Hlavní navigace

GeForce RTX 3080 Ti prý také bude snižovat výkon kryptotěžby, má 19GHz GDDR6X

5. 3. 2021

Sdílet

Zdroj: Nvidia
Stejný omezovač, kterým Nvidia odrazuje těžaře kryptoměn od skupování GeForce RTX 3060 tím, že je u nich uměle zpomalené Ethereum, bude i u RTX 3080 Ti.

Před týdnem vzbudilo velkou pozornost, když Nvidia ohlásila, že omezí výkon při těžbě kryptoměn na nejnovější GeForce RTX 3060. Příležitost pro podobné (částečné) zamknutí GPU proti kryptotěžbě je vždy když vychází nová grafika a vypadá to, že Nvidia tomuto podrobí i další chystaný model: GeForce RTX 3080 Ti, což bude výkonnější model RTX 3080 se zvětšenou pamětí, o který by mohl být značný zájem.

Informace o této chystané grafice přinesl už několikrát zdatný leaker grafik Nvidia, vystupující na Twitteru s přezdívkou Kopite7kimi. Ten už dříve přinesl zprávu, že tato nová grafika s čipem GA102 má používat konfiguraci s 10 240 shadery (tedy jen o kousek nižší výbavu než má RTX 3090) a 12 GB paměti GDDR6X. Nyní k tomu přidal další informaci: že převezme omezení výkonu při těžbě kryptoměny Ethereum.

Kopite7kimi byl prvním, kdo už před delší dobou o připravovaném opatření proti těžbě přinesl informace a jeho tweet o tom, že „Jen-Hsun Huang chystá válku s těžbou“, se pak potvrdil. Proto je pravděpodobné, že je dobře informovaný i teď.

Způsob, kterým je těžba omezována, bude pravděpodobně stejný, půjde tedy asi o kombinaci ovladačů a firmwaru, přičemž výkon GPU se sníží, pokud karta detekuje, že na ní běží algoritmus těžby Etherea, a fungovat by to mělo jak ve Windows, tak v Linuxu. Zároveň asi karta nemusí dovolovat přeflashování firmwaru (pokud není podepsaný), aby se omezení nedalo tak snadno obejít.

PCB grafiky GeForce RTX 3080 Founders Edition s GPU Ampare GA102 PCB grafiky GeForce RTX 3080 Founders Edition s GPU Ampere GA102. Model Ti s 12 GB paměti by měl obsazené zbylé dvě volné pozice nad GPU (Zdroj: Nvidia)

19GHz GDDR6X

Kopite7Kimi jinak ještě k GeForce RTX 3080 Ti píše, že u ní Nvidia plánuje použít paměti GDDR6X s efektivním taktem 19,0 GHz. Propustnost tak bude o kousek nižší než u RTX 3090 (která paměti provozuje na 19,5 GHz), tedy jenom 912 GB/s. Ale je celkem možné, že při OC paměti půjdou přetočit podobně vysoko jako u RTX 3090.

Spojení s PCIe Resizable BAR?

Objevily se i dohady, že by Nvidia mohla chtít protlačit zpomalovač těžby do aktualizací BIOSu pro starší karty GeForce – takové aktualizace teď totiž výrobci karet budou postupně vydávat kvůli přidání podpory pro PCIe Resizable BAR. Idea by byla taková, že přidání této funkce zvyšující výkon ve hrách by lidi motivovalo si BIOS přeflashovat. A takové karty by pak byly pro těžbu nešikovné.

Podobné dohady jsou ale zřejmě liché, podle Igora Walloska Nvidia toto neplánuje a v BIOSech přidávajících starším kartám Reizable BAR tento bonus pro horníky podle něj nebude. Těžaře by k updatu ostatně nikdo nenutil a také by asi firmware starší verze šel v případně nutnosti nahrát zpátky, tudíž toto opatření by asi nefungovalo. Co Nvidia prý plánuje, je přestat vyrábět současné karty a nahradit je stejnými či novějšími konfiguracemi se změněnými Device ID, na které už budou mít stejné báňské brzdy jako RTX 3060 a RTX 3080 Ti.

Tip: Bitcoin už spotřebuje víc elektřiny, než celá Argentina. Kdyby byl stát, byl by 30. na světě

Galerie: Spotřeba energie způsobená kryptoměnou Bitcoin

Zdroje: Kopite7kimi, VideoCardz, Igor'sLAB

Byl pro vás článek přínosný?