Hlavní navigace

Konec hlučným referenčním kartám? GeForce GTX 2080 „FE“ má prý dva ventilátory

10. 8. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zdá se, že v době, kdy se minulý týden na internet dostala fotografie PCB pro budoucí grafiku Nvidia GeForce GTX 2080 (dříve se uvažovalo také o názvu GTX 1180, teď to vypadá spíš na 2080), se zároveň objevila ještě jedna zpráva, která ovšem zapadla. Na fotce byla jen samotná deska, z níž se nedá vyčíst mnoho o chlazení, ale web Benchlife.info uvádí, že nějaké informace v tomto ohledu dostal.

O co jde? Podle Benchlife údajně Nvidia chystá změnu koncepce chladiče pro své referenční karty (nazývané také Founders Edition). Referenční grafiky už mnoho let prakticky bez výjimky používají stejnou koncepci chlazení s průběžným prouděním vzduchu, který je na konci karty nasáván jedním radiálním (nebo také centrifugálním) ventilátorem, jenž průvan tlačí skrz pasiv uzavřený pod krytem až k záslepce na druhé straně karty, kde je ohřátý vzduch vyfukován ven ze skříně. Toto řešení je odolnější vůči podmínkám skříní se špatným větráním, lépe snáší osazení dvou karet hned vedle sebe a je také levnější než chladiče obvykle se nacházející na nereferenčních grafikách. Ale jeho chladící schopnosti jsou na oplátku slabší a také jsou tyto chladiče hlučnější.

Vzorek referenčního Radeonu RX 570 (Zdroj: VideoCardz) Vzorek referenčního Radeonu RX 570 (Zdroj: VideoCardz). Na této fotografii je dobře vidět, jak chladič s radiálním ventilátorem funguje. Vzduch je v zakrytované kartě hnán zprava doleva a ven záslepkou

Benchlife uvádí, že dle jeho zdrojů Nvidia referenční chladič vyměnila za nějakou konstrukci s dvěma ventilátory. Dva radiální ventilátory nedávají moc smysl, takže logické vysvětlení je, že místo toho karta dostane dva velké axiální ventilátory montované vedle sebe nad pasiv a foukající kolmo do něj. To by pak byla stejná koncepce chladiče, jakou má drtivá většina nereferenčních grafických karet. Takový chladič je tzv. otevřený, horký vzduch z něj vychází po všech stranách a skříň tedy musí mít dobrý „airflow“, aby se o něj postarala.

Takto by měl dle ilustrace Gigabyte vypadat pasiv uvnitř chladiče Chladič s axiálními ventilátory funguje takto. Větráků může být vedle sebe víc, v takovém případě by žebrování bylo ovšem orientováno vertikálně

Pokus o uzmutí většího podílu ostatním výrobcům?

Takovýto chladič by mohl být podstatně tišší a mít lepší výkon (nižší teploty). Právě tyto typy chladičů jsou asi hlavním důvodem, proč jsou nereferenční karty preferovány před referenčními, takže má-li Benchlife pravdu, karty Founders Edition by to hodně zatraktivnilo. Je dokonce možné, že tímto Nvidia chce přímo konkurovat partnerským výrobcům. Už nějakou dobu totiž referenční grafiky prodává na vlastní pěst ve svém eshopu. Pokud by měly srovnatelně dobré chlazení jako od druhých firem, objem prodejů realizovaných přímo kartami od Nvidie by mohl stoupnout (a s tím i tržby, jelikož prodat celou kartu vynese více peněz než jen za GPU). To by se asi tradičním partnerům za běžných okolností moc nelíbilo, ale Nvidia za poslední roky hodně narostla a momentálně si asi může diktovat podmínky.

Lepší chlazení nemusí znamenat vyšší spotřebu

Jaký byl pro údajnou změnu chlazení důvod, nikde uvedeno není. Nelze tedy zatím vyvozovat, že by tato zpráva mohla souviset se zvýšením spotřeby této grafiky proti třeba GeForce GTX 1080 s jejím 180W TDP (taky je dobré připomenout, že dosud Nvidii nevadilo dávat skoro stejný „profukovák“ i na 250W karty GeForce a drahé modely Titan). Jak už bylo nadhozeno, motivací může být také tišší provoz a nebo ona snaha učinit vlastní Founders Edition karty populárnějšími. S chladičem „nereferenční třídy“ možná také Nvidia bude moci požadovat vyšší cenu.

Foto PCB referenční karty GeForce zřejmě pro čip GT104 (Zdroj: Baidu) Foto PCB referenční karty GeForce, zřejmě GTX 1180/2080. Vpravo dole budou zřejmě dva čtyřpinové konektory pro ventilátory (Zdroj: Baidu)

Informaci o dvou ventilátorech (a tedy asi axiálním otevřeným chlazením) zatím nepotvrdily další zdroje nebo fotografie chladiče, takže ji zatím berte s rezervou. Na desce, jejíž fotka unikla, jsou zdá se dvě pozice pro čtyřpinový konektor (vpravo dole), což by mohlo dva ventilátory implikovat (doufám, že to není jediný pramen, který Benchlife má). Ale tato příprava nemusí být referenční kartou využita, mohlo by se jednat i o úlitbu pro výrobce, kteří stavějí karty s nerefernčním dvouventilátorovým chladičem, ale se standardním referenčním PCB, což šetří čas potřebný k uvedení modelu na trh.

Byl pro vás článek přínosný?