Hlavní navigace

Grafiky Nvidia GeForce GTX 1660 Ti na fotkách. Turing bez RTX vyjde za 10 dní

12. 2. 2019

Sdílet

Brzo by se v obchodech měly objevit nové grafické karty generace Turing od Nvidie, tentokrát jako GeForce GTX 1660 Ti. Karta založená na čipu TU116, který zřejmě neumí na rozdíl od vyšších modelů akcelerovat ray tracing, se již minulý týden objevila v některých ruských obchodech, díky kterým tak známe skoro celé specifikace. Teď už se připravované modely začínají objevovat i s obrázky. A také máme termín, kdy by se měly začít prodávat – bude to ani ne za dva týdny.  

Vydání prý 22. února

Podle webu VideoCardz Nvidia karty GeForce GTX 1660 Ti vypustí 22. února, což by bylo příští týden v pátek. Doposud jsme měli údaj o 15. únoru o týden dříve, nicméně ani u jednoho z těchto dat není upřesněné, zda znamená jen papírové odhalení, nebo rovnou start prodejů. Teoreticky je možná i kombinace – odhalení tento pátek, start prodeje v obchodech ten příští. Každopádně už jsou tyto grafiky prakticky zde.

Pokud jde o modely a fotky, dostaly se ven dvě karty Palit (provedení StormX v běžné a OC variantě) a dále dva modely Evga v provedení XC a XC Black. Všechny čtyři jsou dvouslotové, ale jde o krátké karty osazené jen jedním axiálním ventilátorem. Minimálně modely Evga jsou uvedené jako „Mini-ITX kompatibilní“, což by mohlo znamenat PCB přibližně 17 cm dlouhé. Evga údajně bude mít při uvedení dostupné jen tyto krátké modely, ale to neznamená, že GTX 1660 Ti nebudou na trhu s výkonnějšími chladiči. Nějaké dvouventilátorové modely chystá Evga podle webu VideoCardz na později. Toto by mimochodem mohlo znamenat poměrně nízké TDP podobné GeForce GTX 1060 (120 W), pokud ne dokonce nižší.

evga geforce gtx 1660 ti videocardz 02 Evga Geforce GTX 1660 Ti Black (Zdroj: VideoCardz)

"Turing Shaders" místo RTX

Pro změnu od firmy Galaxy unikly na Reddit fotografie krabice, patrně připravené k prodeji; typ kart přesně znám není. Potisk krabic všech tří výrobců ovšem potvrzuje starší únik a ukazuje, že při marketingu Nvidia bude lákat na „Turing shadery“, které nahradily zmínky o RTX a ray tracingu. Stále ovšem nevíme jistě, zda by třeba karta (respektive GPU TU116) nemohla mít zachována tensor jádra, s čímž by pak mohla používat alespoň upscaling DLSS využívající neuronové sítě. Na krabici od karty Galax pokud dobře vidím DLSS nicméně také nikde zmíněn není (na rozdíl od funkcí jako Ansel, GeForce Experience).

galax geforce gtx 1660 ti krabice reddit 02 Krabice GeForce GTX 1660 Ti od Galax (Zdroj: Reddit)

Všechny uniklé karty mají zdá se 1536 stream procesorů a 6 GB paměti GDDR6, což se shoduje se zatím prosáklými specifikacemi. Na balení od Galax jsou také zmíněné obrazové výstupy, kde nejsou velká překvapení: jako většina levnějších modelů dneška/včerejška budou tyto karty vybavené trojicí portů – po jednom DVI-D (bez kompatibility s analogovým D-Sub), DisplayPortu 1.4 a HDMI 2.0. To samozřejmě neznamená, že nějaké lepší nereferenční modely nemohou mít výstupy jinak, ale většinou u GTX 1660 Ti nejspíš uvidíme toto klasické trio.

Nvidia GeForce GTX 1660 Ti na fotkách: karty Palit, Evga, Galax

Byl pro vás článek přínosný?