Hlavní navigace

GeForce MX400 dostane nové GPU Turing s podporou PCIe 4.0. Pro notebooky s Tiger Lake

11. 2. 2020

Sdílet

Letos se Intel chystá vydat samostatná GPU a podle dosavadních zpráv to vypadá, že zprvu bude jednou z jeho hlavních snah dostat se do notebooků. Intel asi chystá relativně úsporná GPU, která by tak mohla být konkurencí grafikám jako je GeForce MX250 či připravovaná MX350. Pro Nvidii i AMD je rizikem, že Intel svoje čipy prosadí díky svým pevným vztahům s výrobci PC, takže obě firmy mají motivaci se v tomto trhu víc snažit. V případě Nvidie má touto snahou být mimo jiného i nová generace levných/úsporných GPU pro zmíněnou řadu GeForce MX. Ta je dosud na architektuře Pascal, ale Nvidia teď pro ni chystá nový čip na bázi Turingu. A nepůjde zřejmě o přeznačení některého z dosud vydaných, ale o nový čip. Tato novinka má totiž nést technologie, které dnešní Turingy neumí.

Podle zjištění webu NotebookCheck chystá Nvidia mobilní grafiku označenou zatím jako N18S-G5, která by měla být nástupcem GeForce MX350 (to je „N17S-G5“) – ta má vyjít možná už tento měsíc, ale půjde stále o Pascal, kdežto zde případě N18S-G5 se už bavíme konečně o Turingu. N18S-G5 se má zřejmě dostat na trh už v druhé polovině roku 2020, aby mohla jít do notebooků s procesory Intel Tiger Lake. Tím bude konkurovat jejich integrovanému GPU, ale také samostatným grafikám Intel Xe. Pokud tedy půjde již o řadu MX400, vyjde poměrně brzo po MX300. Výroba má údajně začít již v v květnu až červnu tohoto roku.

PCI Express 4.0 v Turingu?

Tato novinka má prý vycházet z čipu Turing TU117, jenž nyní pohání GeForce GTX 1650, ale NotebookCheck uvádí, že již bude podporovat připojení přes PCI Express 4.0 s dvojnásobnou propustností. To je něco, co zatím žádné Turingy nepodporují a mělo by to znamenat, že křemík bude nový. Nvidia tedy buď bude muset vytvořit novou verzi tohoto čipu, kde budou PHY nahrazená novějšími a výkonnějšími pro vyšší rychlost. Nebo je teoreticky možné, že Turingy již částečně byly na PCIe 4.0 připravené, ale v prvních revizích je Nvidia ještě nenechala pro tuto rychlost certifikovat a tak tato funkce zůstala skrytá. Ať už proto, že původní čipy ji nezvládaly stabilně a byla třeba nová revize, nebo třeba proto, že PCIe 4.0 zatím poskytuje jenom platforma procesorů AMD a Intel ne.

Procesory Intel Tiger Lake mají již PCIe 4.0 umět, takže ho daná GPU s nimi budou moci využít. PCI Express 4.0 má přínos tehdy, když grafikám ve hrách dochází paměť, protože je mezi operační pamětí počítače a GPU dvakrát vyšší propustnost. Levná GPU v noteboocích by tedy mohla z navýšení proti PCIe 3.0 profitovat. Zvlášť proto, že mobilní Intely řady U poskytují pro grafiku jen čtyři linky PCIe (bývaly vyvedené z integrovaného čipsetu) a dost možná toto bude trvat i u Tiger Lake-U, protože toto nové GPU má mít prý jen rozhraní PCIe 4.0 ×4.

nvidia geforce mx 250 pshot 1 GeForce MX250, založená ještě na čipu Pascal GP108

Počet stream procesorů není znám, ale pokud jde o revizi či adaptaci čipu TU117, pak by mohlo být použito 896 až 1024 shaderů. Výkon bude ovšem nižší než u GeForce GTX 1650, protože Nvidia plánuje snížit TDP na 25 W (a zatím to vypadá, že proces bude stále 12nm). Určitou brzdou budou také paměti, jelikož u těchto mobilních modelů má být použita pouze 64bitová paměťová sběrnice (ovšem takty GPU budou asi nižší, takže redukce propustnosti by nemusela být tak problematická). Kapacity grafické paměti by tedy mohly být 2 až 4 GB.

GDDR6 i GGDR5

Nvidia údajně chystá dvě verze tohoto GPU. N18S-G5-A (či možná pouze N18S-G5) má mít zmenšené pouzdro BGA s rozměrem jen 23 × 23 mm a bude používat buď paměti GDDR5 na taktu 7,0 GHz efektivně (propustnost 56 GB/s), nebo GDDR6 na 10,0 GHz efektivně (80 GB/s). Kromě toho má existovat varianta N18S-G5-B (či také N18S-G5-B-KA/N18S-G5-B-KB), jež bude mít větší pouzdro BGA o rozměru 29 × 29 mm s více kontakty (960 místo 603), ale TDP pořád bude stejných 25 W; není tedy jasné, na co budou kontakty navíc. Zde už budou použité vždy paměti GDDR6, a to opět na 10 GHz efektivně.

Nvidia GeForce MX400 unik NotebookCheck Známé informace k mobilním GPU Nvidia GeForce řady MX400 (Zdroj: NotebookCheck)

O tom, zda případně Intel z tohoto GPU vyhodí multimediální podporu jako v MX150/MX250 (jelikož se počítá s tím, že dekodéry i enkodéry jsou v integrovaném GPU procesoru), zatím nejsou zprávy, také podrobnější parametry jako počet shaderů a frekvence ještě nejsou známé. Nicméně podpora PCIe 4.0 ukazuje na to, že by tato grafika mohla mít i nějaké další novinky a tudíž by to mohlo v druhé polovině roku být zajímavé občerstvení GPU technologií v levných noteboocích. A bude jistě zajímavé sledovat, jak si stále 12nm Turing povede v konfrontaci třeba s těmi 10nm GPU Intelu.

Karty Nvidia GeForce GTX 1650 s čipem TU117 (fotogalerie)

Byl pro vás článek přínosný?