Hlavní navigace

PCB GeForce GTX 1660 Ti vyfoceno, i s čipem TU116. Nový Turing je o hodně menší

15. 2. 2019

Sdílet

Tento týden jsme vám už ukazovali fotky karet GeForce GTX 1660 Ti, které předčasně protekly na internet (zejména zásluhou webu VideoCardz). Nyní ovšem máme jeden nový zajímavý střípek do postupně se plnícího puzzle. Na internet se totiž dostaly snímky obnaženého PCB jedné GeForce GTX 1660 Ti, které zároveň ukazují v plné kráse její čip TU116. Definitivně máme potvrzeno, že jde o zcela nový křemík a žádnou deaktivovanou variantu Turingu TU106, i když fotky také nové otázky kladou.

Snímky opět publikoval osvědčený web VideoCardz. Je na nich karta GeForce GTX 1660 Ti od MSI v provedení Ventus – což je linie levnějších nereferenčních provedení s dvouventilátorovým chladičem navazující na karty dříve označené Armor. Konkrétně je na fotografiích ale provedení Ventus XS, které prý sdílí PCB s dražší variantou od MSI nazvanou Gaming X. Kromě toho má existovat ještě karta Ventus bez přívlastku XS, která bude mít podle VideoCardz jiné, asi levnější PCB. Aktualizováno: zdá se, že VideoCardz to omylem prohodil a Gaming X má naopak jiné PCB, takže vyfocená deska by mohla být spíš ona levnější verze.

Výrazně menší čip

Čip TU116, který si můžete prohlédnout v galerii, má klasický zelený substrát a stejně jako TU106 postrádá ochranný kovový rámeček okolo. Popisek uvádí jako použitou variantu TU116-400, což asi implikuje, že jde o plnotučnou verzi s maximální konfigurací (pokud Nvidia nezměnila zvyky).

Nvidia TU116 GPU VideoCardz Čip TU116 (Zdroj: VideoCardz)

Křemík samotný je zdá se výrazně menší než u TU106, což je čip se slušnou plochou 446 mm² (viz článek o architektuře Turing). Jen z fotky se to špatně odhaduje, ale plocha bude pravděpodobně zhruba dvoutřetinová, pravděpodobně i o něco menší (280–290 mm²?). To je dáno jednak nižším počtem stream procesorů, ale nevím jistě, zda by to samo o sobě stačilo. Patrně tedy vidíme fyzický doklad toho, že tato varianta Turingu má odstraněná RT jádra. Zda chybí i tensor jádra, je zatím otevřeno. Zdálo by se to logické, ale v některých uniklých specifikacích se objevil údaj, že jich na GPU stále je 192. Karta by pak podporovala upscaling/antialiasingovou metodu DLSS. Nicméně tento údaj také mohl být chybný – nejpozději za týden se to ale vyjasní.

PCB počítá s 256bitovou sběrnicí?

Uniklé PCB GeForce GTX 1660 Ti používá k přídavnému napájení osmipinový konektor a napájecí kaskádu tvoří 4+2 fáze. Všimněte si, že model má čtyři výstupy – moderní kombinace s třemi DisplayPorty a jedním HDMI. Chybí sice USB-C (VirtualLink), ale pořád bohatší výbava než měly dosud uniklé karty s jedním ventilátorem.

Vůbec nejzajímavější jsou ale na kartě paměti. Dle očekávání je vidět šest čipů GDDR6 (192 bitová sběrnice, 6 GB). Ale na PCB jsou ještě dvě další volné pozice. Proč, to je záhada. Deska evidentně počítá s tím, že by se na ni osadily další čipy – že by bylo TU116 pinově kompatibilní s TU106 a na tomto PCB by se teoreticky dala postavit levná karta RTX 2070 s 256bitovou pamětí (rozměr pouzdra BGA je zdá se stejný)? Nebo má 256bitovou sběrnici přímo TU116?

Ještě je asi také možná varianta, že přídavné dva čipy by fungovaly v režimu clamshell s dvěma z prvních šesti a karta by tak mohla nést 4 nebo 8 GB paměti, ale s jednou třetinou běžící jen na 64bitové efektivní šířce (a dvěma třetinami na 192 bitové). Takové hybridní konfigurace Nvidia kdysi měla, například u GeForce GTX 660, ale už se delší dobu neobjevily. I zde bude zajímavé vidět, zda uvedení přinese nějaká vysvětlení.

MSI GeForce GTX 1660 Ti Ventus XS PCB VideoCardz PCB karty MSI GeForce GTX 1660 Ti Ventus XS (Zdroj: VideoCardz)

Galerie: GPU Nvidia TU116 a PCB karty GeForce GTX 1660 Ti (MSI Ventus XS)

Pro připomenutí: GeForce GTX 1660 Ti má jít na trh 22. února a dosavadní úniky ji přisuzují cenu 279 dolarů, což s 21% DPH vychází asi na 7700 Kč nebo 299 €. Grafika bude mít 1536 stream procesorů generace Turing na referenční frekvenci 1500 (základ) až 1770 MHz (boost). Ponese 6 GB paměti GDDR6 na frekvenci 12,0 GHz a se 192bitovou sběrnicí. Celé dosud známé specifikace jsme probírali zde.

Byl pro vás článek přínosný?