Hlavní navigace

Plné specifikace nové GeForce GTX 1660 Super: takty beze změn? Uniklo už několik karet

15. 10. 2019

Sdílet

Od připravované grafiky Nvidia GeForce GTX 1660 Super minulý týden unikly obrázky dvou modelů Zotac, tento týden už přicházejí houfně další. Vypadá to, že vydání by se mohlo uskutečnit už příští týden a soustrojí příprav už jeden naplno. Konečně díky tomu také unikly kompletní parametry této nové levné grafiky generace Turing (Refresh), takže se vyjasňuje, co se od této novinky dá čekat.  

Nvidia GeForce GTX 1660 Super má úplně stejné takty, jako běžná GTX 1660…

Web VideoCardz přinesl včera zprávu o několika kartách, které se různě objevily v nabídkách eshopů (upozornil na ně například twitterista Momomo_us), spolu s tím už jsou podle všeho jasné i finální parametry. GeForce GTX 1660 Super je založená na 12nm GPU TU116 s architekturou Turing, avšak bez tensor a RT jader (pro ray tracing a DLSS). Přesně jak říkaly úniky, GPU bude z 1536 stream procesorů, kterými vládne GeForce GTX 1660 Ti, ořezáno na 1408. To je tedy stejné číslo, jaké obsahuje běžná GTX 1660. Předtím jsme předpokládali, že Nvidia zároveň trochu zvýší takty, čímž by se výkon přesto zvýšil. Toto ale zdá se nebude pravda. Podle VideoCardz a parametrů publikovaných u karet v obchodech je takt 1530 MHz v základu a 1785 MHz v boostu, zcela stejný jako u normální GTX 1660.

Toto by znamenalo, že hrubý matematický výkon karty zůstane stejný, pakliže tedy nebude zvýšeno TDP, což by znamenalo, že přes stejné nominální frekvence budou reálné běhové frekvence trošku výš. Podle údajů v obchodech je TDP stále 120 W, ale to je pro celou kartu. Teoreticky by Nvidia mohla trošku snížit příděl, který padá na paměti a VRM a o něco zvednout TDP samotného GPU, ale nejsem si jistý, zda je něco podobného reálné.

Aktualizováno (25. 10. 2019): TDP bylo zřejmě ve finálních specifikacích trošku zvýšeno, nebo prvotní informace byly nepřesné. Nakonec bude TDP 125 W.

PNY VCG16606SDFPPB Parametry pro kartu PNY GeForce GTX1660 Super 6GB VCG16606SSFPPB

…ale 14,0GHz paměti jsou rychlejší než model Ti

Ač jsou ale frekvence i počet jednotek (a tím „TFLOPS“) stejné, výkon by mělo zvednout něco jiného. Paměti jsou místo 8,0GHz GDDR5 u modelu GTX 1660 vyměněné za GDDR6 jako má karta GTX 1660 Ti. Jenže jejich frekvence je dokonce ještě vyšší, místo 12,0 GHz používá Nvidia čipy na 14,0 GHz efektivně s propustností 336 GB/s, jelikož je zachovaná 192bitová sběrnice a kapacita 6 GB. Oproti tomuto má GTX 1660 Ti propustnost jenom 288 GB/s.

Je tedy možné, že co bude kartě GTX 1660 Super na starší model Ti chybět v hrubém výkonu, to dožene paměťovou propustností, a nakonec by mohla model Ti výkonnostně nahradit a možná i překonat. Je možné, že Ti se pak přestane prodávat.

Vydání možná už příští týden

Kdy se tyto grafiky začnou prodávat, to ještě přesně nevíme. Podle VideoCardz už prý některé drby mluví i o tom, že by to mohlo být příští týden. Ač teprve teď upláchly specifikace, karty zalistované v obchodech skutečně bývají v řádu dní před finálním odhalením. VideoCardz uvádí, že vzorky pro recenze už jdou k novinářům, takže pokud nebude vydání příští týden, ten přespříští by byl pravděpodobný. Každopádně je vydání už dost blízko, takže pokud teď sháníte grafiku někde okolo cenového rozmezí GTX 1600 (6 tisíc Kč), tak raději chvíli počkejte, jak tato novinka dopadne, byť oficiální cenu GTX 1660 Super ještě neznáme.

Nvidia GeForce GTX 1660 Super od MSI v eshopu LambdaTek Nvidia GeForce GTX 1660 Super od MSI v eshopu LambdaTek

Na web už unikly karty PNY, firmy Maxsun (čínský trh), ale také Evga, MSI, Gigabyte a Inno3D vedle již minule publikovaného Zotacu. Vidět je můžete v galerii. Modely GTX 1660 Super by ovšem měly vyprodukovat všichni partneři vyrábějící grafické kary GeForce, takže o výběr mezi různými variantami určitě nebude nouze.

Galerie: Grafické karty Nvidia GeForce GTX 1660 Super (úniky)

Byl pro vás článek přínosný?