Hlavní navigace

Nvidia GeForce RTX 3080 Ti s 20 GB GDDR6X tento měsíc nevyjde, je odložená na neurčito

18. 1. 2021

Sdílet

Zdroj: Nvidia
Pokud jste čekali na verzi GeForce RTX 3080 s větší pamětí, máte asi smůlu. Nvidia ji odložila, zřejmě proto, že již tak nestíhá uspokojovat poptávku.

Vypadá to, že toto pondělí bude po různých pozitivních novinkách z minulého týdne bude ve znamení negativních zpráv. AMD sice oznámilo další dva procesory s architekturou Zen 3, ale budou jenom pro OEM trh (hotové PC sestavy). Intel prý úplně zruší Optane SSD pro běžná PC a nadšence. No a vypadá, to, že také u Nvidie přicházejí zprávy, které nepotěší.

Ještě v listopadu jsme informovali o tom, že by Nvidia měla vydat grafiku GeForce RTX 3080 Ti. Ty by mohla být odpovědí na Radeon RX 6900 XT – přinášela by vyšší výkon než toto nejvýkonnější GPU od AMD (a samozřejmě také vyšší výkon než RTX 3080) a zejména také větší paměť. Smazala by tedy hlavní bod, který je na kartách Nvidie v porovnání s AMD kritizován, naopak by tato karta nyní měla v kapacitě výhodu.

RTX 3080 Ti i další refreshované modely odložené

Tato karta měla údajně podle v listopadu existujících plánech vyjít v lednu a stát 999 $. Ona špatná zpráva je, že zřejmě v nejbližší době nedorazí. Podle informací webu GamersNexus Nvidia její vydání prý odložila na neurčito. Stejně tak byly prý pozastavené plány na další nové karty s čipy Ampere, ať už verze stávajících karet (například RTX 3070) s větší pamětí, nebo už jejich výkonnější refreshe s označeném „Super“, které se ale asi daly čekat až o něco později.

Nvidia údajně tyto plány pozastavila kvůli nedostatku karet GeForce na trhu. Stále trvá neblahá situace, kdy již vydané grafiky GeForce nejsou skladem, jejich ceny jsou šroubovány nad doporučené částky, jsou na ně dlouhé pořadníky a tak podobně. Toto by vydání nového modelu nezlepšilo, spíš naopak.

Nvidia se proto rozhodla novo kartu v této situaci – kdy by se také vzápětí stala nesehnatelnou – neuvádět a odsunout ji na neurčito. Není jasné, jak dlouho toto odsunutí bude trvat a zda nakonec plán úplně nevyšumí bez toho, aby tato karta, jež údajně měla mít 10 496 shaderů a 20 GB paměti, vůbec někdy byla vydána. Nvidia bez problémů prodá i všechny RTX 3080, které ji vyjdou o 10 GB GDDR6X levněji, a konkurenční RX 6900 XT je také velmi špatně sehnatelný, takže asi firma ani nemá příliš důvodů, které by na vydání tlačily.

PCB grafiky GeForce RTX 3080 Founders Edition s GPU Ampare GA102 PCB grafiky GeForce RTX 3080 Founders Edition s GPU Ampere GA102. RTX 3080 Ti by měla celkem 20 čipů GDDR6X, část na zadní straně PCB (Zdroj: Nvidia)

GamersNexus uvádí, že má tyto informace získané od výrobců karet. Separátně se po publikování jeho videa prý podařilo totéž potvrdit také webu techPowerUp, zřejmě také u zdrojů z těchto firem. Je to ale samozřejmě neoficiální zvěst, takže ji berte s určitou rezervou, jako obvykle.

Před březnem už se asi nic nového neobjeví

Na highendovou grafiku Ampere s více než 10 GB paměti si tedy budete muset počkat déle (pokud se tedy „nespokojíte“ s modelem RTX3090 za výrazně vyšší cenu). V tuto chvíli asi nelze hádat, kdy by se případně dalo ve vydání doufat. Je asi jasné, že nenastane v nejbližších dvou měsících. Nvidia totiž již oznámila grafiku RTX 3060 s tím, že ji začne prodávat na konci února (februára). Není moc pravděpodobné, aby poté bylo oznámeno ještě něco dalšího s fyzickou dostupností před tímto datem.

Tip: Nvidia uvádí Ampere pro masy: GeForce RTX 3060 má 12 GB paměti a stojí 8500 Kč

Současně se asi také spíš nedá počítat s tím, že by nastala dvě vydání, která by byla velmi blízko sobě. Jako první možné termíny pro příchod RTX 3080 Ti se na těchto základech proto asi nabízejí až dejme tomu prostředek a druhá polovina března. Pokud ale zdroje od výrobců karet hovoří o odkladu na neurčito, může se jednat i o dost delší dobu.

Galerie: Výkon Nvidia GeForce RTX 3080 ve světových recenzích

Zdroje: GamersNexus, techPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?