Hlavní navigace

Nvidia GeForce GTX 960M: mainstream v herních noteboocích (test)

15. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Parametry grafik a metodika

Ač nejde technologicky o žádný převrat, GeForce GTX 960M je a bude často osazovanou grafikou v těch nepříliš drahých herních noteboocích. Nvidia nahrazuje svou relativně úspěšnou GTX 860M po méně než roce novou kartou.

Přesnější označení by bylo staronová, protože jde vlastně jen o přetaktování a přeznačení, ale je tu další rozdíl. Tím je jisté zjemnění značení, kde zatímco u GTX 860M jste mohli narazit i na žravou grafiku s ořezaným jádrem GK104, GTX 960M je vždy Maxwell s jádrem GM107. U GeForce GTX 960M se navíc budete mnohem častěji setkávat s 4GB verzemi.

Parametry

Grafika staví na 28nm čipu GM107. Ten má aktivních plných 640 CUDA jader. Takt jádra je 1097 MHz, GPU Boost jej může popohnat až k 1202 MHz. Pamětí je 4 GB GDDR5 na 128bitové sběrnici. Efektivní takt VRAM činí 5 GHz, což dává dohromady propustnost 80 GB/s. Karta má TDP kolem 60 W.

Nvidia GeForce GTX 960M

Testovací sestava a metodika

Testovaná sestava (Acer Aspire V17 Nitro 3D) zahrnuje procesor Intel Core i7-4720HQ, tedy čtyřjádrový Haswell na 2,6–3,6 GHz, 16 GB RAM a 256GB SSD. Ostatní grafiky v testu byly testovány v jiných strojích. Procesor je v každém grafu uveden, RAM bylo vždy minimálně 8 GB a úložiště by nemělo mít na výsledky velký vliv (zpravidla SSD).

Nvidia GeForce GTX 960M

Používali jsme ovladače ve verzi 345.05 WHQL, starší grafiky mají ovladače aktuální v době jejich testu.

Průměr je počítán z procentuálních poměrů výkonu ve hrách a benchmarcích:

  • 3DMark 11
  • 3DMark: Fire Strike
  • Aliens vs Predator
  • Batman: Arkham Origins
  • Battlefield 3
  • Bioshock Infinite
  • Crysis 2
  • Crysis 3
  • Far Cry 2
  • Mafia II
  • Metro: Last Light
  • Sleeping Dogs
  • S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
  • Tomb Raider
  • World in Conflict

Far Cry 2, Mafia II a World in Conflict z metodiky vyřazujeme, nyní jsme v nich již neměřili. Jsou ovšem stále součástí srovnání starších grafik. Relativně nově v metodice jsou naopak Batman: Arkham Origins, Sleeping Dogs a Tomb Raider.

 

Pokud některý výsledek chybí, není do výsledného průměru započítáván, tedy výsledek neovlivňuje. Výsledky s použitím proprietárních technologií (PhysX) započítány nejsou.

3DMark 11, 3DMark

3DMark 11

Ještě před nedávnem nejnovějším testem grafiky od Futuremarku byl 3DMark 11. Ten už používá DirectX 11 (Shader Model 5.0) a žádnou fyziku pouze pro jednu značku. Nyní Futuremark vydal nový 3DMark (bez číselného označení verze) a my začínáme sbírat výsledky z něj.

Opět používám referenční nastavení a profil Performance (skóre je ve tvaru Pxxxx), 1280 × 720 px.

Nejnovějším benchmarkem od Futuremarku je letošní 3DMark, tentokrát bez označení verze. Jeho velkou novinkou je přítomnost hned tří sad testů, z nichž výsledky té nejnižší jsou srovnatelné i s výsledky 3DMarku pro Android a iOS. Ačkoli výsledky vypadají značně divoce a zatím máme k dispozici jen značně omezený počet výsledků, pro informaci sem dávám grafy. Jakmile bude možné sehnat k testu i nějaký top-model konkurence, začnu ze skóre vyvozovat závěry, zatím ale 3DMark v průměrných výsledcích započítán není.

Testuji vždy s referenčním nastavením, pokud používám benchmark Fire Strike, tak s připojeným displejem alespoň s rozlišením Full HD.

 

3DMark: Fire Strike

Nejnovějším benchmarkem od Futuremarku je letošní 3DMark, tentokrát bez označení verze. Jeho velkou novinkou je přítomnost hned tří sad testů, z nichž výsledky té nejnižší jsou srovnatelné i s výsledky 3DMarku pro Android a iOS. Ačkoli výsledky vypadají značně divoce a zatím máme k dispozici jen značně omezený počet výsledků, pro informaci sem dávám grafy. Jakmile bude možné sehnat k testu i nějaký top-model konkurence, začnu ze skóre vyvozovat závěry, zatím ale 3DMark v průměrných výsledcích započítán není.

Testuji vždy s referenčním nastavením, pokud používám benchmark Fire Strike, tak s připojeným displejem alespoň s rozlišením Full HD.

Skutečným nástupcem 3DMarku 11 je Fire Strike, nabitý nejnovějšími technologiemi a skutečně pekelně náročný.

Aliens vs. Predator, Batman: Arkham Origins

Aliens vs. Predator

Pro testy používáme benchmark, který je na internetu k dispozici ke stažení zdarma. Běží v režimu DirectX 11 a jde o test, který není ani zdaleka limitovaný procesorem a dobře v něm škálují i řešení postavená na multi-GPU. Průběh testu na videu (YouTube EHW).

Pro snadnější testování existuje utilita AvP benchmark tool, tu stačí nastavit takto a spustit test:

Batman: Arkham Origins


Trochu kontroverzní titul používající knihovny Nvidia GameWorks je jediným zástupcem už notně obaleného a v neuvěřitelném množství her použitého Unreal 3 engine. Grafické karty srovnáváme bez HW PhysX.

 

 

Battlefield 3, Bioshock Infinite

Battlefield 3

Oblíbený Battlefield 3 (DirectX 11) se testuje docela obtížně, FPS jsem měřil Frapsem a testovací běh provedl ručně. Stejně jako Adam Vágner na ExtraHardware jsem měřil první misi (nepočítám tutorial v metru). Benchmark zapínám při prvním slovu v transportéru, po vystoupení počkám, až se objeví za vojáky nápis Follow a jdu rovně po ulici až k vojákovi šacujícímu civilistu. U něj se otočím o 90 ° doprava, jdu k briefingu s poručíkem, obejdu stůl s mapou, zadívám se zpět na ulici, ze které jsem přišel a počkám, než briefing skončí, potom benchmark vypínám. To vše trvá téměř přesně 119-120 s.

Nastavení jako vždy - Ultra, rozlišení 1920 × 1080 px, 4× MSAA.

Bioshock Infinite

Stejně jako další nové hry z AMD Game Evolved (či přímo Never Settle) i BioShock Infinite obsahuje docela hezký zabudovaný benchmark, který odzkouší několik lokací. Nastavení Ultra (DX11) zajistí využití všech moderních ve hře využitých technologií kromě DDOF (Diffusion Depth Of Field). Výsledkem v grafu jsou průměrná fps napříč všemi lokacemi (průměr průměrných fps). Testujeme s detaily nastavenými na maximum.

 

     

Crysis 2, Crysis 3

Crysis 2

CryEngine 3 s DirectX 11 je občas kritizován za přehnanou teselaci, jde ale o relativně populární a náročnou hru, která očividně nijak moc nediskriminuje ani jednu značku, alespoň, co se grafiky týče. Používal jsem Adrenaline Benchmark.

Jako vždy, testoval jsem v 1920 × 1080 px, 4× MSAA a maximálních detailech (Ultra a jednotlivě nastavená maxima), testovací sekvenci Central Park a průměr ze dvou průchodů.

 

Crysis 3

V Crysis 3 používám FRAPS a měřím sekvenci na začátku hry (kromě tutorialu). Benchmark zapínám, když začínám běžet za Psychem a vypínám, jakmile vyběhneme po schodech nahoru do první místnosti. Měřím tři průchody a zaznamenávám průměr.

Rozlišení 1920 × 1080 px, rozlišení textur i specifikace systému velmi vysoké. Antialiasing SMAA střední.

Metro: Last Light, Sleeping Dogs

Metro: Last Light

Metro testuji pomocí vestavěného benchmarku, který je velmi náročný (přinejmenším je náročnější než několik úvodních hodin hry pro jednoho hráče). Průběh testu (i s proužky pro FCAT) si můžete prohlédnout na videu v našem kanálu na YT.

 

 

Sleeping Dogs (+ hi-res texture pack)

Také Sleeping Dogs nemohli být oproštěni od zabudovaného benchmarku. Textury ve vysokém rozlišení si můžete na Steamu do hry stáhnout jako DLC a s ním dává hra už zabrat nejedné dnešní grafice.

    

 

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat, Tomb Raider

Stalker: Call of Pripyat


Ke třetímu dílu Stalkera naštěstí existuje volně šiřitelný benchmark, v něm používáme k testům pouze čtvrtou, nejnáročnější část (nastavení se slunečními paprsky – SunShafts). Vše je nastaveno na naprosté maximum (DX11 funkce jako teselace nebo CHS), MSAA pak na stupeň 4×.

Tomb Raider (2013)

S loňským Tomb Raiderem jste se mohli setkat už ve dvou testech podrobných měření s nástrojem FCAT (viz např. FCAT a testy (ne)plynulosti: když se nehraje jen na průměry), takže jste s teselovanou Larou jistě obeznámeni. 

    

 

GeForce Experience, průměrný výkon, závěr

GeForce Experience

Vy, co používáte grafiky Nvidia už tenhle software asi znáte, pro ty ostatní jen kratičké představení. GeForce Experience je program, který vám pomáhá s nastavením systému a hlavně her.

Screenshoty jsou z galerie k testu SLI dvou GeForce GTX 980M.

Nvidia GeForce GTX 900M SLI – test
GeForce Experience

Umí například jedním kliknutím optimalizovat detaily a nastavení hry, aktualizovat ovladače grafiky, streamovat hry do Shieldu nebo sledovat funkce systému jako třeba Battery Boost, který je u Maxwellu novinkou.

 Nvidia GeForce GTX 900M SLI – test Nvidia GeForce GTX 900M SLI – test Nvidia GeForce GTX 900M SLI – test Nvidia GeForce GTX 900M SLI – test Nvidia GeForce GTX 900M SLI – test

Obdobný software má pro své grafiky i AMD.

Závěr

Zvýšení taktu jádra přineslo ekvivalentní nárůst výkonu, tedy nějakých 6 % nad GTX 860M. Obě grafiky tak zůstávají stejné, důležité ovšem je, že s GTX 960M už nekupujete zajíce v pytli a jde vždy o ten stejný Maxwell. V některých scénářích můžete využít i typicky větší kapacitu pamětí, ovšem ve Full HD takových situací moc nenajdete.

Nvidia GeForce GTX 960M
Žádné překvapení se nekoná - až na pár detailů je GeForce GTX 960M recyklovanou GTX 860M

GeForce GTX 965M staví na jádře GM204 a výkonově se tak bude řadit o hodně výš.

Průměrný výkon je počítán z výsledků z: 3DMark 11, 3DMark: Fire Strike, Aliens vs Predator, Batman: Arkham Origins, Battlefield 3, Bioshock Infinite, Crysis 2, Crysis 3, Far Cry 2, Mafia II, Metro: Last Light, Sleeping Dogs, S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat, Tomb Raider a World in Conflict.

Testy spotřeby a stálosti taktu GPU Boost si jako vždy necháme do brzké recenze notebooku, kde se mimojiné zaměříme na 3D kameru s podporou Intel RealSense.

Byl pro vás článek přínosný?