Hlavní navigace

Nvidia oficiálně zlevňuje GeForce RTX 2060. Ray Tracing už je jen za 8 tisíc Kč a něco

17. 1. 2020

Sdílet

Minulý týden jsme tu měli z CES 2020 zprávu o speciálním modelu GeForce RTX 2060, na který Evga posadila cenovku jen 299 $ místo do té doby doporučených 349 $. V té době Nvidia uváděla, že karta označená Evga RTX 2060 KO není nový model nebo něco podobnbého, ale teď se potvrdilo, že sleva samotná na vlastní pěst Evgy nebude. Teď už je totiž potvrzená, Nvidia model GeForce RTX 2060 oficiálně zlevňuje a snížit by se tak snad měly ceny všech karet.

Nvidia zlevnění asi zatím oficiálně neoznámila. Ale jak si všiml například AnandTech, na jejím webu se potichu karta GeForce RTX 2060 Founders Edition z původních 349 $ přecenila na stejných 299 $, jako stojí karta KO od Evga. Znamená to asi seškrtání ceny GPU pro výrobce karet a celkové snížení koncové ceny tohoto modelu. Zlevní tak asi většina modelů na trhu, byť samozřejmě přetaktované nereferenční verze mohou mít pořád nějaký příplatek nad tuto úroveň.

Na české verzi webu Nvidie zatím tato informace o zlevnění zdá se aplikovaná není, je zde uvedena cena 9499 Kč. Zatím tedy bude muset stačit neoficiální přepočet. Pokud by se k 299 $ přidalo 21 % DPH a přepočetlo se to momentálním kurzem, tak by GeForce RTX 2060 po této slevě vycházela na 8200 Kč. Ale samozřejmě se to nemusí projevit všude ihned.

Sleva karty GeForce RTX 2060 Founders Edition na webu Nvidie Sleva karty GeForce RTX 2060 Founders Edition na webu Nvidie

Toto zlevnění bude pravděpodobně způsobené konkurenční situací. AMD 21. ledna začne prodávat Radeon RX 5600 XT, který stojí 279 $. Nvidia tedy asi zlevnila GeForce RTX 2060, aby mu zase zájemce odlákala. Její karta je sice dražší, ale měla by asi být také výkonnější, bude tedy novému Radeonu konkurovat shora.

Tip: Architektura a novinky GPU Turing. Detailní pohled na novou architekturu Nvidie

GeForce RTX 2060 se prodává už rok a jde o nejnižší model GPU Turing, který podporuje upscaling/vyhlazování DLSS a ray tracingové efekty RTX ve hrách (ty jsou založené na standardu DirectX Ray Tracing/DXR, ale hardwarovou akceleraci mají zatím jenom Turingy řady RTX 2000). Její zlevnění je signifikantní i v tomto. Podpora těchto technologií se teď dostává o cenovou příčku níž a tedy je zase o něco dostupnější méně prachatým hráčům. To nám dělá radost, protože se GeForce RTX 2060 se tím může dostat do o kousek levnějších herních sestav, kam by se předtím do rozpočtového limitu nevešla a bylo by nutné se spokojit s nižším modelem. Samozřejmě by se dalo říct, že se to mohlo stát už dřív, ale lepší teď než nikdy.

Galerie: Karty GeForce RTX 2000 Founders Edition od Nvidie

Byl pro vás článek přínosný?