Hlavní navigace

Těžní výkon RTX 3060 může být omezený i firmwarem, Nvidia možná zamkne i další karty

20. 2. 2021

Sdílet

Zdroj: Nvidia
Vypadá to, že za umělým snížením výkonu GeForce RTX 3060 v těžbě kryptoměn by toho mohlo být víc než jenom ovladač. A nakonec by anti-krypto opatření zdá se mohla nastat i u již vydaných předchozích modelů GeForce RTX 3000.

Jak jsme včera informovali, Nvidia do nových grafických karet GeForce RTX 3060 přidá určitou ochranu nebo možná spíš „odpuzovač“, aby tyto karty nevykupovali těžaři kryptoměn. Sice na nich těžba bude fungovat, ale se sníženým výkonem. Původně se mluvilo jen o ovladači, ale teď máme další informace, podle kterých toto „DRM“ na těžení půjde hlouběji. A také by mohlo mít o dost větší důsledky, nakonec by se zpětně mohlo dostat i do vyšších modelů.

Jak bude omezení těžby vypadat v praxi, už ukázal test karty Zotac, která se již k někomu dostala: po spuštění měla aplikace pro těžbu plný výkon (to znamená, že nejde o případ, že ho uměle snižuje kompilátor), ale během asi minuty spadla „hashrate“ zhruba o tu avizovanou polovinu. Zřejmě tedy probíhá nějaký monitoring běžící zátěže, který nezakročí úplně hned.

Omezení výkonu ovšem asi není čistě věc ovladače. Už bylo potvrzeno, že se bude týkat jak Windows, tak Linuxu, a zřejmě by ho měl vynucovat i firmware karty, aby se nedalo tak snadno obejít. Podle ředitele PR Nvidie Bryana Del Rizza má ochrana víc prvků a využívá zřejmě kryptografické ověřování běžícího ovladače, ale asi i firmwaru, aby se omezení nedalo odstranit.

https://twitter.com/bdelrizzo/status/1362619264423747590

Zmínka o „secure handshake“ mezi čipem, firmwarem a ovladačem vede k hypotéze, že Nvidia možná použila něco, co u PC známe jako Secure Boot. To by znamenalo, že firmware grafiky dovolí použít s ní jenom podepsaný ovladač (čímž se vynutí, aby těžař nemohl použít hacknutý driver s plným výkonem kryptotěžby). Ale podle některých úniků se ani nedá flashnout firmware karty pro odstavení této ochrany, což by znamenalo, že GPU je zamčeno tak, aby akceptovalo opět jenom oficiální podepsaný firmware. Ani na této úrovni by tedy nešlo ochranu obejít. Bylo by tedy použito kompletního „chain of trust“ od samotného GPU až po ovladač.

To by mělo ten vedlejší efekt, že hardware bude o dost víc uzamčený než v minulosti a je otázka, co to bude znamenat třeba pro otevřené ovladače Noveau na Linuxu. AMD, které na Linuxu používá otevřené ovladače v jádru systému, by možná takovéto opatření ani nemohlo podniknout, protože by pak byly akceptované jenom podepsané binární ovladače, což s modelem „ovladač je začleněný v kernelu“ nefunguje.

Nereferenční karty Nvidia GeForce RTX 3060 Nereferenční karty Nvidia GeForce RTX 3060 (Zdroj: Nvidia, via VideoCardz)

Možná dojde i na ostatní GeForce RTX 3000

V předchozím článku jsme psali, že u RTX 3060 tato ochrana je umožněná tím, že karta teď přijde na trh, kdežto u ostatních Ampere by těžaři prostě mohli dál používat staré ovladače, takže nemá smysl u nich toto také v ovladači udělat. Ovšem vypadá to, že Nvidia by prý mohla problém obejít.

https://twitter.com/kopite7kimi/status/1362432312579743744

Podle leakera Kopite7kimi (ten o tomto opatření proti těžařům zdá se věděl předem) totiž prý plánuje, že současné varianty karet RTX 3060 Ti, RTX 3070, RTX 3080 a RTX 3090 přestane vyrábět a nahradí je novými, které budou mít změněná Device ID, takže nebudou staré ovladače akceptovat. A zřejmě by u nich také byl z výroby nahraný zamčený firmware a aktivní ochrana proti jeho přeflashování.

Nvidia by mohla současně změnit specifikace těchto karet (zvýšit takty, přidat jednotky a třeba i paměť, o čemž se od vydání Ampere pořád spekulovalo). Ale stejně tak je možné, že prostě jen použije stejné specifikace jako předtím, jen se změní identifikátory. Takové změněné karty by se mohly začít prodávat úplně potichu bez nějakého oznámení, takže by zákazníci ani nepoznali, že už koupili anti-krypto kartu – dokud by nezkusili použít starší ovladač (s tou výhradou, že teprv uvidíme, jak to bude s použitím ovladače Noveau na Linuxu).

Tip: Těžaři kryptoměn už skupují i herní notebooky s mobilními GeForce RTX 3000

Galerie: Notebooky používané v Číně na těžení kryptoměn

Zdroje: VideoCardz (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?