Hlavní navigace

Nvidia GeForce GTX 1660 Super je zřejmě potvrzena. Karta vyjde příští měsíc

25. 9. 2019

Sdílet

Začátkem měsíce se objevila zpráva, že Nvidia chystá refresh GPU Turing s označením „Super“ po kartách GeForce RTX 2000 také v nižší linii modelů GTX 1600, které nemají hardwarovou podporu pro ray tracing a tensor jádra. Tehdy to ještě bylo z méně ověřených čínských zdrojů, ale vypadá to, že se tato věc teď potvrzuje.

Web VideoCardz dnes píše, že se mu podařilo potvrdit existenci první grafiky ze „Super“ řady GTX, a to GeForce GTX 1660 Super, což je přesně karta, o níž hovořily před pár týdny ony zprávy z Číny. To, že je v přípravě, potvrdily údajně zdroje ve firmě Asus. Ta podle nich prý připravuje minimálně tři různé nereferenční modely, mají to být karty v provedení Dual Evo, Phoenix (ty mají chladič s jedním ventilátorem) a TUF3.

Co bude GTX 1660 Super přesně zač, ještě asi není úplně potvrzeno. VideoCardz uvádí, že by asi měla mít čip TU116 ve stejné konfiguraci jako běžná GTX 1660, tedy s 1408 stream procesory, ale to je asi jen na základě předchozí informace z Číny. Totéž asi platí i pro domněnku, že by tato karta mohla používat 6 GB paměti GDDR6 na taktu 14,0 GHz efektivně, čímž by získala o tři čtvrtiny vyšší propustnost než běžná GTX 1660 (a také o šestinu lepší než GTX 1660 Ti). Karty by pak asi používaly PCB z modelu Ti.

nvidia gpu tu116 geforce gtx 1660 tomshardware GPU TU116 v GeForce GTX 1660 (Zdroj: Tom's Hardware)

Navíc by Nvidia samozřejmě také mohla zvýšit frekvence GPU – tu totiž zatím žádné zdroje neuvádějí. Pak by tento model mohl ve výsledku být celkově výkonnější než původní GeForce GTX 1660 Ti s 1536 shadery a 12GHz GDDR6 (a je možné, že by pak Nvidia uvedla refresh také od této karty, aby ji opět učinila rychlejší). Toto se ovšem ještě bude muset potvrdit. Je také teoreticky možné, že plnotučná verze čipu TU116 z desktopu zmizí (jako v případě RTX 2070) a Nvidia ji bude využívat jen v noteboocích.

GeForce GTX 1660 Super by údajně měla vyjít někdy v průběhu příštího měsíce (asi však ne hned na jeho začátku, vzhledem k zatím malému množství úniků). Plánovanou cenu této karty zatím neznáme, i když přirozeně existuje možnost, že by mohla jít na trh za stejnou částku, jakou teď drží standardní GTX 1660 (od 6 tisíc Kč), která by pak asi mohla být zlevněná. To je ale zatím jenom domněnka.

Galerie: Modely grafických karet GeForce GTX 1660

Byl pro vás článek přínosný?