměťovou sběrnici a tudíž kapacitu 3 nebo 6 GB. Zřejmě již nebudou použité paměti GDDR6, ale jen GDDR5. Parametrově by tedy možná tento model mohl být hodně podobný jako GTX 1060, ale s výhodou modernější architektury Turing, která by při stejných číslech/TFLOPS/propustnosti měla mít vyšší výkon.

Cena má podle DigiTimes být 229 dolarů. To by s DPH mělo odpovídat 6250–6300 Kč (v eurozóně 244 €). Za stejnou částku se zhruba dají koupit 6GB modely GeForce GTX 1060, za něž by tím pádem tento Turing asi byl dobrá náhrada. Proti konkurenčním Radeonům RX 580 s 8GB pamětí by model byl dražší, ale patrně také rychlejší.

Nvidia TU116 GPU VideoCardz Čip TU116 (Zdroj: VideoCardz)

GeForce GTX 1650 koncem dubna

O GeForce GTX 1650 je toho známo podstatně méně. Jen nedávno se objevily informace o tom, že je v přípravě, parametry ale známé nejsou. Loni se sice objevily zvěsti o GPU Turing s 896 stream procesory a 128bitovou paměťovou sběrnicí, které by snad mohlo být čipem použitým v GTX 1650, ale není jisté, zda k ní tyto specifikace opravdu patří. Momentálně bych s nimi proto moc nepočítal.

Termín vydání pro tento model bude až 30. dubna. Větší, až šestitýdenní odstup od modelu GTX 1660 je asi ale celkem logický. Tradičně nebývají uvedení příliš blízko u sebe, protože se pak trošku „bijí“ a mediální publicita s spojená s uvedením pak není využitá na maximum. Cena tohoto modelu má být 179 dolarů, což s DPH vychází na 4900 Kč (nebo 190 eur). Tato karta by tedy asi stála víc, než současné GeForce GTX 1150 Ti, a už by se blížila cenám, za kterou se dají najít nejlevnější 4GB modely Radeonu RX 580. Ovšem do vydání zde ještě zbývají dva měsíce, a takže částka zdaleka nemusí být definitivní.

Pokud se tedy tyto zprávy potvrdí, měla by se 12nm GPU Nvidia generace Turing do května na trhu rozprostřít až po cenovou příčku nějakých pěti tisíc korun, čímž by se příjemně občerstvila technologická výbava samostatných grafik pro desktop. Zda Nvidia plánuje ještě další GPU Turing – například následníka lowendového čipu GP108 v mobilních grafikách MX150nedávno vydaných MX230/MX250 (a desktopové kartě GeForce GT 1030), zatím jasné není.

Turing na dva roky?

Budí to jinak stále více dojem, že Turing bude standardní dvouletá generace jako byl Maxwell i Pascal (pravda, u něj se to protáhlo na delší dobu). To není úplně samozřejmé. To, že tato GPU používají jen 12nm proces, ačkoliv už je 7nm výroba snad poměrně blízko k použitelnosti, totiž svádí k úvaze, že by na trhu tyto grafiky mohly být kratší dobu, třeba jen rok, než budou nahrazeny novou 7nm generací. Ovšem pokud Nvidia vydala již pět těchto GPU, vypadá to spíš na standardní generaci, který by ty dva roky (i když třeba necelé) mohla vydržet. Pravda, Nvidia by také mohla plánovat, že v případě potřeby přidá 7nm GPU třeba jenom do highendu, podobně jako v roce 2017 doplnila Pascal výpočetním čipem Volta, který se okrajově dostal i do herní oblasti jako Titan V. Letos na konferenci GTC 2019 by asi Nvidia mohla představit 7nm následníka GPU GV100 (snad architekturu Ampere). To by zapadalo do scénáře, dle kterého se bude opakovat situace z generace Pascal/Volta, kdy výpočetní architektura na o stupínek lepším procesu přišla v mezičase mezi herními architekturami.

Galerie: Grafické karty Nvidia GeForce GTX 1660 Ti

Byl pro vás článek přínosný?