Hlavní navigace

Únik cen grafik Nvidia Turing refresh: GeForce Super zdraží, starší modely nenahradí?

20. 6. 2019

Sdílet

Po delší době spekulací a tom, že by Nvidia měla vydat „refresh“ svých 12nm GPU Turing, se opravdu potvrdilo, že by tyto karty měly vyjít, a to jako nové verze karet GeForce RTX 2000, odlišené od těch původních přívlastkem Super přidaným za název. Měli jsme tu už částečný nástřel jejich specifikací a nyní se objevila informace i o cenách.

Není to bohužel z úplně osvědčeného zdroje, informaci přinesl web WCCFtech, kde je to se spolehlivostí takové smíšené. Pokud se tedy u těchto neoficiálních úniků vždy snažíme upozorňovat, abyste je brali s rezervou, tak tady to platí tuplovaně.

GeForce RTX 2000 Super za víc než původní Turing?

Podle WCCFtechu Nvidia v současnosti plánuje, že grafiky Super nebudou mít doporučené ceny stejné jako dnější modely GeForce RTX 2000, ale že budou o něco dražší. To by asi znamenalo, že nedojde k nahrazení starých modelů výkonnějšími, ale spíš ke vložení nových karet „Super“ na nové pozice nad úrovní těch stávajících, které by se pak asi mohly prodávat dál. Na druhou stranu to vypadá, že karty Super často převezmou cenovou pozici, na které Nvidia doposud prodávala své přetaktované karty „Founders Edition“. Dalo by se tedy teoreticky mluvit i o tom, že Super nezdraží, jde o to, co považujete za skutečnou oficiální cenu.

GeForce RTX 200 Super Igor Wallosek Předběžné specifikace pro grafiky GeForce RTX 2000 "Super" (Zdroj: Igor Walllosek)

Ale ke konkrétním číslům. Podle WCCFtechu bude karta GeForce RTX 2080 Super (měla by snad mít 3072 shaderů a 16,0GHz paměti GDDR6) stát 800 dolarů. Tedy tolik, kolik je teď oficiálně cena za Founders Edition verzi GeForce RTX 2080 „Normal“ (nebo snad Special, pokud bychom se inspirovali benzíny). WCCFtech neuvádí, zda jsou tyto ceny za karty Super úplně základní a zda tedy třeba přetaktované modely nemohou stát více, nebo zda už nejsou srovnatelné s cenami FE edicí, v nichž už je OC. U nás by tato částka po započítání DPH dělala asi 22 100 Kč. Doporučená cena za standardní modely je přitom 699 $/19 300 Kč.

GeForce RTX 2070 Super má podle WCCFtechu prý stát 600 dolarů, tedy u nás asi 16 600 Kč. Opět je to stejná částka, jakou mají oficiálně v dolarech stát GeForce RTX 2070 Founders Edition. Pokud by se toto potvrdilo, tak tato grafika nebude tak úplně konkurovat novému Radeonu RX 5700 XT, který má oficiálně stát 449 $/12 400 Kč, jelikož Nvidia bude o třetinu dražší. Vyšší verzi Navi by tak soupeřila stále s původním modelem GeForce RTX 2070 (ne FE), který je teď oficiálně za 499 $/13 800 Kč, i když ve slevě je i za méně.

GeForce RTX 2060 na rozdíl od předchozích neměla žádnou verzi Founders Edition, ale i zde dojde ke zdražení. GeForce RTX 2060 Super má podle WCCFtechu stát 430 dolarů (11 900 Kč), takže by byla nasměrována někam těsně pod cenu Radeonu RX 5700 XT a naopak nad levnější Radeon RX 5700 (ořezané Navi), který bude za 379 $/10 500 Kč. Oproti tomu standardní GeForce RTX 2060 má oficiální cenu 349 dolarů/9600 Kč, takže levnějšímu Navi bude zespodu konkurovat i tato karta, pokud zůstane na trhu – což je pravděpodobné.

nvidia geforce rtx 2000 super turing refresh unik ceny wccftech Ceny údajně chystané u grafických karet Nvidia GeForce RTX 2000 Super. GPU s označením "A" znamenají Founders Edition karty (Zdroj: WCCFtech)

Poměr cena/výkon bez zlepšení?

Zatím si neodvažujeme hádat, jestli se tyto ceny vyplní (WCCFtech uvádí, že je má ověřené z více zdrojů, ale jak už bylo řečeno, nejde o zas tak spolehlivé médium a třeba VideoCardz zprávu nepřevzaly). Pokud by ale GeForce RTX 2000 Super šly opravu na trh za tyto ceny, pak to nevypadá, že by nějak zvýšily poměr cena/výkon – nové modely budou díky více výpočetním jednotkám rychlejší, ale zařadí se paralelně nad stávající modely.

Možná tedy nepůjde tak úplně o „protiútok“ proti kartám Navi od AMD v pravém slova smyslu, jak se mnohé komentáře zprvu domnívaly. V konkurenčních podmínkách na konkrétních cenových pozicích se toho asi nezmění tolik (a asi hlavně nedojde ke zlevnění starších modelů). Nejzajímavější by v tomto ohledu možná mohla být RTX 2060 Super, která sice také zdraží, ale vytvoří možná dost atraktivní mezistupeň. Mohla by se totiž dost blížit výkonu RTX 2070, ale s nižší cenou. Ale uvidíme, jaký nakonec poměr cena/výkon bude – výkon ještě neznáme a ceny se možná také ještě mohou změnit, takže závěry jsou asi ještě předčasné.

Galerie: Grafické karty Nvidia GeForce RTX 2000 (Turing) Founders Edition

Byl pro vás článek přínosný?