Hlavní navigace

Kolik bude stát GeForce RTX 3080 Ti? Asi už známe plánovanou oficiální cenu

21. 4. 2021

Sdílet

Zdroj: Nvidia
Podle úniku Nvidia nasadí své nové highendové kartě stejnou cenu, jako má Radeon RX 6900 XT, aby stála přímo proti nejvyššímu modelu AMD.

Příští měsíc by měla na trh přijít GeForce RTX 3080 Ti. Tento týden už jsme psali o tom, že se povedlo jednu ze zásilek karet přistihnout, kterak směřuje do Ameriky, což značí přípravy k vydání (a také to, že budou hned od začátku vydané i nereferenční modely). Specifikace karty postupně prosákly a je jasné, že by asi měla mít výkon poměrně blízký GeForce RTX 3090. Co ovšem zůstávalo otázkou, je cena.

O té teď konečně máme informace z čínských médií. Web IT Home přinesl zprávu, v níž zmiňuje částku, kterou Nvidia plánuje nasadit na tamním trhu. Bohužel to není oficiální cena v dolarech, od které se odvíjí celosvětové ceny a lze ji porovnávat s ostatními grafikami na trhu. Ale protože známe oficiální ceny dalších modelů, mělo by být možné globální doporučenou cenu odvodit.

IT Home uvádí v souladu s dosavadními úniky, že se vydání karty chystá na květen, a čínská doporučená cena má údajně být 7999 jüanů. Je třeba pamatovat, že cenové poměry se mohou na tomto trhu lišit a daně typu DPH jsou na jiné úrovni, takže lepší než částku přímo přepočítávat (bylo by to asi 26 a půl tisíce korun) bude porovnat. Cena GeForce RTX 3080, která oficiálně stojí 699 $, je přímo na webu Nvidie uvedená jako 5499 jüanů. GeForce RTX 3090 pak u Nvidie oficiálně stojí 11 999 jüanů, zatímco globální cena je 1499 $. Jde o ceny za karty Founders Edition, které ale tuto generaci sedí s doporučenými částkami.

Přímou úměrností vychází, že oněch 7999 jüanů by zřejmě mělo odpovídat oficiální částce 999 $. To by bylo docela logické, protože by šlo o přesně stejnou cenu, jakou má AMD Radeon RX 6900 XT, nejdražší a nejvýkonnější karta v nabídce konkurence. Nvidia zřejmě nastavila výkon GeForce RTX 3080 Ti tak, aby tento model AMD ve hrách porážela (s vyšší spotřebou).

Nvidia GeForce RTX 3080 05 Nvidia GeForce RTX 3080 Founders Edition (Zdroj: Nvidia)

Pokud by oficiální cena byla 999 dolarů, vychází pro nás teď při současném kurzu a s 21% DPH cena skoro přesně 26 000 Kč, na Slovensku asi 1005 eur (což by mohlo být zaokrouhleno dolů na 999 nebo 1000). Toto se samozřejmě může lehce změnit pohyby kurzu. Zatím tuto informaci také celkově je třeba brát s obvyklou rezervou, protože je jen z jednoho zdroje a zatím nebyla dále potvrzená.

Kromě toho ale také musíme upozornit, že u cen grafik si firmy často ponechávají až do posledních chvil možnost ceny změnit, jinak aby se konkurence nemohla připravit, jednak kvůli pružné reakci na aktuální poměry. Není proto vyloučené, že Nvidia ještě cenu změní, i když nastavit kulatou částku 999 $ se dost nabízí.

Doporučená cena bude asi hrát roli až v budoucnosti

Tolik tedy doporučená částka. Do toho samozřejmě ale přichází problém kryptoměn, respektive jejich bubliny a tím způsobeného nedostatku a vyšroubovaných cen GPU. V praxi tedy tržní cena karet v eshopech i z druhé ruky během chvíle bude o hodně vyšší. Oficiální částka nám říká, za kolik by se třeba karta mohla prodávat za několik měsíců od dneška, kdyby svět teď dostal rozum a bublina kryptoměn vybouchla, takže by nastal útlum těžařů. Ovšem je také možné, že se za tuto cenu budou dát koupit první kusy karet v prodeji, zejména třeba v oficiálním obchodu Nvidie. Můžete tedy zkusit štěstí, ovšem vzhledem k těžařské mašinerii to asi má malou šanci, jelikož vyprodání asi nastane hodně rychle.

Galerie: Zásilka karet MSI GeForce RTX 3080 Ti Ventus 3X OC vyfocená při přepravě

Předběžné parametry

Specifikace GeForce RTX 3080 Ti se mezitím v únicích poměrně dobře poskládaly. Karta údajně obsahuje čip GA102-225 (ale pravděpodobně s firmwarem opatřeným novým zámkem proti těžbě kryptoměn) s 80 bloky SM a 10 240 shadery, 320 tensor jádry a 80 RT jádry. Frekvence boostu by prý mohla být 1665 MHz (proti 1695 MHz u RTX 3090 a 1710 MHz u RTX 3080), TDP není ještě známo, minimálně to asi bude 320 W jako u RTX 3080

Fotka krabic karet MSI potvrdila opět, že karta ponese 12 GB pamětí, tedy má 384bitovou sběrnici. Použitá by údajně (to už je únik/drb) měla zase být GDDR6X, na 19,0 GHz. To by dávalo 912 GB/s propustnosti, proti 760 GB/s u RTX 3080 s 320bitovou sběrnicí a 10 GB paměti. Propustnost by tedy byla výrazně navýšená, a vlivem více shaderů stoupne i hrubý výkon, což dává dobré podmínky pro celkový herní výkon.

Zdroj: IT Home

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku