Hlavní navigace

GeForce GTX 1660 Super s GDDR6 potvrzena. Unikly snímky karty, vydání je asi blízko

12. 10. 2019

Sdílet

Na zatím jenom papírově vydané Radeony RX 5500 asi brzo odpoví nová grafika Nvidie. Už chvíli se šíří zprávy, že jako reakci vydá rychlejší verzi GeForce GTX 1660, která dostane označení Super. Tento model je opravdu skutečný, nyní totiž už unikly snímky krabice jedné z karet, které také potvrzují, že tato karta skutečně přinese rychlejší paměti proti GDDR5 používané teď u normální GeForce GTX 1660.

Obvyklé marketingové obrázky krabice a i samotné grafiky Nvidia GeForce GTX 1660 v provedení od Zotacu získal teď web VideoCardz. Přesněji řečeno jsou to obrázky dvou karet – modelu zřejmě označeného Gaming a vedle toho podobné karty Gaming Amp. Obě jsou s dvouslotovým (nebo aspoň přibližně dvouslotovým) a dvouventilátorovým nereferenčním chladičem.

Na baleních je už skutečně potisk Nvidia GeForce GTX 1660 Super, což potvrzuje, že jde o tento refreshový model Turingu. Jinak jsou nápisy standardní, avizovány jsou „Turing Shaders“ jako na ostatních modelech GTX 1600, žádné překvapení s aktivním RTX se nekoná. Je ovšem potvrzeno, že karta bude opět nést 6 GB paměti (tedy má 192bitovou sběrnici) a opravdu to bude paměť GDDR6.

Zotac Nvidia GeForce GTX 1660 Super Gaming VideoCardz 01 Zotac Nvidia GeForce GTX 1660 Super Gaming. Všimněte si osmipinového napájení, nezměněného proti běžné GTX 1660 (Zdroj: VideoCardz)

Přesné specifikace karty ještě stále nejsou potvrzené. GDDR6 by mohla běžet na 12,0 GHz efektivně (288 GB/s), ale teoreticky i na 14,0 GHz efektivně, což některé předchozí zdroje tvrdily, byť by to byla vyšší frekvence než u GTX 1660 Ti. Propustnost by pak byla 336 GB/s. Podle předchozích zpráv nemá být 12nm čip TU116 plně aktivní, Nvidia prý zapne jenom 1408 z 1536 shaderů, stejně jako u běžné GTX 1660. Model by ale asi mohl dosáhnout vyššího výkonu tím, že se nasadí vyšší takty a teoreticky by se asi mohlo trochu zvýšit TDP.

Podle fotky karty Gaming má ovšem nová GTX 1660 Super stejné přídavné napájení jako původní model GTX 1660, takže pokud nárůst spotřeby je, nemusel by být velký. Obě karty mají nicméně jeden osmipin, což by při použití napájení i ze slotu dávalo velkou rezervu pro zvýšení příkonu. Pokud jde o obrazové výstupy, mají obě karty od Zotacu osazení třemi DisplayPorty a jedním HDMI, ale to může asi být kartu od karty různé.

Co asi ovšem znamená únik těchto obrázků, je brzký příchod tohoto modelu na trh. Uvedení by pravděpodobně mohlo být ještě do konce tohoto měsíce, i když začátek listopadu se asi také úplně vyloučit nedá. Asi ještě není úplně na spadnutí, jelikož ještě neprosákly celé parametry, ale dlouhé čekání už to asi nebude.

Galerie: Grafiky Nvidia GeForce GTX 1660 Super od Zotacu

Byl pro vás článek přínosný?